Данъчни промени 2024: Заведения, фирми-гиганти и още малко новости

В предложенията на финансовото министерство няма революционни редакции, но се въвежда още бюрокрация за фирмите

Финансовият министър Асен Василев вече даде знак, че решението за ДДС на заведенията не е окончателно
Финансовият министър Асен Василев вече даде знак, че решението за ДДС на заведенията не е окончателно
Финансовият министър Асен Василев вече даде знак, че решението за ДДС на заведенията не е окончателно    ©  Цветелина Белутова
Финансовият министър Асен Василев вече даде знак, че решението за ДДС на заведенията не е окончателно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Ресторантите вероятно пак ще са с нисък данък въпреки предложените от финансовото министерство 20%.
  • Фирмите ще трябва да докладват в НАП всички суми и стимули, които дават на служителите си към заплатата.
  • Текстовете за "доносниците" за укрит данък едва ли ще бъдат приети от парламента.

Данъците не се увеличават, както беше обещано, но бюрокрацията за бизнеса расте. Така накратко може да се обобщят предложенията за промени в данъчните закони за догодина, публикувани от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

В проектите има куп промени, които засягат отделни сектори или пък специфични бизнеси. Има и текстове, които ще сблъскат партиите, подкрепящи правителството. Такава е идеята от догодина ДДС за ресторантите да се върне на нормалната ставка от 20%. От ГЕРБ моментално обявиха, че не са съгласни. ДПС, които уж не са част от парламентарното мнозинство, но пък то активно се консултира с лидерите на некоалицията, също твърдо стоят зад по-ниската ДДС ставка за заведенията.

Все още не е ясно дали и как ще се променят осигурителните прагове. Правителството даде заявка, че от януари минималната работна заплата ще скочи до 933 лв. Това е увеличение от близо 20% и идва от новото обвързване със средните заплати. То ще засегне поне 20% от наетите и ще затрудни много работодатели, защото ще се вдигнат разходите им за осигуровки. За максималните осигурителни прагове и пенсиите засега няма официални числа.

Ето и по-подробен поглед на предложенията:

Ресторанти ни събират, ресторанти ни делят

Правителството даде знак още преди няколко седмици, че се е решило да премахне ДДС преференцията за заведенията. Така от началото на следващата година те ще се облагат с нормална 20% ставка, а не както досега с 9%. Текстът засяга и фитнесите.

Вратата обаче не е напълно затворена. Финансовият министър Асен Василев вече коментира, че са били проведени разговори с представители на сектора и логично те са против. А като алтернатива са предложили пакет мерки, които да доведат до изсветляване на бранша. Василев добави, че ако се прецени, че мерките, предлагани от бизнеса, ще са по-доходоносни за бюджета от повишението на ставката, то тя може да остане на нивото от 9%. Т.е. нищо не е окончателно и крайното решение ще се оформи през следващите няколко месеца в парламента при приемането на бюджет 2024.

ГЕРБ например веднага реагираха. "Никой не е говорил с най-голямата парламентарна група за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите", каза лидерът на партията Бойко Борисов, а депутати от партията твърдо се обявиха за запазване на преференцията. Против 20% ДДС за ресторантите се изказа и санкционираният за корупция по закона на САЩ "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

Ето и две гледни точки на реалния бизнес, които са малко по-различни: Според собственик на ресторант в София със средни обороти (межу 1000 и 3000 лв. на ден), който разчита на относително постоянна клиентела, увеличението на ДДС ставката почти няма да им се отрази. Причината е, че те работят на светло, съответно в момента плащат повече данък печалба, а при вдигане на косвения данък ще внасят повече ДДС за сметка на корпоративния данък. Собственикът обяснява, че разликата за тях ще е около 500 лв. повече задължения към бюджета на година, които няма да им се отразят съществено.

Не така стои въпросът с големите заведения, които са с по-високи обороти и разчитат на случаен поток. Собственик на ресторант на софийската "Витошка" обяснява, че на тях ще им се наложи да вдигнат цените, ако ДДС стане отново 20%. Според него вероятно ще заложат 5% увеличение преди Коледа и още 5% в началото на следващата година.

Но все пак ставката на ДДС беше намалена по време на пандемията като вид антикризисна мярка за бизнеса, тъй като с месеци той стоеше затворен. Две години по-късно обаче оборотите на заведенията надхвърлят предкризисните нива. За сметка на това политиците отвориха кутията на Пандора и вече всеки бизнес може да претендира, че и той е специален и има нужда от данъчни преференции.

Финансовото министерство предлага доставките на хляб и брашно да продължат да се облагат с нулева ставка до средата на следващата година. А като мотив е посочена "необходимостта от смекчаване на въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите".

Така реално от намалените заради ковида уж временно ставки засега най-сигурно изглежда връщането към 20% за спорт. Другите изключения - книги, медии, детски храни и част от туристическите пакети, си остават завинаги с намаления ДДС.

Нов данък за компаниите гиганти

От началото на 2024 г. по силата на евродиректива България ще трябва да въведе т.нар. глобален минимален корпоративен данък. Той ще засегне няколко големи местни групи с обороти над 750 млн. евро, както и дъщерни дружества на големи международни групи тук. Промените са разписани в ЗКПО, като се уреждат и правилата за определяне на данъчната основа, която подлежи на облагане с допълнителен данък.

"Съгласно предлаганите разпоредби допълнителният данък, който се дължи за дадена юрисдикция по отношение на дадена многонационална група или голяма национална група, се определя, като данъчната основа на юрисдикцията по отношение на тази група се умножи по разликата между минималната данъчна ставка от 15% и изчислената за юрисдикцията ефективна данъчна ставка, като така полученият положителен резултат се намалява със сумата на евентуален национален допълнителен данък, въведен от тази юрисдикция, и увеличава с евентуални допустими корекции", се посочва в мотивите към проекта.

Според данъчни консултанти така, както са написани текстовете, по-високият данък печалба ще се прилага и за местни групи, които са надхвърлили прага от 750 млн. евро, независимо дали имат дружества зад граница.

Още бюрокрация за бизнеса

Ако горните предложения засягат отделни сектори или бизнеси, идеята работодателите да предоставят пълна информация за всички доходи от трудови правоотношения, които са освободени от облагане (по силата на чл. 24 от ЗДДФЛ), засяга всички. Това са например безплатна храна, работно облекло, ваучерите за храна, командировъчни, доходи в натура. Финансовото министерство твърди, че така ще се направи по-обективна преценка "за действителния доход от трудови правоотношения на физическите лица и ще се намалят отклоненията от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на "необлагаем доход". Но това означава също така и допълнителна бюрократична тежест за всеки бизнес.

В посока изсветляване на доходите са и предложенията за промени в Кодекса на труда, с които се посочва, че се внасят осигуровки и за "лицата в правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор". Тук идеята вероятно е да се обхванат хората, които работят на граждански договори и не внасят осигуровки, като ги приравняват на трудови. Според данъчен консултант и в момента НАП ги третира като скрити трудови договори, но с новия изричен текст се застраховат допълнително.

Какво се променя за физическите лица

При облагане на доходи от продажба или замяна на финансови активи от физически лица, включително виртуални валути, се предлага да има 10% нормативно признати разходи, т.е. ефективният данък ще стане 9%. Става въпрос за продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, включително виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута.

Въвежда се патентен данък за събиращите диворастящи семена, гъби (включително трюфели), плодове, лечебни и ароматни растения или части от тях. В същото време доходите, получени от предаване на вторични суровини, вече няма да се облагат с данък при източника. Ако този текст бъде приет, от следващата година фирмите, които изкупуват скрап, стъкло, пластмаса, хартия от физически лица, вече няма да им удържат данък общ доход. Увеличава се и прагът на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 на 1200 лв. за физическо лице за една календарна година. Тези предложения обаче по-скоро приличат като отстъпка към бизнеса, а не към хората, които събират вторични суровини. Данъкът е при източника, т.е. удържа се от фирмата, която изкупува събраното от тях, и е много вероятно сега данъчното облекчение да не се отрази на изкупните цени.

Комисиона за доносници, или най-странните идеи

Ако има текст, който предизвика най-много реакции и вероятно няма да се приеме в парламента, това е идеята хората, които са подали на НАП информация за укрити данъци или осигуровки, да могат да получават 10% от установената сума като възнаграждение. Условието е допълнителните задължения, установени вследствие на подадената информация, да са най-малко за 3 хил. лв., както и тази информация да не е налична в медии или публични регистри.

Подаването на сигнала няма да е анонимно, но "доносникът" ще има право на защита по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Ако се окаже, че подадената информация е невярна, го чака глоба от 500 до 1000 лв. Промените са разписани в ДОПК. Борисов вече заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи текстовете. И допълни, че някои "авангардни предложения" е хубаво първо да се обсъдят с "некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум". Пеевски също не даде благословията си.

В графата авангардна вероятно ще попадне и идеята хората да не плащат поръчана стока или услуга, ако не получат касова бележка. Този път нормата ще важи за всички бизнеси, не само за ресторантите. Ето и един пример - ако отидете на фризьор и след това не ви издадат касова бележка, може да откажете да платите за услугата. Дали подобна мярка ще има ефект е спорно да се каже.

И едно облекчение за всички данъкоплатци, което може да доведе и до срив на сайтта на НАП - хората ще могат да приспадат от общата годишна данъчна основа 0.5% от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, ако регистрират в НАП касови бележки за купени от тях стоки или услуги през годината. Това изисква регистрацията на доста касови бележки или покупки за много големи суми.

Още три промени

- Предлага се да се освободят от данък върху недвижимите имоти сгради, които са получили сертификати с клас на енергопотребление А и сгради, които са достигнали нормата за сгради с близко до нулево потребление на енергия.

- В Закона за ДДС се правят промени, свързани с решение на Съда на ЕС, според което е неправилно да се изисква от бизнесите да връщат ДДС при бракуване на стоки, които след това са продадени или са изхвърлени по начин, който води до необратимото им изчезване.

- С акциз вече ще се облагат и нагреваеми изделия, които не съдържат тютюн, а са на базата на растения, билки или плодове. По аналогичен начин това лято бе сложен акциз и на вейповете без никотин. Слагането на данък автоматично значи вдигане на цената. В мотивите не е посочено число колко приход се очаква от мярката в държавния бюджет, пише: "не се очаква значителен ефект върху приходите от акцизи". Облагането започва от януари 2024 г. със ставка 331 лв. за килограм и расте през следващите две години до 400 лв.

*Текстът е публикуван първоначално на 26.09.2023 г., допълнен е няколко дни по-късно с коментари от данъчни експерти и бизнеса.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Просто това с регистрацията на касови бележки трябва да се направи за чужденците, които да си възстановяват 100% от ДДС ако са били до 181 дни е България. За съгражданите ни по-добре да има томбола с по-големи награди

    Нередност?
  • 2
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 2
    • + 1

    Този тип промени, както и сериозната промяна между четения на отказа от дерогацията от днес, показват нещо просто, а имено, че приходната част на бюджета върви към фиаско. В случая на Лукойл, първоначалните заявки за незабавно прекратяване можеха да доведат до недостиг на суровина, ерго и допълнително натоварване на съответното перо.

    Започвам да мисля, че Асен Василев няма много полезни ходове и скоро изпълнението на бюджета за 2023-та ще го покаже, какво пък да говорим за бюджета за догодина. А съвсем скоро ще стане ясно, че дори обувките на Горанов май са прекалено широчки за псевдо-джентълмена със странна прическа и флорални вратовръзки... Нищо чудно някоя от следващите стъпки в слобката да бъде за оставка на Василев, барабар със Спецов и останалите ексППерти.

    Нередност?
Нов коментар