Бизнес климатът се подобрява през март само в строителството

Нагласите в останалите сектори са по-резервирани. Промишлената инфлация вече е едноцифрена

Повече поръчки и очаквания за по-голяма активност повишават оценката за бизнес средата в строителството.
Повече поръчки и очаквания за по-голяма активност повишават оценката за бизнес средата в строителството.
Повече поръчки и очаквания за по-голяма активност повишават оценката за бизнес средата в строителството.    ©  Цветелина Белутова
Повече поръчки и очаквания за по-голяма активност повишават оценката за бизнес средата в строителството.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нагласите в промишлеността, търговията и услугите леко се влошават през март, но тези в строителството компенсират.
  • Несигурността и недостигът на кадри остават основните проблеми за повечето сектори.
  • Промишлената инфлация е едноцифрена през февруари за първи път от близо две години.

Нагласите на фирмите в промишлеността, търговията на дребно и услугите леко се влошават през март, показват резултатите от месечните анкети на НСИ сред мениджърите. За сметка на това строителните компании са доста по-оптимистично настроени спрямо предходния месец и компенсират спада в останалите сектори. Така общият показател за бизнес средата в България се запазва на нивото от февруари. Тенденцията спрямо година по-рано пък е в положителна посока.

Най-разпространеното затруднение за всички сектори е икономическата несигурност след преживените шокове от пандемията и войната в Украйна. За голяма част от фирмите проблеми са също високите цени на материалите и недостигът на служители в условията на рекордно ниска безработица през последната година. Макар цените на суровините на световните пазари постепенно да се нормализират, стегнатият пазар на труда остава проинфлационен фактор. Затова и голяма част от мениджърите все още предвиждат продажните цени да вървят нагоре през следващите месеци.

Спад в търговията и услугите, ръст в строителството

Нагласите сред промишлените предприятия минимално се влошават и са с 0.8 пункта надолу заради по-негативни очаквания. Освен общата несигурност основни проблеми за сектора остават липсата на кадри и недостатъчното търсене, но тежестта им леко намалява. Все пак над 30% от производителите продължават да изпитват недостиг на работна сила. Проинфлационните очаквания напоследък постепенно се нормализират, като сега едва 14% от мениджърите предвиждат ръст на продажните цени.

Строителството е единственият сектор, където нагласите се подобряват през март, като показателят се покачва с 4 пункта само за месец. За това допринасят по-големият брой поръчки и очакванията за повече активност. Най-разпространеното затруднение за бранша, посочвано от три от всеки четири от анкетираните фирми, остават несигурните икономически условия. За над половината от строителните компании проблем са високите цени на материалите, а една трета се оплакват от недостиг на работна ръка.

По-резервирани нагласи сред търговците на дребно понижават оценката в сектора с 1.3 пункта, което според анализаторите е нормално за сезона. Позитивни обаче остават очакванията за продажбите през следващите месеци. Освен несигурността търговците най-често посочват като затруднения недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. До 24% се увеличава делът на фирмите, които изпитват недостиг на служители, а нагласите за ръст на цените се засилват спрямо предходния месец.

Показателят в сектор услуги също се влошава и е с 1.2 пункта надолу в сравнение с февруари, тъй като мениджърите дават по-негативни оценки за настоящото състояние на своите бизнеси. Очакванията им за предстоящите месеци обаче се подобряват, като техните прогнози са за по-голямо търсене. Несигурността, конкуренцията и недостигът на служители остават най-значителните препятствия пред дейността на фирмите в сектора, макар тежестта им да намалява. Проинфлационните нагласи леко спадат, но над 15% от мениджърите все още предвиждат цените да вървят нагоре.

Промишлената инфлация падна под потребителската

Промишлената инфлация за пореден месец се забавя и е 8.9% на годишна база през февруари, като за първи път от април 2021 г. се връща към едноцифрени нива, показват данни на НСИ. Спадът идва от нормализиране в сектор енергетика, където индексът на цените на производител отчита ръст от едва 3.5%. За успокояването роля има и базовият ефект, тъй като през февруари миналата година промишлената инфлация в енергетиката вече се движеше на нива от над 80%. Най-висока сега остава инфлацията в преработващата промишленост (11.3%).

Падането на производствената инфлация под потребителската е добър сигнал и ще допринесе за постепенното забавянето на ръста и на цените на стоките и за крайните клиенти. Ефектът обаче едва ли ще е бърз, особено предвид факта, че в хранително-вкусовата промишленост ръстът остава 23% на годишна база и почти не показва особено забавяне през последните месеци.