🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покрит паркинг с хеликоптерна площадка иска да построи пловдивската болница "Свети Георги"

Обществената поръчка е за 17.4 млн. лв., има три подадени оферти, но няма осигурено финансиране

Проектът на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив за покрит паркинг и площадка за хеликоптери до сградата на болницата на булевард "Пещерско шосе"
Проектът на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив за покрит паркинг и площадка за хеликоптери до сградата на болницата на булевард "Пещерско шосе"
Проектът на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив за покрит паркинг и площадка за хеликоптери до сградата на болницата на булевард "Пещерско шосе"    ©  УМБАЛ
Проектът на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив за покрит паркинг и площадка за хеликоптери до сградата на болницата на булевард "Пещерско шосе"    ©  УМБАЛ
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Идеята за изграждането на подобно съоръжение е стара, но актуална както за болницата, така и за страната.
  • Построяването ще струва 17 млн. лв., които болницата ще търси назаем.
  • Това е поредна голяма инвестиция за лечебното заведение след поръчката за нова сграда за детска клиника.

Един парапланерист загина тази седмица трагично като беше транспортиран до болницата след три часово чакане на хеликоптер в планината. За да стигне раненият до болница "Свети Георги" в Пловдив, военният хеликоптер, който го докара, кацна на територията на лечебното заведение, където по информация от болницата го е очаквала спешна помощ.

Сега УМБАЛ "Свети Георги" има проект за хеликоптерна площадка - обществената поръчка за изграждането на паркинг-сграда с такава отгоре е публикувана в официалния регистър в края на миналия месец. Стойността на процедурата е 17.4 млн. лв., а строителството ще бъде извършено на терен, собственост на болницата, който е в непосредствена близост до съществуващата сграда на булевард "Пещерско шосе", за да може да бъде свързана директно със съществуващия спешен вход.

На практика предметът на поръчката няма нищо общо с изграждането на HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), нито с трагедията от седмицата, но съвпада с общата картина за нуждите на цялостната система по спешна помощ и липсващото звено към нея.

В Пловдив не съществува лечебно заведение с лицензирана хеликоптерна площадка и пациентите, които са транспортирани по някакъв начин по въздух след това са прехвърляни на линейки, за да достигнат до спешните блокове на съществуващите в града болници. В същото време за целите на функционирането на системата HEMS, които са заложени по Плана за възстановяване, трябва да се изградят или реновират 11 летателни площадки към болничните заведения в страната.

От УМБАЛ "Свети Георги" отговориха за "Капитал", че предвидената по тази обществена поръчка площадка може да се синхронизира с необходимостта от изграждане на такава за дейността по HEMS в Пловдив, защото "идеята на болницата тече паралелно с идеята за изграждане на система за спешна помощ по въздух".

Каква е идеята

"Идеята за изграждане на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка с коридор към Спешното приемно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив, възниква още през 2016 г.", посочиха за "Капитал" от болницата. А една от основните причини да се търси вариант за изграждането на паркинг е, че сградният фонд на УМБАЛ "Свети Георги" е разположен в две отдалечени една от друга бази.

Старата бетонова площадка, използвана в миналото при необходимост за приземяване на хеликоптери, е разположена в поземлен имот, който от 2013 г. не е собственост на УМБАЛ "Свети Георги". Площадката е изгубила първоначалното си предназначение в годините, като окончателно изчезва от кадастъра и кадастралната карта на града през 2009.

"Така още през 2016 г. беше преценено, че е в интерес на лечебното заведение и неговите пациенти пребазиране на лечебно-диагностични структури на едно място", казват от болницата. Това означава по-старата База I, намираща се на булевард "Васил Априлов", да бъде преместена със своите клиники в База II на булевард "Пещерско шосе".

Базата II обаче, според информацията, която споделиха за "Капитал" от УМБАЛ, не разполага с достатъчни възможности за автомобилно паркиране, а потребността от това драстично ще се увеличи след преместването на болничните структури. "Ако не бъдат взети мерки в тази насока чрез изграждането на необходимата транспортна инфраструктура, ще се стигне до съществени затруднения както за увеличения пациентопоток, така и за персонала на лечебното заведение", посочиха медиците.

Пример може да бъде даден с настоящата инициатива за преместване на Клиника по педиатрия, Клиника по клинична хематология, Клиника по медицинска онкология в новоизграден корпус в База I. По информация от болничното заведение средният брой на персонала за изминалата година е 185 души, а на хоспитализираните пациенти на същите клиники възлиза на над 12 855 души. Това очертава необходимост от осигуряване на възможности за паркиране.

Паркинг и хеликоптери

Публикуваната обществена поръчка на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив съдържа в себе си два компонента. Единият е изграждането на многоетажен покрит паркинг, а вторият лицензиране на хеликоптерна площадка на покрива на паркинга с коридор към "Спешно отделение".

В инвестиционното предложение е предвиден строеж на отворен гараж с три покрити нива, а покривът ще е четвърто ниво за паркиране. Хеликоптерната площадка ще се разположи над двулентова спираловидна рампа на сградата като естествено нейно продължение и ще е издигната на 12.2 метра от терена. Капацитетът на съоръжението е за 600 автомобила и ще може да се ползва както от служители, така и от пациенти и придружители до основните подходи към болницата.

Срокът за кандидатстване по обявената обществена поръчка беше до 5 януари, а на следващия ден по данни от регистъра бяха отворени и офертите на потенциалните кандидати.

Кой и кога

По процедурата са кандидатствали трима участници - "КЛ Билд" (в обединение с "Интерполис"), "Запрянови - 03" и "АРХ Ситистрой". Участникът с най-ниска предложена цена е обединението между "КЛ Билд" и "Интерполис". "Интерполис" са и част от обединението, което даде най-ниска цена (32 млн. лв.) и за строителството на сградата за педиатрията.

Максималния срок за изпълнение на строително-монтажните работи след сключването на договор с изпълнител и въвеждане в експлоатация на строителството, независимо от всички евентуални прекъсвания и забавяния на процеса, предвиден в документацията по процедурата е 36 месеца.

Това означава, че ако държавата успее да закупи медицински хеликоптери за осъществяване на спешни въздушни мисии преди изграждането на тази площадка, то тя ще може пълноценно да се използва за нуждите на HEMS.

Откъде пари

УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив не разполага с необходимия финансов ресурс за осъществяване на идеята за строителство на паркинг с лицензирана площадка за хеликоптер. Именно и заради това обществената поръчка ще бъде възложена по чл. 114 от ЗОП, което означава, че реално строителство ще стартира след осигуряване на финансиране.

"Практическото стартиране на строителните дейности ще се извърши евентуално след сключване на договора, въз основа на осигурено финансиране и изпратено възлагателно писмо от възложителя, което същият може да изпрати в срок до 24 месеца от сключване на договора", е записано в документацията към процедурата, от което следва, че потенциалните кандидати са запознати и съгласни с така поставените условия.

От болницата отговориха за "Капитал", че едната възможност, която стои пред тях за финансиране на проекта е чрез банков кредит, с който да бъде реализирана идеята. "Налице са анализи за банково кредитиране на лечебното заведение, като до момента се обосновава възможност за обслужване на кредита без рискове за финансовото състояние на лечебното заведение и без някакви съществени смущения в икономическия му живот", посочиха медиците.

Това е поредната сериозна инвестиция за милиони на болницата, след като миналата година тя обяви и поръчка за строителството на нов сграда, в която да бъдат преместени няколко клиники от сградите на "Васил Априлов" и най-вече тази по педиатрия. Там УМБАЛ ще трябва да плати поне 32 млн. лв., но средствата за тази идея са осигурени от държавата.

Все още няма коментари
Нов коментар