🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът към септември: 5.5 млрд. лв. по-малко заради енергетика, метали и олио

Продажбите продължават да се движат под миналогодишните нива заради по-ниски цени и отслабнало търсене

Износните цени на олиото и останалите мазнини са паднали с над 38% от миналата година
Износните цени на олиото и останалите мазнини са паднали с над 38% от миналата година
Износните цени на олиото и останалите мазнини са паднали с над 38% от миналата година    ©  Анелия Николова
Износните цени на олиото и останалите мазнини са паднали с над 38% от миналата година    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Близо 5.5 млрд. лв. по-малко приходи от износ са отчели българските предприятия от началото на годината до септември в сравнение със същия период 2022 г. Спадът възлиза на около 8% на годишна база, показват предварителни данни на НСИ. Той идва както по линия на енергийни продукти и естествени масла и мазнини, чиито цени се сринаха след миналогодишното рекордно покачване, така и на метални продукти и такива от различни материали. Експортът очаквано продължава да се движи на минус спрямо година по-рано вече седми пореден месец на фона на отслабналата икономическа активност в Европейския съюз, който е водещият пазар за българската продукция.

Междувременно продажбите на стоки като машини и оборудване и продукти за крайна употреба все още се представят добре и растат на годишна база. Така на практика спадът на цените на енергията и горивата, благодарение на които българският износ постигна рекордни резултати миналата година, показа, че не може да се разчита на еднократни пазарни шокове да донесат дългосрочен растеж, а трябва да се развиват производства с висока добавена стойност.

За деветте месеца продадените зад граница български стоки възлизат на близо 63.9 млрд. лв. Само през септември стойността е 7 млрд. лв., което е с около 10% по-малко от същия месец на миналата година. Данните са номинални, затова до голяма степен зависят от промените в цените. Към третото тримесечие, за когато има последни налични данни, износните цени са общо около 5% по-ниски от средното за 2022 г. Тези на растителните и животинските мазнини и масла са паднали с над 38%, а на енергийните продукти - предимно ток и горива - с над 23%.

Ако през второто тримесечие по-рязко надолу дърпаше търговията с ЕС, то през третото по-големият спад е при продажбите за трети страни. Така общо от началото на годината до септември спадовете по двете направления почти се изравняват и са около 8%. Все пак обаче европейският пазар е с по-голяма тежест, тъй като там се реализират две трети от българския износ.

Вносът на стоки за периода както обикновено надхвърля износа и възлиза на 71.8 млрд. лв., но и той намалява спрямо година по-рано - с над 10%. И тук водеща роля има спадът на цените, а донякъде може да се чете и като сигнал за отслабващо търсене. По-ниските цени на петрола тази година се посочват като основна причина за слабите постъпления от ДДС в бюджета. На практика търговският баланс на страната остава отрицателен, но заради по-бързия спад на вноса от този на износа минусът се свива с около 2.8 млрд. в сравнение с миналата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар