🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 4% от БВП са приходите за България от износ на ток през 2022 г.

Най-големите постъпления идват от Сърбия – над 1.6 млрд. лв., а август е най-силният месец заради високите цени

Добрият резултат идва както от в пъти по-високите цени, така и от по-големи обеми.
Добрият резултат идва както от в пъти по-високите цени, така и от по-големи обеми.
Добрият резултат идва както от в пъти по-високите цени, така и от по-големи обеми.    ©  Цветелина Белутова
Добрият резултат идва както от в пъти по-високите цени, така и от по-големи обеми.    ©  Цветелина Белутова

България е спечелила около 6.1 млрд. лв. през 2022 г. износа на електроенергия към съседните страни. Това се равнява на близо 4% от прогнозния БВП за годината. Приходите от износ са почти три пъти повече спрямо предходната година, когато той е за 2.1 млрд. лв. или 1.55% от БВП.

Високите цени, по-малкото производство на енергия в Европа и фактът, че България генерира повече електричество, отколкото потребява, помогнаха на страната да се нареди сред водещите нетни износители на континента. Продаденото навън електричество е общо над 12 млн. мВтч за годината.

До голяма степен добрият резултат идва от високите цени, които през миналата година средно са били над 2.3 пъти нагоре спрямо тези през 2021 г. Но значителен ръст има и при изнасяните обеми, които са над 40% нагоре на годишна база.

И като стойност, и като обем продадения зад граница ток през 2022 г. е рекорден, но е малко вероятно това да се повтори и през 2023-а. Още в последните месеци на миналата година цените започнаха да се успокояват, а през януари дори се върнаха на нива от средата на 2021 г. Потреблението също намалява - за първите три седмици на тази година то е със 7.1% по-ниско. Ефектът е, че износът от България спада с 43% спрямо първите 21 дни на 2022 г.

Летни рекорди за тока

Най-силните месеци за българската енергетика са март и юни, когато са продадени по над 1.2 млн. мВтч, както и юли и август, които доближават тази стойност. Като цяло България е захранвала със значителни количества всичките си съседни държави. Общо през миналата година най-много енергия е била пласирана в Сърбия - над 3 млн. мВтч., като след нея се нарежда Румъния с 2.5 млн. мВтч.

Румъния и Турция са страните, към които износът най-много е нараснал в количествено изражение - над двойно. След изключително силно трето тримесечие обаче прави впечатление, че през последното продажбите започват да се забавят и то е най-слабото за годината.

Най-доходоносен пък се оказва месец август, когато страните около нас са закупили електроенергия за над 1 млрд. лв. Именно тогава цената на тока достигна най-високо ниво за цялата година - средно над 847 лв./мВтч. Изчисленията се базират на данни за изнасяните обеми от ENTSO-E и средномесечни цени на Българската независима енергийна борса.

През първата половина на годината България се нареди сред топ 3 на нетните износители на електроенергия в Европа. Освен високите цени и по-големият износ, за това помогна и по-слабото представяне на обикновено водещи производители като Франция. Електроенергията в цяла Европа драстично поскъпна през 2022 г., тъй като в голяма степен е обвързана с цената на газа. За производителите, които не използват газ обаче, като атомни и водни централи например, по-високите цени донесоха и по-големи печалби.

Внос - износ

България е нетен износител на ток през всеки един от месеците на миналата година и спрямо всяка от съседните си държави. Обменът е на минус единствено спрямо Румъния през месеците януари и октомври. Брутно продадената зад граница енергия през годината е за близо 6.8 млрд. лв., като на този фон стойността на внесената е минимална - 656 млн. лв. Вносът на моменти се налага, за да балансира системата, а най-голям такъв е отчетен през октомври.

Така високите цени, които са проблем за бизнеса, всъщност са донесли значителни приходи на централите, голяма част от които са държавни - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, които произвеждат над две трети от електроенергията в страната. Реално обаче тези приходи се изземат от държавата и се използват за компенсиране бизнеса за високите цени на тока, като на практика фирмите не плащаха повече от 250 лв./МВтч през 2022 г., а от тази година прагът беше свален на 200 лв./мВтч.

През цялата 2022 г. България е купила от съседните страни електроенергия за общо над 656 млн. лв., като внесеното количество възлиза на 1.4 млн. мВтч. Над три четвърти от мощността идват от Румъния, а останалото количество е основно с произход Турция и Гърция. Пикови месеци на внос са били януари и октомври (тогава имаше ремонт на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй") с по над 200 хил. мВтч.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 5

    Подарени на Украйна за фонд "Война"

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-@
    jazzdevil
    • - 2
    • + 1

    На драго сърце трябва да се откажем от тия пари понеже от Брюксел са казали, че ще ни дадат ментово бонбонче ако си затворим въглищните централи.

    Нередност?
  • 3
    imo541217844 avatar :-|
    imo541217844

    Това е сравнително малък брой и се надявам износът на електроенергия от страната да продължи да се увеличава. https://slitherio.online

    Нередност?
Нов коментар