НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

АПИ има ново ръководство - първото действие на новия регионален министър Цеков

Пътната агенция вече се оглавява от инж. Ясен Йорданов, а в УС влизат инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров. Тримата са експерти и от тях се очаква да защитават обществения интерес

Агенция "Пътна инфраструктура" е едно от ключовите ведомства, които разпределят съществена част от държавния бюджет
Агенция "Пътна инфраструктура" е едно от ключовите ведомства, които разпределят съществена част от държавния бюджет
Агенция "Пътна инфраструктура" е едно от ключовите ведомства, които разпределят съществена част от държавния бюджет    ©  Анелия Николова
Агенция "Пътна инфраструктура" е едно от ключовите ведомства, които разпределят съществена част от държавния бюджет    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първото действие на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе да смени цялото ръководството на вечно забърканата в скандали с много похарчени пари и лошо направени пътища пътна агенция (АПИ). На втория ден след встъпването си в длъжност той е подписал заповед за смяна на целия управителен съвет. Председател ще е инж. Ясен Йорданов, който заема мястото на назначения през декември 2022 (от служебния министър Иван Шишков), Венцислав Ангелов. Управителният съвет пък се допълва до пълния му състав от трима членове - другите двама са инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров.

"Ръководството на АПИ вече е в пълен състав, с което е подсилено експертното начало в Агенция "Пътна инфраструктура", се казва в официалното съобщение на ведомството за медиите. "С влизането на утвърдени професионалисти в ръководството на АПИ се разчита на силно експертно начало, което ще следи за прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на обществени поръчки с голям обществен интерес", се казва още там.

Смяната всъщност е бърза, но и очаквана предвид големите обществени поръчки на стойност 3.6 млрд. лв. без ДДС, които АПИ отвори спешно в последните дни на старото правителство.

"Новото ръководство ще направи одит на всички обявени обществени поръчки и тогава ще се вземе решение за развоя на процедурите", посочиха в отговор за "Капитал" от агенцията.

Кои са новите лица

Инж. Ясен Йорданов е магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София. От МРРБ го представят като експерт с близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България. Експертизата му е оценена и в чужбина, където е работил по различни проекти.

Инж. Ясен Йорданов бе също така и част от междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета "Петков", която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти. От същата ведомствена група е и настоящият министър Андрей Цеков, който беше и зам. финансов министър на Асен Василев.

Инж. Калоян Киров е новото попълнение като член на УС на АПИ. Той е строителен инженер, магистър със специалност "Транспортно строителство" в УАСГ - гр. София. Има завършени курсове "Контрол върху качеството на изпълнение на строителството, за съответствие на влаганите в строежите строителни процедури със съществените изисквания за безопасност", "Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството" и др. Има натрупан професионален опит по реализацията на множество проекти.

Инж. Десислава Паунова запазва позицията си на член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Тя е магистър със специалност "Транспортно строителство" от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи в Агенция "Пътна инфраструктура" от ноември 2018 г. като е заемала длъжностите главен експерт и директор на дирекция "Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа". В периода септември 2012 г. - октомври 2016 г. е асистент преподавател в катедра "Пътища" към Университета по архитектура, строителство и геодезия. През октомври - ноември 2017 г. е лектор към Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Чести смени, без промени

АПИ е едно от най-горещите места, което търпи и най-чести смени в ръководството. Само служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи две смени на председателите на УС на пътната агенция за своето управление. При встъпването си на длъжност като министър той назначи Иво Иванов, но четири месеца по-късно заради несправяне с работата го замени с Венцислав Ангелов.

Начело на агенцията пък в последното редовно правителство беше Тодор Василев. Той оглавяваше АПИ от декември 2021 година до август 2022. Назначението му беше направено от тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството и съпартиец на Василев - Гроздан Караджов. Името му се свързваше с пернишката строителна фирма ДЛВ ЕООД.

Честите смени във ведомството са свързани и обосновани почти винаги с големите обществени поръчки за строителство и поддържане на пътища - за общо милиарди, които АПИ обявява и управлява. Около тях винаги има спорове, скандали и порочни практики, но досега до съществени промени при възлаганията така и не се стигна.

Друг ключов техен ресор в пътищата е Националното тол управление, чието ръководство засега не се променя. Там ръководител все още е Георги Темелков, който е кадър на ГЕРБ и бе назначен на поста от служебния кабинет през август миналата година.