Инфлацията пада до 6.3% заради газа. През септември поевтиняват пътуванията

Спрямо август статистиката отчита дефлация от 0.1%. Горивата продължават да поскъпват

Годишната инфлация при храните намалява от 12.4% на 10.5% през септември по данни на НСИ
Годишната инфлация при храните намалява от 12.4% на 10.5% през септември по данни на НСИ
Годишната инфлация при храните намалява от 12.4% на 10.5% през септември по данни на НСИ    ©  Георги Кожухаров
Годишната инфлация при храните намалява от 12.4% на 10.5% през септември по данни на НСИ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • През септември дефлация на годишна база има единствено в категорията на ютилити услугите, заради газа за битови нужди
  • Ефект в посока забавяне на общата инфлация имат почти всички останали групи
  • При месечната инфлация надолу дърпа основно туризмът - пакетни услуги за почивка, нощувки в хотели и самолетни билети

Инфлацията в България продължава бавно да отстъпва и вече е на нива от края на 2021 г. През септември показателят пада до 6.3% на годишна база от 7.7% през август, показват данните на националната статистика.

Това привидно положително развитие обаче все още не е повод за прибързан оптимизъм - спадът до голяма степен се дължи на базов ефект, тъй като огромните ръстове на цените от средата на 2022 г. постепенно отпадат от изчисленията на годишна база. Рязък спад при няколко услуги, свързани с туризма, също имат ефект върху общата инфлация. Междувременно обаче храни, горива и голяма част от останалите стоки и услуги от потребителската кошница поскъпват спрямо предходния месец.

Точно преди година инфлацията достигна връх от 18.7% заради скока на цените на енергията, суровините и храните след нахлуването на Русия в Украйна, а оттогава показателят постепенно се забавя. Въпреки това през последните седмици редица международни институции повишиха прогнозите си за инфлацията в България и предупредиха, че именно тя е основният риск пред амбициите на страната да влезе в еврозоната от 2025 г. Във валутния съюз показателят падна до 4.3% през септември, а измерена по съпоставимия индекс (ХИПЦ) българската инфлация е 6.4%.

През септември на практика дефлация на годишна база има единствено в категорията на ютилити услугите, по-специално заради газа за битови нужди - сега той е близо 68% надолу от върховете, които достигна миналата година по това време, според данните на НСИ. В дефлация от -9% вече са и твърдите горива, след като през септември 2022 г. годишното поскъпване при тях беше над 80%.

Ефект в посока забавяне на общата инфлация имат почти всички останали групи. Макар те да продължават да поскъпват, темповете на нарастване се забавят и цените постепенно вървят към стабилизиране. Инфлацията при храните например - групата с най-голяма тежест в потребителската кошница, пада от 12.4% на 10.5% през септември. А в категория развлечения и култура - от 13.6% почти наполовина на 7%, заради спад при туристическите услуги в края на летния сезон.

Междувременно обаче съществуват и рискове тенденцията да се обърне. Различните видове автомобилни горива поскъпват с до 6.2% само за месец. Ако доскоро те бяха един от водещите двигатели за успокояването на общата инфлация, то скоро могат да имат обратния ефект. Премиерът Николай Денков наскоро изрази опасения, че конфликтът в Израел поражда нови рискове от покачване на цените на храните и енергията на международните пазари, което може да се отрази на България.

С най-висока инфлация за момента на фона на дефицита на някои лекарства пък е сектор здравеопазване с 13.7%, като медикаментите са поскъпнали с над 17% за последната година.

Месечната инфлация също привидно се успокоява, като статистиката отчита, че потребителските цени общо намаляват минимално с 0.1% спрямо август. И тук обаче картината е шарена. С началото на новата учебна година цените в сектор образование се покачват, нагоре се движат още плодове и зеленчуци, горива, дрехи и др. Надолу дърпа основно туризмът - пакетните услуги за почивка и нощувките в хотели поевтиняват с около 20%, а самолетните билети - с близо 8%.