Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хил. лв.

Заведенията с оборот под 100 хил. лв. ще дължат патентен данък на общините

Праг за разплащания в брой има в почти всички европейски държави
Праг за разплащания в брой има в почти всички европейски държави
Праг за разплащания в брой има в почти всички европейски държави    ©  Юлия Лазарова
Праг за разплащания в брой има в почти всички европейски държави    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прагът за плащания в брой да бъде намален наполовина - от 10 хил. на 5 хил. лв., с цел ограничаване на сивата икономика. Това е една от промените в данъчните закони за следващата година, която предлага правителството и която не беше обявена от Министерството на финансите при публикуването на текстовете за обществено обсъждане.

Мярката безуспешно беше предлагана през годините и от предходни правителства, но така и не намери подкрепа. И всъщност не е български патент - в Италия например прагът за разплащания в брой е 1000 евро. В Гърция е дори още по-нисък - 500 евро, като тя изсветлява до голяма степен плащанията в сектор туризъм в двете южни държави.

Пакетът данъчни закони беше приет на извънредно заседание на правителството в понеделник и се очаква обсъждането им в парламента да започне още в четвъртък. Очакваният общ ефект за бюджета догодина, ако бъдат приети всички промени в данъчните закони във вида, в който се предлагат от Министерството на финансите, ще е 758 млн. лв., посочи финансовият министър Асен Василев в интервю за "Капитал".

Колко да е ДДС за заведенията ще се реши от парламента

От думите на Василев в понеделник стана ясно още, че собствениците на ресторанти са предложили мерки за изсветляване на бранша в замяна на запазване на по-ниската ДДС ставка на 9%. Част от идеите са във всички заведения с категория 2 звезди и нагоре да има наличие на ПОС терминали, заплатите да се плащат по банков път, както и да има минимални ставки на тези заплати, които да надхвърлят минималната, тоест да са от 1000 лв. нагоре.

"Ако всичко това бъде прието, тогава 9% ДДС могат да останат като временна мярка, защото хазната ще събере повече, отколкото, ако ДДС се върне на 20%. Изборът е на парламента - да приеме пакета за изсветляване или 20%", обясни Василев.

От думите му стана ясно още, че заведенията с оборот под 100 хил. лв. ще минат на патентен данък, който се определя и събира от общините.

В правителственото прессъобщение се посочва още: "Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определени в закона." Какво точно се има предвид обаче ще стане ясно до дни, когато правителствените предложения за промени в Закона за местните данъци и такси бъдат публикувани на сайта на парламента.

Променено в Народното събрание влиза и едно от спорните предложения в пакета с данъчни закони - хората, които сигнализират за данъчни нарушения, да получават като възнаграждение 10% от установената с тяхна помощ сума. Освен условието подадената информация да не е известна и да помага за разкриване на злоупотреба се въвежда и "праг за същественост" на укритите данъци от 100 хил. лв.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 2

    До коментар [#1] от "dzq361202622":

    А не толкова горещи модератори от капитал ги мързи да трият тия съобщения.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 5

    По темата - отлична новина! Когато плочкаджия прибира космически суми, а не се осигурява на нищо - всички имаме проблем, дори и плочкаджията след време като го сецне кръста и започне да дири парица от държавата. Аман от измекяри

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 3

    Банковият сектор харесва това!

    Иначе, чудят се как да изкрънкат още някой лев от икономиката, за да могат с лека ръка да раздават за социални плащания.

    А НАП е пълен Батак. Некомпетентност и протакане. От 10 кладенеца вода вадя как да не възстановяват ДДС. Позволяват си да се месят в оперативни решения на бизнеса, кога и как да се разпределят дивиденти и тн.

    А какво стана с оптимизирането на администрацията!?? Неефективна,но пък доволно бонусирана.

    Нередност?
  • 5
    ekp351157130 avatar :-P
    ekp351157130
    • + 2

    Ами направете така, че в ресторантите, баровете и хотелите да не може да се плаща касово и да се приключи.

    Нередност?
Нов коментар