🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Какво ни очаква през 2024

Европа на нулева скорост

Въпреки че инфлацията изглежда овладяна, икономиката на еврозоната ще остане под силен натиск

Погледите отново са насочени с надежда към ЕЦБ.
Погледите отново са насочени с надежда към ЕЦБ.
Погледите отново са насочени с надежда към ЕЦБ.    ©  Reuters
Погледите отново са насочени с надежда към ЕЦБ.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейската комисия понижи предвижданията си за ръста на БВП в еврозоната и ЕС за тази година.
  • Шансовете за бързо възстановяване на растежа изглеждат малки.
  • Погледите са насочени към ЕЦБ кога ще започне да намалява лихвените проценти.

През последните години европейската икономика трябваше да се справя с много проблеми - ефектите от ковид пандемията, войната в Украйна, енергийната криза и рекордният от десетилетия ценови шок. Сега инвеститорите са оптимистично настроени най-вече защото инфлацията намалява по-бързо от очакваното, с което става все по-вероятно ударното затягане от централните банки да е приключило. Или това ще рече не само без повече покачвания на лихвите, а дори и очаквания, че ЕЦБ ще започне да ги сваля по-скоро отколкото се предполагаше, за да подкрепи кретащата около и малко под нулата икономика на еврозоната.

Но всъщност това е една доста обърната логика, която не отразява напълно тъмните нюанси в картината - пазарите би трябвало да залагат на силното представяне на компаниите, а не на това, че от страх да не допуснат рецесия централните банки ще ги подкрепят отново.

ЕК не е оптимистично настроена

В средата на ноември Европейската комисия (ЕК) приземи очакванията си за растежа през 2023 г. Европейският съюз и еврозоната се очаква да са нараснали с 0.6% миналата година, вместо с 0.8%, каквито бяха прогнозите на ЕК само три месеца по-рано. Според прогнозата на Брюксел икономиката на ЕС ще нарасне с 1.3% през 2024 г., което е с 0.1 процентни пункта по-малко от предварително очакваното. А обосновката за пореден път стъпваше на високата инфлация и слабата бизнес активност, които оказват влияние върху пазарите в съюза.

Намирането на начини за стимулиране на отслабващата икономика на ЕС и спадащата конкурентоспособност в световен мащаб се превърна в най-неотложната задача на Брюксел, тъй като растежът остава слаб въпреки програмата за стимулиране на стойност 800 млрд. евро, която се реализира в целия блок след пандемията от ковид.

Има различни прочити какво предизвика инфлационния шок и съответно доколко дълбоко той се е вкопал. Със сигурност влияние имаха излетите трилиони в лицето на неизвестността на пандемията, а после и съживяването на икономиката след ковид-19, които развихриха това, което икономистите наричат съвкупно търсене. Но също така голяма роля имаше и по линия на предлагането - прекъснатите вериги на доставка, а после и оркестрирания от Русия енергиен шок и последвалата го война. По-бързото оттегляне на инфлацията в еврозоната (за година от двуцифрени нива тя се сви до едва 2.4% към ноември 2023 г.) като че ли дава усещане, че водещи са били последните фактори и нещата може да се нормализират по-бързо. До известна степен обаче това е измамно, тъй като в голяма част понижението се движи от спада на енергийните цени - ако те се изключат, инфлацията е 4.3%, а ако се гледат само хранителните стоки, е 6.9%.

А това прави шансовете за бързо възстановяване на растежа малки. Още повече че бързото и значително увеличение на лихвените проценти все още не се е усетило изцяло от потребителите и предприятията, тъй като много от тях са се финансирали с по-дългосрочни заеми с ниски лихви.

"Прогнозите на комисията все още попадат в категорията "небивал оптимизъм", казва пред Financial Times Карстен Бржески, икономист в нидерландската банка ING. Той заяви, че растежът в еврозоната се очаква да достигне едва 0.2% през тази година година, когато "все още ще наблюдаваме отрицателното въздействие на по-високите лихви върху растежа". Комисията прогнозира, че през миналата година икономиките на 10 държави от ЕС - включително Германия - са се свили. Всички те, с изключение на Швеция, се очаква да нараснат през 2024 г. Мрачните перспективи пред региона се подчертават и от други данни, според които износът от еврозоната и промишленото производство в блока са продължили да се понижават към края на септември.

"Където и да погледнем в частния сектор, в момента виждаме слабост", каза Клаус Вистесен, икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics. Според него основната изненада е все още слабият ръст на потребителските разходи, въпреки че инфлацията намалява.

Марио Драги, бившият италиански премиер и президент на Европейската централна банка, заяви в края на миналата година, че "почти сигурно е, че до края на годината Европа ще изпадне в рецесия".

Как се справяме с инфлацията

Големият бич за развитите икономики - инфлацията, на пръв поглед изглежда, че е овладяна и вече е близо до целта на ЕЦБ от 2%. На последното си заседание Федералният резерв на САЩ изпрати сигнали, че тази година ще започне да понижава лихвите. Пазарите вече оценяват поне три сваляния на ЕЦБ до юни и общо около шест до октомври, за да се понижи основният лихвен процент до около 2.5%.

"Последните данни за инфлацията направиха по-нататъшното увеличение на лихвения процент по-скоро малко вероятно", призна наскоро Изабел Шнабел, член на борда на директорите на ЕЦБ.

В същото време обаче нямаше никакви намеци за понижения от страна на ЕЦБ, а икономистите очакват по-малко понижение на лихвите от пазарите. Нещо повече - след като през декември на второ поредно заседание ЕЦБ запази основния си лихвен процент по депозитите на най-високото досега равнище от 4%, централните банкери повториха решимостта си да поддържат разходите по заемите на "достатъчно рестриктивни равнища толкова дълго, колкото е необходимо". Те признаха, че през последните месеци инфлацията е "отслабнала още повече", но заявиха, че в близко бъдеще вероятно ще се повиши.

Главният изпълнителен директор на швейцарския банков гигант UBS Серджо Ермоти не е убеден, че централните банки са овладели инфлацията. "Едно от нещата, които научих, е, че човек не трябва да се опитва да прави прогнози за следващите месеци - това е почти невъзможно. Въпреки това на този етап все още не съм убеден, че инфлацията наистина е под контрол", коментира Ермоти в края на миналата година пред швейцарския вестник Le Matin Dimanche. Той определя тенденцията като благоприятна, но е важно дали ще продължи. Ако инфлацията се доближи до целите за 2% във всички големи икономики, политиките на централните банки могат да се разхлабят малко, предвиди Ермоти.

Причини за безпокойство

Тъй като европейската икономика отслабва бързо, централните банкери рискуват да реагират бавно. Има две причини за безпокойство - състоянието на икономиката и ръстът на заплатите.

Европейската икономика се бори със слабото международно търсене, включително от Китай, и високите цени на енергията. Последните проучвания сочат, че и производството, и услугите леко се свиват. Бумът на потреблението в някои части на Европа вече отслабва, което не е учудващо, тъй като покачващите се лихви го удрят по няколко линии. По скъпите и недостъпни потребителски кредити са най-пряката, но също така покачващите се месечни вноски по ипотечните заеми намаляват разполагаемия доход на домакинствата.

Намаляването на пазарните лихвени проценти би трябвало да спомогне за облекчаване на финансовите условия както за потребителите, така и за инвеститорите, така че работата на ЕЦБ изглежда лесна...

Има обаче уловка. Както посочва пред The Economist Давиде Онелия от изследователската компания TS Lombard, тези по-ниски пазарни лихвени проценти отразяват най-вече спадащата инфлация и следователно не водят до по-ниски реални лихвени проценти. В резултат на това е малко вероятно те да допринесат толкова много за стимулиране на търсенето. А пред ЕЦБ, която вече веднъж изпусна контрола, стои и репутационният проблем - да започне да отхлабва политиката си твърде рано и така да събуди отново инфлацията, която да я принуди отново да затяга.

Ръстът на заплатите също е важен фактор. Първоначално по-високата инфлация се дължеше на повишаването на цените на енергията и на затрудненията във веригите за доставки, които повишиха цените на стоките. Заплатите бяха индексирани с неголямо закъснение, а в държави с по затегнат пазар на труда и липса на кадри (като България) и по-бързо и ударно. Общо за еврозоната покачването им достигна нива около 5%.

Ако този ръст на заплатите продължи, той може да даде нов тласък на инфлацията през 2024 г. и това е големият страх на ЕЦБ. Въпреки това има признаци, че увеличението на заплатите вече е започнало да намалява. Платформата за наемане на персонал Indeed следи обявите за работа. Тя установява, че ръстът на заплатите в обявите се е забавил, което предполага, че заплатите скоро ще го последват. Освен това ръстът на заплатите невинаги води до инфлация. Корпоративните печалби, които нараснаха през 2022 г., когато търсенето беше високо, а заплатите - ниски, може да понесат удар. Има някои индикации, че маржовете се свиват.

Друг аргумент централните банкери да се задействат е, че промените в лихвените проценти се отразяват на икономиката със значително закъснение. Пълният ефект от промените в лихвените проценти обикновено се усеща след няколко тримесечия, а понякога и над година, което означава, че много от повишенията на лихвените проценти на ЕЦБ все още не са се отразили. Тази динамика има и обратна страна - дори намаляване на лихвените проценти през следващите няколко месеца няма да се усети в икономиката до края на 2024 г.

Данните за инфлацията през януари могат да бъдат колебливи отчасти поради постепенното прекратяване на въведените по време на енергийната криза правителствени схеми за подпомагане. Ако нарастването на цените отново се ускори, ЕЦБ вероятно ще стане още по-предпазлива. Ето защо икономистите не очакват намаляване на лихвените проценти преди юни, много по-късно, отколкото предполагат участниците на пазарите.

Китайски неволи

Експертите очакват, че икономическият растеж на Китай ще се забави през тази година до 4.6% след прогнозирания ръст от 5.2% през миналата на фона на срива на пазара на недвижими имоти и застоя в потреблението.

Средната прогноза на 25 китайски специалисти за брутния вътрешен продукт през 2023 г. се повиши с 0.2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие в последното проучване, проведено от Nikkei, Nikkei Asia и Nikkei Quick News. От 25-те икономисти 23 очакват, че растежът през миналата година е бил близък до официалната цел на Пекин от около 5%.

Средната прогноза на икономистите за растежа през 2024 г. е 4.6%, което е с 0.1 пр. пункта повече от последната прогноза от септември, а диапазонът е между 4.4% и 5%. Те остават предпазливи, като високият риск идва от имотния сектор. S&P Global Ratings прогнозира растеж от 4.6% през 2024 г., но посочва възможен сценарий за спад до 2.9% в зависимост от това какво ще се случи в имотния сектор.

"Имотният проблем повлича след себе си възстановяването на китайската икономика, което допълнително удря продажбите на имоти в негативна обратна връзка", казва пред Nikkei Asia Юнис Тан, ръководител на отдела за кредитни проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings.

Софи Алтамат, икономист в Julius Baer, се присъединява към това мнение. Тя предвижда, че "корекцията в сектора на недвижимите имоти вероятно ще продължи и през 2024 г. и ще натежи на инвестициите, доверието на домакинствата и финансите на местните власти".

Запитани кои биха могли да бъдат критичните икономически предизвикателства, 13 от 17-те икономисти, които са отговорили, посочват "бавния пазар на жилища" и "слабото потребителско доверие" като двата най-големи риска, следвани от "липсата или недостатъчните мерки на политиката", което отразява нарастващите опасения относно способността на Пекин да прилага по-ефективни мерки за стимулиране.

Остава несигурността относно способността на Китай да разреши проблемите в затруднения си сектор на недвижимите имоти и да предостави жилища на купувачите, тъй като големи задлъжнели строителни предприемачи като China Evergrande Group и Country Garden Holdings продължават да изпитват финансови затруднения.

Без задължителни правила банките може да се колебаят дали да предоставят допълнителни заеми поради опасения от нарастване на лошите кредити.

За да подпомогне нарастващите финансови затруднения на местните власти, дължащи се на резкия спад в продажбите на права върху земя на строителни предприемачи, през октомври Пекин започна да издава нови държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (140 млрд. долара).

Тецуджи Сано, главен икономист за Азия в Sumitomo Mitsui DS Asset Management, смята, че финансирането има за цел преди всичко да компенсира недостига на приходи на местните власти и да подпомогне обслужването на дълга на местните финансови платформи.

"Възможността за подкрепа на икономиката чрез публични инвестиции, като например инвестиции в инфраструктура, достигна своя предел", заяви Сано.

През декември американската рейтингова агенция Moody's Investors Service коригира перспективата на кредитния рейтинг на Китай от "стабилна" на "негативна", заявявайки, че увеличената подкрепа на централното правителство за местните власти и държавните предприятия може потенциално да подкопае фискалната стабилност и кредитоспособността на страната.

Карлос Казанова, главен икономист в UBP, вижда подобни рискове. "Бюджетният дефицит ще се увеличава през следващите години, което ще увеличи натиска върху рейтинга на Китай".

Китайското министерство на финансите отхвърля подобни опасения, заявявайки, че държавният дълг "е контролируем".