🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-високи разходи стопиха бюджетния излишък през август

След два месеца на плюс държавните финанси преминаха на дефицит от около 100 млн. лв.

Бюджетът е планиран да завърши годината с дефицит под 3%.
Бюджетът е планиран да завърши годината с дефицит под 3%.
Бюджетът е планиран да завърши годината с дефицит под 3%.    ©  Георги Кожухаров
Бюджетът е планиран да завърши годината с дефицит под 3%.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през последните няколко месеца в държавния бюджет се натрупа излишък от близо половин милиард лева, през август той рязко се е стопил и балансът вече е на отрицателна територия. Ако в началото на месеца приходите надхвърляха разходите с 455 млн. лв., то в края Министерството на финансите вече отчита дефицит от приблизително 100 млн. лв. на касова основа или около 0.05% от БВП по предварителни данни. Причината са направени по-високи разходи, включително такива със задна дата, обясняват от ведомството. Минусът в бюджета беше очакван и предстои да се увеличава с приближаването на края на годината, когато по план трябва да достигне 2.5% от БВП.

Август беше първият месец, в който държавата вече работи в рамките на приетия с голямо закъснение в края на юли Бюджет 2023. Политическият дебат вече се насочва към подготвянето на финансов план за следващата година, което беше определено като приоритет от премиера Николай Денков при откриването на новата парламентарна сесия.

Какво казват числата

В основата на влошената бюджетна позиция през август стои повишаване на разходите. Тук се включват плащания със задна дата като например преведени от НОИ обезщетения за отглеждане на дете за юли, както и доплащания за предходни месеци до увеличената сума от 780 лв. Ръст има още при здравноосигурителните плащания и разходите за издръжка.

Към края на август приходите растат с 8% на годишна база и достигат 42.4 млрд. лв., като данъчните постъпления се покачват с близо 10%. Разходите вече леко надхвърлят тази сума и са 42.5 млрд. лв., като същевременно и се увеличават по-бързо - с 13% спрямо същия период на 2022 г. Най-рязко тази година се покачват разходите за пенсии, персонал и капиталовите разходи, отчитат от финансовото министерство.

През юли, за когато има публикувани по-детайлни данни, се вижда, че постъпленията от преки данъци (върху доходите) и от осигурителни вноски се представят добре и се растат съответно със 16% и 10.5%. При косвените обаче, които са основен източник за бюджета, ръст спрямо миналата година няма, въпреки високата инфлация и все още растящото реално потребление. Към края на седмия месец са изпълнени едва 52% от заложените за годината постъпления от косвени данъци. Основната причина, която министерството посочва, са по-ниските приходи от ДДС от внос, които падат с 14.5% спрямо година по-рано. Това се дължи най-вече на по-ниските международни цени на внасяните суровини. Все пак спадът при косвените данъци постепенно се свива спрямо предходните месеци.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ichibane avatar :-P
    ichibane
    • + 3

    Както беше казал някой,ако спрем да крадем ще има пари за всичко.

    Нередност?
Нов коментар