Виденовата зима: Левовете в марки

Още при встъпване във власт социалистическото правителство на Жан Виденов създава предпоставки за появата на няколко различни кризи - зърнена, финансова, политическа

През януари 1997 г. страната е парализирана от постоянни протести. Хората са на улиците в големите градове всеки ден
През януари 1997 г. страната е парализирана от постоянни протести. Хората са на улиците в големите градове всеки ден
През януари 1997 г. страната е парализирана от постоянни протести. Хората са на улиците в големите градове всеки ден    ©  Живко Ангелов
През януари 1997 г. страната е парализирана от постоянни протести. Хората са на улиците в големите градове всеки ден    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал 30: Големите теми

През 2023 г. "Капитал" навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната икономика и демокрацията в опитите да ги създаде и опази. И съответно - в провалите. По случай годишнината като журналисти ще направим опит да припомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, как стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч. Всеки месец екипът ще се рови в архива на "Капитал" по избрана голяма тема и ще опитва да разкаже поне значителна част от историята й в рамките на поредицата "Капитал 30: Големите теми".
Темата накратко
  • Как се живее, когато инфлацията е почти 2000%, а заплатата - няколко долара
  • До какво водят лошият надзор и управление на банковата система
  • И отново за 10 януари 1997 г. - денят, в който недоволството срещу правителството на БСП достига точка на пречупване

Големите градове в България са парализирани от почти едномесечна национална стачка, в магазините липсват основни хранителни продукти, цените на стоките се сменят буквално през часове заради галопираща инфлация, една месечна заплата има равностойността на 3-5 щатски долара, следват масови фалити на банки, цари хаос и глад.

В това състояние се намира България през зимата на 1996-1997 г. - периодът, в който страната за втори път в рамките на десетилетие изпада в икономическа катастрофа. Той ще остане в историята като Виденовата зима по името на тогавашния премиер. А нейната точка на пълно замръзване лесно може да се закове на 10 януари 1997 г. - денят, в който недоволството срещу правителството на БСП достига до обсада на парламента от демонстранти, а част от тях нахлуват в сградата, има ранени. Тези събития обаче сe оказват катализатор за бавната промяна на България в следващите години - следват болезнени икономически реформи, но и реален стремеж за европейска интеграция.

Лошо управление, лавина от грешки

Още при встъпване във власт социалистическото правителство на Жан Виденов създава предпоставки за появата на няколко различни кризи - зърнена, финансова, политическа. "Основният проблем, с който Виденов пое управлението на страната и така и не успя да го разреши, беше свързан със стабилизиране на дефицитните сектори в икономиката - бюджет, банки и държавни предприятия. Отличително за цялата 1995 г. беше пълното отсъствие на програми или всякакъв тип институционализирано виждане за развитието на икономиката", пише "Капитал" в свой анализ по темата от този период. В него се посочва, че комбинацията от некомпетентен екип и неразбиране с международните финансови институции през първата година на управлението се оказва фатална. България проваля две споразумения с МВФ, което й отрязва достъпа до външните дългови пазари.

Първо, правителството взима серия от грешни решения, които водят до спекулативни сделки с износ и внос на зърно в година на слаба реколта, в полза на определени близки до властта фирми (като кръга "Орион" и някои групировки). Това води до липса на традиционни зърнени храни и продукти в страната. Кабинетът на Виденов обаче първо отрича за проблема, а след това в спорна сделка внася зърно на много по-висока от пазарната цена. Това води и до драстичен скок на цената на хляба, когато го има.

Следва второ грешно решение - със социални аргументи управляващите решават да замразят цените на парното и евентуално да приложат тази мярка към тока и към някои течни горива. Така постепенно държавните предприятия от сектора верижно започват да трупат загуби. Въвежда се нов закон за цените, създава се Държавна комисия за контрол над цените и на практика се възстановява държавното ценообразуване върху много стоки и услуги - нещо, което не успява да укроти инфлацията, движена от сриващия се курс на лева, а само генерира недостиг на стоки.

Банкови фалити, хиперинфлация

Но това не е всичко. Вместо да започне приватизация на губещите и неефективни държавни мастодонти и така да повиши ефективността и конкурентоспособността им, правителството се опитва да закрепи работещата на загуба държавна икономика. Това води до квазибюджетни дефицити, но освен това управляващите повличат и банковата система. Те решават да налеят парите на държавните банки в държавните предприятия. И тъй като последните се управляват зле, парите потъват в нечии частни джобове, а банките се пълнят с лоши кредити. Култово е изказването на министъра на промишлеността Климент Вучев, който призовава подопечните му дружества да спрат плащанията към банките.

Частните финансови институции, създадени в зората на прехода, са пълни със съмнителен капитал, някои от тях директно обвързани със силови групировки, а други са еволюция на финансово-брокерските къщи, управлявани като ЕООД-та на основателите им. Всичко това заедно с неадекватния надзор произвежда логичния резултат - масово източване на парите на вложителите чрез зле обезпечени или направо необезпечени заеми към свързани лица, като проблемите личат още през 1995 г. Те се материализират в пълен колапс на системата, фалит на 17 банки, започнал със затварянето през май 1996 г. на един от тогавашни гиганти, ползващи се с политически чадър - Първа частна банка, списъци с кредитни милионери и точещи се с десетилетия дела.

"Благодарение на желанието си да имитира политика, поне отчасти доближаваща се до програмните му документи, българското правителство гласува бюджети с макрорамка, която няма нищо общо с реалността. Вследствие на това лавинообразно нарастват бюджетният дефицит и обвързаният с него вътрешен дълг", допълва картината Едвин Сугарев в свой текст по темата за Corruptionbg.com. По това време той е депутат. Разказва, че за да покрие дълга, държавата печата ценни книжа и задължава търговските банки да ги изкупуват. "Търговските банки от своя страна залагат държавните облигации пред БНБ и Държавна спестовна каса (ДСК) и получават рефинансиране, с което порочният кръг се затваря, стимулирайки по този начин инфлационната спирала."

Измерената от национална статистика инфлация за 1996 г. надхвърля немислимите сега 310%. Още по-болезнен става скокът на цените през първите месеци на следващата година - преизчислен според настоящата методология на НСИ, индексът на потребителските цени през април 1997 г. достига своя пик и е бил рекордните 1948.5%.

Всичко това води и до икономическа криза. Текст на "Капитал" илюстрира ситуацията в този момент: "Ежедневната обезценка на лева и развихрилата се хиперинфлация за броени дни практически убиха бизнеса в България. Все повече малки и средни фирми замразяват или въобще преустановяват дейността си заради големите загуби, които трупат. Търговците не знаят колко пари да искат днес, за да купят утре от същата стока. Липсата на възможност за каквото и да е планиране прави безпредметно производството и търговията с каквото и да било (освен с долари). Оказва се, че е по-изгодно да затвориш и да изчакаш, отколкото да продаваш, което като правило обикновено е на загуба."

В годишния отчет на БНБ от 1996 г. се посочва, че от началото на промените заплащането на труда е загубило четири пети от реалния си размер. А от средата на въпросната година, когато месечната инфлация вече трайно става двуцифрена, работната заплата все по-трудно успява да осигури текущата издръжка на населението. Стопяват се и спестяванията му.

"Заплатите станаха 7 долара, а пенсиите - 4 долара. Масови фалити, повсеместна бедност. И криза - тотална и комплексна. Първо финансова. Тя роди икономическа. Те двете предизвикаха социална, а трите заедно - политическа. Търпението свърши, хората излязоха на улиците. Така се стигна до 10.01.1997 година", припомня си Муравей Радев, финансов министър в кабинета на Иван Костов, в текст за "Фактор.бг".

Политическата криза

В бурната януарска нощ на 1997 г. събитията се развиват бързо - правителството на Виденов е подало оставка, но БСП иска да се състави ново с премиер Николай Добрев. Малко преди полунощ действащият все още президент Желю Желев с декларация подкрепя протестиращите, осъжда насилието и разрушенията и съобщава, че няма да връчи нов мандат на БСП за съставяне на правителство. Хората по улиците искат да предотвратят създаването на нов социалистически кабинет, демонстранти обграждат парламента, някои от тях нахлуват вътре, десетки протестиращи са ранени, след като полицията и Вътрешни войски със сила разпръскват множеството.

Протестите продължават до 4 февруари, когато става ясно, че БСП няма да има второ правителство в рамките на управленския мандат и предстоят предсрочни парламентарни избори. Според някои анализатори този ход, в който активни участници са Добрев и новоизбраният президент Петър Стоянов, спасява страната от гражданска война.

След съставянето на служебен кабинет с премиер Стефан Софиянски се подновяват преговорите с МВФ, въвежда се валутният борд, България подава молба за членство в НАТО.

Виденовата криза - историята в дати

На 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като председател на Висшия съвет на БСП и като министър-председател. Тя идва след като страната изпада в тежка криза - хиперинфлация, ежедневна обезценка на лева, фалит на банки, проблеми с държавните финанси.

На 8 януари 1997 г. БСП номинира за премиер Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета на Виденов.

10 януари 1997 г. президентът Желю Желев отказва да даде на БСП мандат за съставяне на новото правителство, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява национална политическа стачка. Парламентът е обграден от протестиращи.

През нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. полицията извежда депутатите с автобуси и пребива десетки протестиращи, сред които журналисти и депутати от опозицията. Това е един от най-масовите протести в страната, довел до пълна промяна в посоката на развитие на страната впоследствие.

На 21 януари 1997 г. изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари 1997 г., когато БСП връща мандата.

На 13 февруари 1997 г. е назначен служебен кабинет начело със Стефан Софиянски - дотогава кмет на София.

На 27 март 1997 г. служебното правителство договаря с Международния валутен фонд програма за стабилизация на страната. Въвежда се валутният борд, страната подава официално молба за членство в НАТО.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 12

    Както казват, българинът има къса и селективна памет. Бързо забрави престъпленията и националните катастрофи до които ни доведоха комунистическите бандити. Все едно никога не са били. Иначе още реват срещу Иван Костов, че продал фалиралата БГА Балкан "само" за 300 милиона долара (плюс натрупаните дългове от 1 МИЛИАРД долара). Малък, но много, много прост народ.

    Нередност?
  • 2
    usfdr avatar :-|
    Alex Delford
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Подкрепям те на 100%, и в момента в редиците на лошия материал в парламента се мъдри един от бездарниците спомогнал за националната катастрофа по времето на Виденов самият Румен Гечев, представяте ли си колко тъп и слабоумен може да е електората на БСП за да го вкара в парламента за трети път, електорат от мазохисти и дебили.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 8

    До коментар [#2] от "Alex Delford":

    Само за протокола: Гечев и професор го направиха :)

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
Нов коментар