🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страховете от рецесия се завърнаха, след като БВП на Германия се сви с 0.4%

През последното тримесечие на миналата година са спаднали рязко потребителските разходи и инвестициите

Данните показват, че рязкото покачване на цените на енергията значително е забавило икономиката въпреки обширните мерки за подкрепа от правителството.
Данните показват, че рязкото покачване на цените на енергията значително е забавило икономиката въпреки обширните мерки за подкрепа от правителството.
Данните показват, че рязкото покачване на цените на енергията значително е забавило икономиката въпреки обширните мерки за подкрепа от правителството.    ©  Reuters
Данните показват, че рязкото покачване на цените на енергията значително е забавило икономиката въпреки обширните мерки за подкрепа от правителството.    ©  Reuters

Според ревизираните данни германската икономика се е свила повече от очакваното през четвъртото тримесечие, което поражда съмнения относно способността на най-голямата европейска икономика да избегне рецесията и да се възстанови бързо от енергийната криза. Високата инфлация доведе до рязък спад на потребителските разходи и инвестициите в сгради и машини в Германия през последното тримесечие на 2022 г., съобщи федералната статистическа служба, което доведе до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.4% спрямо предходното тримесечие.

Това е второто понижение на последните данни за БВП на Германия през последния месец. Първоначално Федералната статистически служба оцени, че икономиката е в стагнация, преди да обяви спад от 0.2% през четвъртото тримесечие в експресната си оценка в края на януари.

Икономистите очакват, че последното понижение на оценката ще има отражение върху общия растеж в еврозоната през четвъртото тримесечие. "Много е вероятно БВП на еврозоната да бъде ревизиран надолу", заяви пред Financial Times Франциска Палмас, икономист в изследователската група Capital Economics.

След края на мерките за облекчение на потребителите като отстъпката за гориво и билета за транспорт от 9 евро, потребителските разходи са намалели през четвъртото тримесечие, обяви статистическата служба. Разходите на домакинствата са се свили с 1%, докато държавните са нараснали с 0.6% спрямо предходното тримесечие.

Спад на инвестициите

По-слабите инвестиции също са натежали върху икономическите резултати, смята Destatis. Вложенията в строителство са намалели с 2.9% през последните три месеца на годината, докато тези в машини и оборудване - с 3.6%. Износът на стоки и услуги е спаднал с 1% спрямо третото тримесечие. Това се дължи на трудната международна ситуация, белязана от продължаващи прекъсвания на веригата за доставки и високи цени на енергията.

Данните "показват, че рязкото покачване на цените на енергията значително е забавило икономиката въпреки обширните мерки за подкрепа от правителството", казва Ралф Солвен, икономист в германския кредитор Commerzbank. Той добави, че повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка "вероятно е оказало въздействие по-специално върху строителния сектор".

Изследователската група GfK съобщи в петък, че нейният индекс на потребителското доверие в Германия се е повишил до минус 30.5 пункта спрямо минус 33.8 през предходния месец, малко под очакванията на икономистите и доста под положителните резултати от преди по-малко от две години.