🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почти сигурно: 933 лв. минимална заплата за 2024 г. въпреки възраженията на бизнеса

Принципна подкрепа получиха текстовете, които уреждат работа от разстояние въпреки критиките на юристи и ИТ бизнеса

Според работодателите решението ще доближи твърде много минималната до средната заплата в редица области и сектори, ще увеличи сивата икономиката и може да напомпа допълнително инфлацията.
Според работодателите решението ще доближи твърде много минималната до средната заплата в редица области и сектори, ще увеличи сивата икономиката и може да напомпа допълнително инфлацията.
Според работодателите решението ще доближи твърде много минималната до средната заплата в редица области и сектори, ще увеличи сивата икономиката и може да напомпа допълнително инфлацията.    ©  Цветелина Белутова
Според работодателите решението ще доближи твърде много минималната до средната заплата в редица области и сектори, ще увеличи сивата икономиката и може да напомпа допълнително инфлацията.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът очаквано се противопостави на предложението на правителството минималната заплата да скочи с почти 20% до 933 лв. от началото на следващата година, а синдикатите го подкрепиха. Така накратко може да се обобщи извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество в четвъртък.

Позициите на социалните партньори обаче са по-скоро формалност, тъй като на практика те вече нямат думата по този въпрос. Оттук нататък минималната заплата се определя веднъж годишно почти автоматично - по формула, заложена в Кодекса на труда. Затова увеличението й от 1 януари 2024 г. изглежда почти сигурно - остава само то да получи и формално одобрение от правителството.

За и против

Според синдикатите увеличението на минималната заплата е догонващо и с него реалната покупателната способност на най-ниско платените работници не се увеличава, но поне остава приблизително на нивото от преди да избухне инфлацията. Работодателите пък смятат, че решението ще доближи твърде много минималната до средната заплата в редица области и сектори, ще увеличи сивата икономиката и може да напомпа допълнително инфлацията.

Сегашната формула може да не просъществува дълго

Единственото успокоение за бизнеса остава обещанието, че ще се мисли нов механизъм за определянето на МРЗ. Сегашният беше приет набързо в началото на тази година в един от серията кратко просъществували парламенти. Заложената в Кодекса на труда формула фиксира минималната заплата като 50% от средната за конкретен период - последните две тримесечия на предходната година и първите две на настоящата (спрямо момента на определяне). Механизмът, който трябваше да донесе предвидимост, срещна критики, че е твърде автоматизиран, разчита само на един критерий, без да взима под внимание фактори като производителност на труда, различия в заплащането по региони и по сектори, както и че изключва бизнеса и синдикатите от диалог по темата. Според работодателите това правило противоречи на международни договори като Конвенция 131 на Международната организация на труда, както и на Директивата за минимални работни заплати на ЕС. Те вече са атакували сега действащата формулировка пред Европейската комисия.

Правителството пък даде заявка, че формулата предстои да се прецизира така, че да пренесе в националното законодателство въпросната европейска директива. Още през ноември предстои да бъде създадена работна група, която да подготви тези изменения, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя ще бъде подпомогната от експерти от Европейската комисия. Идеята е новият механизъм да вземе предвид и други индикатори освен средната заплата и да заимства добри практики от други страни.

Спорните промени за дистанционната работа получиха подкрепа

Синдикати и работодатели обаче единодушно, макар и с резерви, подкрепиха предложените спорни промени в Кодекса на труда за работата от разстояние. Те се съгласиха, че е крайно време да има някаква правна регламентация на тази практика, която така или иначе съществува, но очакват впоследствие тя да бъде подобрявана. Една от причините да се бърза всъщност е, че регламентирането на дистанционната работа е част от пакета закони, които България трябва да приеме, за да получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Нерешени остават някои проблемни моменти - доколко работодателят носи отговорност за изискванията за безопасност на работното място или за евентуални злополуки в тази среда; както и да се осигури повече гъвкавост за служителите, отвъд сега заложеното едно фиксирано и предварително заявено място, на което да могат работят дистанционно.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Ас.Вас. опитва всякакви пинизи, за да позакрепи приходната част на бюджета, защото по-висока МРЗ означава по-големи (като абсолютни цифри) отчисления на ДОО, ЗО и данък върху дохода. При положение, че МРЗ гарантира физическото оцеляване, тя трябва да е необлагаема, а да се въведе стъпаловидна данъчна тежест, т.е. богатите да поемат.
    Богатите обаче никога не го поемат, защото единствено те са представените в парламента, а не бедните.
    Затова уж доходите ще растат, а всъщност ще расте данъчно-осигурителната тежест.
    После - 150-те лв, които ще се хвърлят като нова МРЗ ще стимулират потреблението, ДДС-то и инфлацийката, естествено.
    Безнадеждно слабо управление!

    Нередност?
  • 2
    samkarti avatar :-@
    Dimitar Argirov
    • - 2

    Сивата и черната икономики ще добиват все по-голяма популярност с тези „мерки“, вместо по-голяма събираемост!

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    До коментар [#1] от "borodino":

    'Поеми го' ти и започни на работа извън МРЗ.

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    До коментар [#2] от "Dimitar Argirov":

    Как точно - няма да плащат и МРЗ дори? И какво черна икономика... Залагам, че си български работодател дето крие това онова. Е, ще трябва да се бръкнеш малко

    Нередност?
Нов коментар