Заради високите цени износът продължава да расте с 40% към ноември

Най-много се увеличава стойността на продадената електроенергия и горива

България е в по-изгодна търговска позиция от повечето европейски страни, посочва анализ на UniCredit Bulbank.
България е в по-изгодна търговска позиция от повечето европейски страни, посочва анализ на UniCredit Bulbank.
България е в по-изгодна търговска позиция от повечето европейски страни, посочва анализ на UniCredit Bulbank.    ©  Надежда Чипева
България е в по-изгодна търговска позиция от повечето европейски страни, посочва анализ на UniCredit Bulbank.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Българският износ достига 87 млрд. лв. към ноември или с 40.2% повече спрямо година по-рано.
  • Експортът на суровини и стоки за междинно потребление, чиито цени сега са високи, помага да се запазят сравнително добри условията на търговия.
  • Продажбите на енергийни продукти и мазнини зад граница отчитат трицифрени ръстове.

Българският износ на стоки продължава да расте с двуцифрени темпове, като към ноември е с 40.2% нагоре спрямо година по-рано. Номиналната му стойност вече надхвърля 87 млрд. лв., показват данните на НСИ, или с над 25 млрд. лв. повече в сравнение с единайсетте месеца на 2021 г.

Ръстът през изминалата година в основната си част се дължи на по-високите цени. Към третото тримесечие износните цени на енергийните продукти са над два пъти по-високи спрямо средните за 2021 г., а при естествените мазнини са над 56% нагоре, показва индекс на статистическия институт. Според експерти все пак и количествата нарастват, но увеличението е доста по-малко от общото - около 10% през първото полугодие според анализ на БСК. През последната година НСИ не публикува данни за точните обеми, нито детайлна разбивка на стоките, заради протичаща актуализация на системен софтуер.

В рамките на ноември реализираната зад граница българска продукция е на стойност близо 8.5 млрд. лв. или с 35% повече спрямо същия месец на предходната година. Очакванията обаче са рекордните ръстове постепенно да се забавят с настъпването на зимните месеци предвид прогнозите за рецесия в еврозоната, а и заради цените на енергоизточниците. Две трети от българския експорт е насочен именно към европейския пазар.

В добра позиция

Все пак засега страната се представя добре по този показател в сравнение с повечето европейки страни, посочва анализ на UniCredit Bulbank. Според него търговският дефицит тук се влошава по-малко, защото "суровините и стоките за междинно потребление с ниска степен на преработка доминират структурата на износа". Тази особеност ще остане важна за растежа на българската икономика и през 2023 г. Докато разривите в доставките, причинени от войната в Украйна, цялостно са проблем за икономиката, за някои сектори като производството на храни, електроенергия и муниции те дават възможност за по-силно представяне.

През по-голямата част от годината експортът към Европейския съюз растеше значително по-бързо от този към трети страни. През последните месеци обаче дистанцията се скъсява. Към ноември продажбите към ЕС се забавят до 41%, докато тези извън съюза догонват с ръст от 38%.

Енергия, горива и мазнини - с най-голям ръст

Турция, Сърбия и Украйна остават трите най-големи търговски партньора на България извън ЕС. С най-голям ръст в тази посока, с над 224%, са енергийните продукти, които включват основно горива и електроенергия. С близо 200% нагоре са и животинските и растителните масла и мазнини. Именно тези групи поскъпваха най-драстично през годината. Повечето от другите групи растат двуцифрени темпове, а лек спад има при суровините и "артикули, класифицирани според вида на материала" (включва артикули от кожи, каучук, дървен материал, хартия и др.).

Подробни данни за продажбите в европейските страни са налични с месец назад. Те показват, че топ 3 партньори остават Германия, Румъния и Италия. И тук водещи по ръст са енергийните продукти и мазнините.

Вносът традиционно е повече, но и расте по-бързо към ноември - с 44%, като достига почти 100 млрд. лв. Така търговското салдо на страната е на минус от 12.5 млрд. лв. Дефицитът идва от търговията с трети страни, тъй като тази с ЕС е на плюс от 3.3 млрд. лв.