Бургас търси строител за своята детска болница за 68 млн. лв.

Крайбрежният град вероятно ще изпревари столицата, тъй като активно работи по проекта

Община Бургас
Община Бургас
Община Бургас    ©  Община Бургас
Община Бургас    ©  Община Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Община Бургас обяви поръчка за изграждане на детска болница
  • Планира се финансирането да е от нова европрограма, Европейската инвестиционна банка и собствения бюджет на града
  • Междувременно, все още липсва ключово важна стратегия в каква посока ще се развива детското здравеопазване

На фона на засилените дебати за нуждата от развитие на детското здравеопазване и споровете в последните години около изграждането на национална детска болница в София, един друг град може да се окаже първият с детска болница в страната: Бургас. На 20 януари морската община е обявила обществена поръчка за 68 млн. лв. без ДДС за проектиране и строителство на болницата в ж.к. "Зорница". Тя ще носи името "Св. Анастасия".

Бургаската администрация подписа споразумение за проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) още през 2020 г., като екипът на банката консултира общината по него. От ЕИБ проучваха необходимостта от педиатрични грижи в региона и на основата на това разработиха концепция с финансово-икономически, инвестиционни и архитектурни параметри за изграждане на болницата. "В резултат на това община Бургас разполага с подробни предпроектни проучвания и концептуален проект, който е предоставен като неразделна част от настоящата документация", пише в поръчката. В рамките на проучванията на ЕИБ се включва и анализ за специалистите, които са необходими, за да заработи детската болница.

Финансирането още не е финално осигурено, посочва се в описанието на търга, като планираните източници са Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г., кредитни средства от ЕИБ и собствени средства на общината. През ноември общинският съвет гласува да изтегли кредит за целта в размер до 25 млн. лева. От община Бургас уточниха в отговори до "Капитал", че в момента разработват проект по "Развитие на регионите", с който предстои да кандидатстват. Водят се разговори и с министерствата на здравеопазването и на финансите за осигуряване на средства от държавния бюджет, които вероятно ще бъдат финализирани, след като стане факт очакваното решение на Министерски съвет за съгласие за изграждане на болницата, добавят от общината.

Проектът "Св. Анастасия"

По идеята за детска болница в Бургас се работи от три години, коментираха от общинската администрация. Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести ще бъде с капацитет от 133 легла, от които 10 ще са в Детска реанимация. Очаква се болницата да обслужва целия Югоизточен регион на България, която включва областите Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково, чието население е общо над 1.2 млн. души.

Предвижда се в детската болница в Бургас да бъде осъществявано обучение на студенти и специализанти, посочва се в документите. От 2021 г. бургаският университет "Проф. Асен Златаров" започна прием и на медици.

Избраният изпълнител в търга ще има близо три години за работа.

Консултант на проекта е Мария Куманова. Тя е бивш заместник-директор на УМБАЛ "Александровска" при управлението на проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), организатор здравна дейност в поликлиниката на болницата от 2015 г., представлява фондацията "Направи добро - Александровска", основана заедно с Ангелов, в която са и до днес. До 2017 г. Куманова е и член на борда на УМБАЛ Бургас. От 2019 г. представлява и Югоизточния иновационен център по генетика и биотехнологии, в чиято управа са тя самата, община Бургас, представлявана от кмета Димитър Николов, и лаборатория "Лина", чиято цел е била да кандидатства по европроект за "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове".

Без никаква стратегия

По проект за детска болница се работи още и в София, и в Пловдив. България всъщност трябваше да има построена национална детска болница тази година. Поръчката за това обаче се провали още през 2020 г. при управлението на Бойко Борисов под натиска на гражданско недоволство, тъй около проекта и строителството имаше много спорни моменти.

След това служебните и редовното правителство търсиха варианти за локации в София. На сегашното служебно правителство се падна да избере такъв парцел. Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев избра парцел в Горна Баня, като това стана без обществено обсъждане или експертни мнения.

Междувременно на последните парламентарни избори ГЕРБ заложиха в програмата си строеж на четири детски болници, а частен инвеститор - "Търговска лига", поиска разрешение за строеж на детска болница "Мама и аз" в София.

Проектите за детски болници се случват без ключово важна стратегия в каква посока ще се развива детското здравеопазване, без анализ от какви заболявания страдат и ще страдат българските деца и без стратегия за това колко медицински специалисти ще бъдат нужни за съществуването на детските болници. Такива документи не съществуват и до ден-дешен. Няма и по-ускорено целево "производство" на специалисти-педиатри, които в момента принципно не достигат на територията на цялата страна, нито пък задължение на здравното министерство да включи бъдещите детски болници за заплащане от здравната каса.

Цялостното неглижиране на темата логично ще доведе най-малкото до въпроса кой точно ще работи в детската болница в Бургас, както и дали леглата й ще бъдат достатъчно заети.

Критериите в търга за "Св. Анастасия"

Крайният срок за подаване на оферти по обществената поръчка е 20 февруари. Очаквано, кандидатите трябва да имат опит в работата по изграждане на болници. Участниците трябва да са строили или ремонтирали лечебни заведения с поне осем етажа и поне 12 хил. кв. м. площ, както и да са проектирали обект с такива параметри. Освен това трябва да имат 1 млн. лв. оборот от проектиране и 35 млн. лв. оборот от строителство за последните три приключили финансови години.

Цената няма да е определяща в избора - тя е с тежест 40%. Освен това ще се оценяват капацитета на участниците, планът им за изпълнение, както и предложените срокове.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • + 1

    Бизнес планът е доста грешен и нормална банка не би го финансирала, освен ако Лиляна Павлова не е набутана там.

    https://www.eib.org/en/press/all/2019-295-lilyana-pavlova-appointed-vice-president-of-the-european-investment-bank?lang=bg
    Тази болница може да обслужва не повече от 300 хиляди души в гр.Бургас и областта му или не повече от 30 легла, което не стига за отделна болница.

    Пльоскането в проспекта на Хасково, Сливен или Стара Загора с медицински университет от над 40 години и по-известни болници от Бургас е комично.

    Освен това децата намаляват непрестанно, така че докато завършат нещото ще има нужда от 20 легла в Бургас.

    Нередност?
Нов коментар