🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две години насам

Това е разчитано като знак, че ЕЦБ може временно да спре с повишаването на лихвените проценти

Данните показват, че ЕЦБ най-вероятно е достигнала пика на вдигане на лихвите.
Данните показват, че ЕЦБ най-вероятно е достигнала пика на вдигане на лихвите.
Данните показват, че ЕЦБ най-вероятно е достигнала пика на вдигане на лихвите.    ©  Reuters
Данните показват, че ЕЦБ най-вероятно е достигнала пика на вдигане на лихвите.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две години насам през септември, показват данни на Евростат. Това е и първият признак, че действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за овладяване на повишаването на цените дават резултат, като вече се чуват призиви и за пауза в повишаването на основния лихвен процент.

Повишаването на потребителските цени през миналия месец е 4.3%, което е значително под отчетените през август 5.2%. Това е и най-ниският показател от октомври 2021 г.

Инфлацията с изключение на храните, енергията, алкохола и тютюна спадна до 4.5% от 5.3% през август, което е най-голямото понижение от август 2020 г. Този показател се следи изключително внимателно от страна на ЕЦБ, като причината за това е, че тези три сегмента са най-променливи и може да замъглят реалната икономическа ситуация.

Тези данни вероятно ще засилят убеждението на ЕЦБ, че тя е повишила лихвените проценти достатъчно, за да свали инфлацията до целта от 2% до 2025 г. "Базовите ефекти изиграха ключова роля в обяснението на резкия спад на инфлацията, но числата също така предполагат, че основният инфлационен натиск става по-малко силен", каза пред Reuters Диего Искаро, ръководител на европейската икономика в S&P Global Market Intelligence. "Данните засилват мнението, че лихвените проценти вероятно са достигнали своя връх в настоящия цикъл на затягане", добави той.

Спадът на покачването на цените е широкообхватен, като всички категории са нараствали с по-бавни темпове, а цените на енергията са се понижили рязко за пети пореден месец. Отделен доклад показа, че цените на вноса в Германия - които са склонни да водят потребителските цени, тъй като Берлин доставя много междинни продукти и суровини от чужбина - записаха най-големия спад на годишна база от ноември 1986 г. насам.

От другата страна на Атлантическия океан

Данните от САЩ също засилиха надеждите, че най-големият скок на потребителските цени изчезва бързо. За годината до август показателят, който е основният индекс на разходите за лично потребление на Федералния резерв, се повиши с 3.9%. Това е спад спрямо август, когато бяха измерени 4.3%.

Според икономисти данните са по-значими от незначителното увеличение на общата инфлация до 3.5%. Причината за това са по-високите цени на петрола, като ако той се върне на предишните нива, цялостната картина би била по-добра.

Джейсън Фърман, професор от Университета в Харвард и бивш служител на администрацията, каза пред Financial Times, че данните за САЩ отбелязват "три недвусмислено добри месеца подред" за основната инфлация, която изключва енергията и храните. В бележки, публикувани в петък, Джон Уилямс - президентът на Федералния резерв на Ню Йорк, отбелязва, че ценовият натиск, макар и все още висок, е намалял. Той твърди, че централната банка на САЩ може да е "на или близо до пиковото ниво на целевия диапазон за лихвата на федералните фондове". Референтният процент е на 22-годишен връх между 5.25 и 5.5%.

Длъжностните лица не се ангажираха с необходимостта от ново увеличение на лихвения процент с четвърт пункт тази година. Поредица от възможни затруднения, които варират от задаващото се затваряне на правителството до предстоящото изтичане на програмите за помощ от епохата на пандемията, сега се стоварват върху най-голямата икономика в света. Според анализатори това затвърждава залозите сред пазарните участници, че Фед наистина е приключил с повишаването на разходите по заемите.

Служителите на Фед обаче са категорични, че ще трябва да задържат лихвените проценти на високи нива за дълго време. В противен случай контролът над повишаването на цените може да бъде изпуснат и отново да видим значителен скок.

Все още няма коментари
Нов коментар