Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от години. В България ръстът е двуцифрен

Бумът на жилищното кредитиране вероятно стои в основата на продължаващото увеличение в страната

Новите жилища в страната поскъпват с 9.5% през второто тримесечие, а старите - с 11.4%, показва статистиката
Новите жилища в страната поскъпват с 9.5% през второто тримесечие, а старите - с 11.4%, показва статистиката
Новите жилища в страната поскъпват с 9.5% през второто тримесечие, а старите - с 11.4%, показва статистиката    ©  Надежда Чипева
Новите жилища в страната поскъпват с 9.5% през второто тримесечие, а старите - с 11.4%, показва статистиката    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от близо десетилетие под натиска на покачващите се лихви и все още високата инфлация. През второто тримесечие на тази година те са се понижили с 1.7% спрямо същия период на 2022 г., отчита Евростат. Междувременно в България жилищата продължават да поскъпват, при това с едни от най-бързите темпове в Европа - 10.7% за същия период.

Цените на домовете падат в 10 от 27-те държави в Европейския съюз. Общото понижение обаче в най-голяма степен идва от водещия пазар на континента - Германия, където спадът е и най-драстичен. Според статистиката там жилищата средно вече струват с 10% по-малко в сравнение с април - юни миналата година. Сделките почти са в застой, а заради сравнително малкия им обем някои експерти се съмняват доколко официалният ценови индекс отразява реалната стойност на имотите.

Лихви нагоре, цени надолу

Сегашният спад на практика прекъсва дългогодишната тенденция на постоянно нарастване на стойността на жилищата в ЕС от 2014 г. насам. Краткият постковид бум в сектора, при който цените скочиха с двуцифрени темпове, беше последван от също толкова рязко забавяне. Покачването на лихвите на ЕЦБ и високата инфлация, която ограничава покупателната способност на домакинствата, охладиха активността в сектора и стопиха ръстовете. Лихвата по ипотечните заеми в еврозоната средно е скочила от около 1.3% в началото на 2022 г. до над 3.7% в средата на тази по данни на ЕЦБ. В ЕС цените на жилищата вече отбелязаха два поредни спада на тримесечна база в края на миналата година и началото на тази, но сега за първи път се понижават и на годишна база.

Международни институции като ЕЦБ и МВФ преди месеци предупредиха за риск от "хаотичен" спад на имотния пазар в Европа. За най-застрашени се считат държавите, в които ипотеките с плаващи лихвени проценти са най-популярни, като балтийските страни, Испания и Португалия.

В България ръстът продължава

България засега изглежда изолирана от общата тенденция. Тук средната цена на жилищата за година се е покачила с 10.7% (при 9.5% през първо тримесечие), което е вторият най-висок ръст в съюза, показват данните на Евростат. Това се случва въпреки отслабващата активност при сделките с имоти. За периода април - юни техният брой намалява с 15% на годишна база, което е четвърто поредно тримесечие на спад.

Общото поскъпване в България се движи както от новите, така и от старите жилища, които растат съответно с 9.5% и 11.4%.

Наемите в страната също се покачват рекордно през последната година, макар да изостават от цените. През второто тримесечие те растат с 8.5% на годишна база при 3% средно в ЕС.

Причините за продължаващия ръст са много, но основната може да се търси във все още по-ниските лихвени проценти в България в сравнение с други места в Европа. Те поддържат кредитната активност висока, като обемът на жилищните заеми към август расте рекордно - с 18.7%. Съществена роля обаче има и базовият ефект - цените на жилищата в България поначало са по-ниски и тече известен процес на догонване на по-развитите европейски имотни пазари.

Ръстът тук вероятно се подклажда и от все още високия номинален ръст на доходите - към второто тримесечие средната заплата расте с 13%.

Ефектът от инфлацията също не е еднозначен. От една страна, тя ограничава покупателната способност и намалява търсенето, включително на жилища. От друга обаче, домакинствата, които имат спестявания, често се насочва именно към имотите в търсене на инвестиция, която да предпази средствата им от инфлацията. Не бива да се пропускат и особеностите на местния пазар, в който собственото жилище е по-популярно и предпочитано от това под наем.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 1
    • + 13

    Никой не желае да излезе и да каже че се наду огромен балон в имотния сектор .Банките ни активно продължават да го надуват ,БНБ стои и гледа ,правителството също,отдавна трябваше да се намеси държавата защото маса народ тегли кредити и не мисли как ще ги връща после ,агенциите за недвижими имото,строителните фирми ,кредитни посредници ,медиите също наливат масло в огъня на цените ,в целия свят Централните банки не спират да вдигат лихвите ,Европейската банка ,Федералния резерв ,открито казаха че лихвите не само няма да се сваялят ,а ще останат такива пордължително високи във времето ,като даже вече се говори за 7% лихвени ставки ,предстоят още вдигания и вратата е отворена за тези движения ,това никой в България не го казва на гражданите само и само да се набутат до козирката с дългове ,последните увеличения на заплатите ,последните 2 години ,ще заминат в плащания към банките защото тепърва и продължително напред те ще увеличават ставките ,следващите 10 години лихвите ще са все по високи и ,ще се вдигат ..това са процесите и е крайно време в България да се кажат на висок глас и да се вземат мерки срещи балона в имотния сектор

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 9

    Комична ситуация, спад в Германия с 10%, ръст в България с 10%. Докато догодина рецесията от Германия и Франция дойде у нас и цените тръгнат надолу, заедно с наемите.

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 7

    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":

    проблемът е, че не сме в еврозоната, изолиран пазар, много левчета, ръст на депозитите с 10% (населението). Много пари, които не знаят къде да отидат. Не е най-лесното да излязат от БГ, за да търсят доходност. Също така, ако тръгнат да излизат, ще свалят борда (населението има 75млрд. лв, а БНБ има 30млрд. евро за да пази курса). Няма да бъде позволено. Лихвите са ниски от свръхликвидност. Цените ще се катерят много, после ще паднат и ще стане страшно. С влизане в еврозоната, всичко ще се превалутира в евро и ще минем на лихвите на ЕЦБ. Тогава силно ще заболи. Засега датата 1.1.2025.
    А имотните агенции е ясно, те вземат % и помпат цените нагоре. Нормален човек не може да си позволи жилище извън панелните комплекси в София. Предвид, че жилищата най-често са коптори, нуждаещи се от ремонт, а майсторите дерат по 10 кожи вече.

    Нередност?
  • 4
    ynh51537027 avatar :-|
    ynh51537027
    • + 4

    За жалост, централната банка, както и държавата бездейатват у нас, а медиите показват платени репортажи или интервюта с брокери и строителни предприемачи, които няма как да са обективни.

    Нередност?
  • 5
    ynh51537027 avatar :-|
    ynh51537027
    • + 8

    Повече такива статии и анализи! 🙏

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 8
    • + 5

    Ех тоя балон, докато някой чакат да се спука, що пари направихме от капиталова и рентиерска доходност.

    Иначе, дано се спука, за да може да купя пак на нива под 1500евро/м2, ама дали? И в двата случая печеля. :)

    Нередност?
  • 7
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 3

    За мен ръстът се дължи на прост факт. Продължава неравномерното развитие, което е съпроводено с "прехвърляне" на население (вътрешна миграция). Растат цените в няколко района, а в останалите няма строителство.

    Нередност?
  • 9
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "kalin_petkov1234":

    Заповядай в Барселона на 5к на квадрат! Айде не остана! :-)

    Нередност?
  • 10
    stq011168455 avatar :-P
    Ionian
    • + 5

    До коментар [#9] от "plamenss":

    Ами те и в БЪлгария са по 5к. Апартамент 120 квадрата 2600 евро на квадрат, реална светла площ без тераси 55. Колко евро на крвадрат е това? Защотов в повечето държави ти продават светла площ не измислена брутна, общи части и звезден прах.

    Нередност?
Нов коментар