🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк повиши прогнозата си ръста на икономиката през тази година до 1.3%

Според анализаторите високата инфлация може да доведе до плитка и краткотрайна рецесия, а политическата криза ще приключи скоро

Много компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България заради щедрите субсидии за електричество
Много компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България заради щедрите субсидии за електричество
Много компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България заради щедрите субсидии за електричество    ©  Цветелина Белутова
Много компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България заради щедрите субсидии за електричество    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Щедрите субсидии за тока ще продължат да подкрепят растежа.
  • Малко вероятно е следващото правителство да се отклони от ангажимента за приемане на еврото.
  • Лихвените проценти по деноминираните в левове заеми за фирми и домакинства се покачват много бавно.

Уникредит Булбанк повишава прогнозата си за ръста на икономиката през тази година с 0.8 пр. пункта спрямо очакванията си преди три месеца до 1.3%. Причините са по-слабото от първоначално очакваното влошаване на условията на търговия, щедрите субсидии за тока и бавното пренасяне на по-високите лихвени проценти в еврозоната върху кредитите в левове.

Прогнозите за рецесия в еврозоната още в края на миналата година също не се сбъднаха, но предупрежденията за предстояща краткотрайна криза все още са на дневен ред. Затова и прогнозите за България за 2023 г. на всички институции са за значително по-нисък ръст на БВП в сравнение с миналогодишния.

По-ниска инфлация, по-бавен ръст на лихвите

Икономистите от Уникредит Булбанк посочват още, че несбъдналите се очаквания за влошаване на условията на търговия ще имат положителен ефект върху плановете на бизнеса за наемане на персонал. А това вероятно ще поддържа инфлацията в страната малко по-ниска. Прогнозата им е в края на тази година индексът на потребителските цени да падне до 6% при 16.6% в края на 2022 г. Все пак продължаващата втора поредна година много висока инфлация според икономистите ще натежи върху търсенето, "като намали растежа на потреблението на домакинствата и така тласне икономиката в плитка и краткотрайна рецесия през зимата". Прогнозата на банката е, че реалният ръст на заплатите през тази година ще е едва 1.6%.

От друга страна обаче, щедрите субсидии за тока ще продължат да подкрепят растежа. Изчисленията на икономическия екип на банката са, че правителството е заделило около 7.7 млрд. лв. (4.7% от БВП) за субсидии за електроенергия за бизнеса през 2022 г, които могат да нараснат до 14.4 млрд. лв. (7.6% от БВП) през 2023 г., ако няма промени в начина, по който се определят, и цените на електроенергията останат близки до нивата към края на 2022 г. "Въпреки че в дългосрочен план дизайнът на схемата за подпомагане потребителите на електроенергия ще намали стимулите за компаниите да ускорят инвестициите, свързани със зеления преход и въвеждането на енергоспестяващи решения, в краткосрочен план той ще подпомогне растежа и заетостта, тъй като много компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България, в която цените на електроенергията за бизнеса са по-благоприятни", се посочва в анализа.

Бавното пренасяне на по-високите лихви в еврозоната към българската икономика също ще действа като фактор, смекчаващ забавянето на икономиката през зимата. Лихвените проценти по деноминираните в левове заеми за фирми и домакинства се покачват много бавно въпреки рязкото покачване на основната лихва на ЕЦБ през миналата година. А това според икономистите "ще предотврати по-рязко свиване на растежа през зимата на тази година".

Без забавяне за еврото

"Очакваме политическата криза в България да приключи скоро. Малко вероятно е следващото правителство да се отклони от ангажимента за приемане на еврото и смятаме, че страната ще приеме еврото през 2024 г. Оптимисти сме и че ще бъдат приети поправки в конституцията, които да повишат отчетността на главния прокурор", посочват още анализаторите на банката.

От там очакват ръстът на БВП да се ускори до 3.3% през 2024 г., "когато инфлацията ще отслабне, влошаването на условията на търговия ще приключи, а увеличаването на глобалните лихви през 2022 г. и 2023 г., частично ще бъде компенсирано от намаления на основните лихви на централните банки на развитите икономики".