🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът очаква по-несигурна есен

Компаниите от почти всички сектори са по-големи песимисти за поръчки и продажби през следващите месеци, показват анкетите на НСИ

Нагоре през август е само бизнес климатът в строителството, но това може да се обясни и с факта, че за сектора сега е висок сезон
Нагоре през август е само бизнес климатът в строителството, но това може да се обясни и с факта, че за сектора сега е висок сезон
Нагоре през август е само бизнес климатът в строителството, но това може да се обясни и с факта, че за сектора сега е висок сезон    ©  Димитър Марков
Нагоре през август е само бизнес климатът в строителството, но това може да се обясни и с факта, че за сектора сега е висок сезон    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Несигурни поръчки и задържане или дори лек ръст на цените. Такива са очакванията на компаниите за следващите няколко месеца според последните бизнес анкети на националната статистика. Общият показател на бизнес климата през август пада с 1 процентен пункт спрямо юли, като нагласите се подобряват единствено в строителството.

Данните показват и че компаниите от всички сектори очакват задържане или дори леко повишение на цените. През последните няколко месеца потребителската инфлация вървеше надолу, но през юли темпът на покачване на потребителските цени се забави символично до едва до 8.5% след 8.7% през юни. Измерена през сравнимия с ЕС индекс, инфлацията дори леко се увеличи.

Цените на производител, които определят т.нар. промишлена инфлация, също са леко нагоре през юли спрямо юни, като поскъпват предимно стоките, предназначени за външния пазар. А на годишна база производствените цени спадат с 13.7%.

Данните за България кореспондират и с тези за икономиките, ползващи единната европейска валута. А те показват, че бизнес активността в еврозоната се свива повече от очакваното през август заради внезапен спад при услугите и продължаващо понижение в индустриалното производство. Особено отчетлив е спадът в най-голямата икономика - германската, която влезе в техническа рецесия в края на миналата година. Тя е и най-големият експортен пазар на България.

Почти всички са предпазливи

Оценките за стопанската конюнктура на компаниите от сектор промишленост спадат с 1.2 пункта. Анкетата отчита намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с влошени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Очакванията на фирмите са за задържане на цените, а един от най-големите проблеми - недостигът на работна сила.

Най-негативна е оценката на фирмите от сектор търговия на дребно, където индексът спада с 2.9 пункта спрямо юли. Компаниите оценяват като проблемни моменти недостатъчно търсене и увеличена конкуренция. "В сравнение с юли нараства делът на търговците, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца", посочват от НСИ.

В сектор услуги нагласите също са много по-умерени, а очакванията са за задържане на цените.

Оптимисти са само мениджърите на строителни компании, но донякъде това може да се обясни и с факта, че в момента за тях е висок сезон. Логично прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани, а недостигът на работна сила и цените на материалите остават сред основните им проблеми.

Промишлената инфлация продължава да намалява

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0.3% през юли 2023 г. спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. На годишна база спадът е доста по-осезаем - 18.1%. Той обаче се дължи основно на по-ниските цени на газ и електричество, които през същия период на миналата година летяха главоломно. Най-голям ръст през юли спрямо същия месец на 2022 г. сега има при производството на храни, тютюневи изделия, кожени изделия, дрехи, автомобили и полуремаркета.

Общо промишлената инфлация обаче се увеличава с 0.5% на месечна база заради увеличение на индекса на цените на производител на международния пазар с 1.9% през юли 2023 г. спрямо предходния месец.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега е с неустойчиви публични финанси, защото правителството не прилага финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на официална валута.
    След прекратяване на държавната финансова грешка са възможни устойчиви публични финанси.

    Нередност?
Нов коментар