Анализаторите избягаха от конкретни прогнози за пазарите

Променливите в макроикономическите модели са твърде много, което може да доведе до неточности

С толкова много променливи е моделите, стратезите срещат проблеми с прогнозите си, особено в краткосрочен план.
С толкова много променливи е моделите, стратезите срещат проблеми с прогнозите си, особено в краткосрочен план.
С толкова много променливи е моделите, стратезите срещат проблеми с прогнозите си, особено в краткосрочен план.    ©  Shutterstock
С толкова много променливи е моделите, стратезите срещат проблеми с прогнозите си, особено в краткосрочен план.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Анализаторите избягват да дават цифри, когато публикуват прогнозите си.
  • Макроикономическата среда е все по-непредвидима, което усложнява ситуацията.
  • С нарастването на лихвените проценти облигациите стават все по-примамливи.

"Няма нищо лошо понякога да грешиш", пише Кейнс до свой колега през първата половина на XX в. В края на 2021 г. повечето анализатори на Уолстрийт прогнозираха ръстове между 8% и 14% за американските акции. Дори тези, които очакваха спад, не предричаха движения от подобен магнитуд: S&P 500 загуби една пета от стойността си, или около 6 трлн. долара в пазарна капитализация през миналата година. При технологичните компании загубите бяха дори по-жестоки. Уолстрийт направи най-лошата си година от 2008 насам, когато фалитът на Lehman Brothers помете пазарите и донесе най-тежката финансова криза от Депресията насам.

Признай си, че сгреши

Защо никой не успя да предвиди понижението? С две думи: централните банки. С една - инфлацията. След избухването на войната в Украйна и рязкото покачване на цените на енергията, множество институции в цял свят започнаха агресивно да повишават основните си лихвени проценти. Целта: да се хвърли вода върху прегрялага глобална икономика чрез драстично затягане на монетарната политика. Както трудно можеше да очаква, че ще избухне военен конфликт в Европа, така и никой не можеше да прогнозира рязката промяна в паричната политика на централните банки. Затова и донякъде е оправдано разминаването на очаквания и реалност.

Какви са прогнозите за следващата година? Макроикономистите предричат, че през 2023 г. ръстът в БВП. на много страни ще се забави, при някои, като Италия, дори се очаква свиване на икономиката. Докато прогнозите на икономистите се различават, тъй като измерват динамиката с различни променливи, повечето финансови експерти са съгласни с една теза. Светът навлиза в нова ера, където инфлацията и лихвите може да останат по-високи за известно време. Връщането към периода на отрицателните или близо до нулата лихви е извън въпроса.

Стойността или "цената на парите" вече ще бъде по-висока. Повечето прогнози са за краткотрайна и "мека" рецесия, умерено повишаване на безработицата и пооредяла инвестиционна активност (по-малко предлагания, по-ниски обеми на търговия). По-високите лихви ще накарат фирмите и правителствата да мислят повече за това как най-ефективно да оползотворяват капитала си.

Рискът не си заслужава

Какво означава това за акциите, които по принцип се смятат за един от най-рисковите активи? Инвеститорите ще станат по-избирателни. Стратезите говорят за гранулиран растеж, където само определени сектори или компании ще могат да предложат прилична доходност. Обрат от пасивния подход на миналото, където най-лесно бе да се инвестира във фонд или индекс, които да обхванат целия пазар. Фирмите със свободни капиталови потоци ще могат да се възползват от наличието им, но харчовете трябва да бъдат целесъобразни. Иначе рискуват да не се хареса на инвеститорите, какъвто бе случаят с Facebook (Meta загуби над 60% от стойността си през 2022 г.).

"Очакваме да сме по-положителни по отношение на рисковите активи в някакъв момент през 2023 г. - но все още не сме (стигнали до) там", пишат в годишния доклад стратезите на Blackrock, инвестиционна компания с над 10 трлн. долара активи под управление. Според анализаторите продължителните бичи пазари от миналото няма да се завърнат, поради което е необходим изцяло нов подход на инвестиране. Инвеститорите ще трябва да правят по-чести промени в портфолиото, за да балансират риска в зависимост от това как пазарите реагират на забавената икономическа дейност. Според Филип Хилдебранд, вицепрезидент на Blackrock, инвеститорите ще трябва да заемат по-специфични позиции "чрез фокусиране върху сектори, региони и класове подактиви, а не върху широки експозиции".

Чарът на пасивния доход

Облигациите претърпяха една от най-лошите си години от десетилетия. Борсовият фонд на Blackrock, който инвестира в американски държавни ценни книжа, GOVT, е надолу с над 13% за 12 месеца. По-ниски цени на облигациите, актив с фиксирана доходност, обаче означават, че сега са по-привлекателни за инвеститорите. С доходност от 3.5%, десетгодишните щатски ДЦК предлагат повече пасивен доход от дивидентната доходност на S&P 500 от около 1.8% (спрямо стойностите на 31 декември). "Ние сме оптимисти относно потенциала за по-атрактивна обща възвръщаемост в бъдеще и за това облигациите да се върнат към традиционната си роля на баласт в портфейлите", пише в годишния доклад на BNY Mellon Wealth Management Катрин Кийтинг, главен изпълнителен директор.

"В един момент зашеметяващите 90% от света на държавните облигации предлагаха доходност от по-малко от 1%, принуждавайки инвеститорите да поемат все по-голям риск в разширените кредитни сектори, които имаха много по-високи корелации с акциите", пишат в годишния си доклад стратезите на JP Morgan. Ниската начална доходност също така намали възможността на държавните облигации да осигурят положителна възвръщаемост, която може да компенсира загубите по време на мечи пазари на акции. Именно това бе и основният проблем тази година: двата основни класа активи поетиняха в синхрон.

Това може да продължи, ако стагфлацията остане ключова тема през 2023 г. смятат анализаторите. "Докато нашият основен сценарий предвижда акциите и облигациите да останат положително корелирани през 2023 г., смятаме, че този път цените на двата класа активи ще се повишат заедно", пише в доклада на JP Morgan Карън Уорд, пазарен стратег. Доходностите, който вече се предлагат от облигациите, са много по-прималиви, което ще привлече вниманието на инвеститорите през следващата година.

Алтернативни подходи

Акциите и облигациите са от съществено значение за балансирания портфейл, но, разбира се, те не трябва да бъдат единствените компоненти. Има различни алтернативни класове активи, достъпни за инвеститорите в зависимост от целите, които желаят да постигнат със своите портфейли. Инвеститорите, търсещи доходност, надвишаваща пазарната възвръщаемост, могат да инвестират в активно управлявани неликвидни инвестиции като частен капитал, частен дълг, рисков капитал и инвестиции в инфраструктура или имоти.

"Инвеститорите, които искат да хеджират своето портфолио срещу инфлацията, може да обърнат внимание на недвижимите имоти, особено тъй като наемите могат да се повишат по-бързо от темпа на инфлация по време на фази на висока инфлация", пишат стратезите на Deutsche Bank в ежегодния си доклад за капиталовите пазари. Този подход може да бъде успешен, но крие и рискове (например спад в цените на имотите), и трябва да е подходящ за инвеститора, допълват професионалистите.

Друга алтернатива са суровините. Въпреки скорошния скок в цените, анализаторите не очакват значителен растеж през 2023 г., поне когато става дума за благородните метали. "Не очакваме златото и среброто да се представят по-добре през следващите месеци", пише Родолф Бон в доклад на HSBC. Силният долар, както и по-високите доходности на облигациите, са част от причините, поради които златото ще остане на заден план през следващата година, смята анализаторът. Относно цените на петрола Бон очаква цените да останат непроменени поне през първото тримесечие.

Повече късмет догодина

През декември ЕЦБ ревизира прогнозите за ръст на БВП в еврозоната надолу, от 0.9% на 0.5% през 2023 г. Това означава, че в базовия сценарий икономистите очакват известно забавяне в растежа, което "е вероятно да бъде краткотрайно и плитко" според думите на Лагард в интервю пред хърватските медии от 31 декември.

През 2024 и 2025 г. обаче икономистите очакват възстановяване и връщане към предишните темпове на растеж. "Всички тези прогнози се основават на предположението, че няма (да има) допълнителни сътресения или влошаване на трудностите, пред които сме изправени. Има голямо "ако" и през последните 12 месеца станахме свидетели на това, че рисковете в крайна сметка се материализират", предупреждава председателят на Европейската централна банка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • + 2

    Аха - "забавяне в растежа, което е вероятно да бъде краткотрайно и плитко". Същото казваха и за инфлацията. Видяхме какво стана и колко струват прогнозите на Лагард.
    Думите й трябва да се разбират на обратно!

    Нередност?
Нов коментар