Извънредната мярка на ЕС за таван на цените на газа се удължава с още година

Досега тя не е била активирана, но се запазва като опция до януари 2025 г.

Вносът на втечнен природен газ помогна на ЕС да се справи с газовата криза след руската инвазия в Украйна.
Вносът на втечнен природен газ помогна на ЕС да се справи с газовата криза след руската инвазия в Украйна.
Вносът на втечнен природен газ помогна на ЕС да се справи с газовата криза след руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters
Вносът на втечнен природен газ помогна на ЕС да се справи с газовата криза след руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters

По време на последната среща за годината на министрите на енергетиката на Европейския съюз във вторник бе решено да се удължи възможността за въвеждане на таван на цените на природния газ с още една година - до януари 2025 г.

Мярката, която никога не е била активирана досега, беше одобрена за първи път през декември миналата година като част от спешния отговор на ЕС за справяне с енергийната криза, която доведе до волатилност на цените, високи сметки за бизнеса и потребителите и рекордна инфлация. Тя има за цел да гарантира, че при каквито и да е обстоятелства борсовите цени на газа няма да преминат определени граници.

Днес ситуацията е далеч по-спокойна от пиковите периоди на цените в енергетиката, има нови устойчиви източници на неруски газ, а складовете в блока са почти пълни дори след началото на зимата.

"Въпреки сравнително доброто начало на зимата геополитическата ситуация остава много крехка. И тези извънредни мерки ни помагат да предпазим нашите потребители от прекомерните цени на енергията", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

За продължаването на мярката

Таванът на цените трябваше да продължи да бъде резервна опция до февруари 2024 г., но споразумението на министрите от вторник удължава давността му с още година. Страните от ЕС се разбраха да удължат използването и на две други мерки за справяне с енергийна криза с още 12 месеца - едната предлага по-бързи разрешения за проекти за възобновяема енергия, за да помогне на страните да заменят руския газ с чиста енергия, а другата определя правила, за да гарантира, че държавите споделят газ по време на недостиг.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела каза, че реакцията на ЕС на миналогодишната енергийна криза е елиминирала "възможността на (руския президент Владимир) Путин да ни изнудва", имайки предвид способността на Русия да предизвиква скокове на цените на газа чрез намаляване на доставките за Европа.

Доставките на газ от Русия за Европа се сринаха след нахлуването й в Украйна през февруари 2022 г. Преди това Москва беше най-големият доставчик на газ за ЕС. Руският енергиен гигант "Газпром" е прекарал по тръби 27 милиарда кубически метра газ за Европа тази година, което е рязък спад от 180 милиарда кубични метра газ, изпратени през 2018 г., когато доставките бяха в пика си, показват изчисления на "Ройтерс".

Мярка, неактивирана досега

Въпреки големите надежди и ожесточени дебати преди приемането на мярката в крайна сметка таванът на цените на газа в ЕС никога не бил задействан досега. Високите стойности за активиране - ако европейските цени на газа надвишават 180 евро за мегаватчас - така и не е достигнато след разгара на енергийната криза в Европа.

През август 2022 за последно цените достигнаха своя връх от над 300 евро/MWh по холандския газов договор за TTF. Към момента цената е под 34 евро/MWh във вторник.

Извънредната мярка се превърна в разделителната линия между страните, които подкрепят пазарната намеса, като Франция, Испания и Белгия, и други, които, като Германия, Холандия и Естония, се противопоставиха на заиграването с отдавна установените правила от страх да не бъдат изплашени чуждестранни доставчици.

Енергийни експерти осъдиха предложението, твърдейки, че то ще премахне свободния пазар и ще изкорени сигналите, които ръководят разпределението на доставките.

Дебатът продължи с месеци, докато не беше постигнат консенсус за установяване на таван на цените със строги условия за активиране. Ограничението може да се задейства само когато:

  • Цената за месец напред в Title Transfer Facility (TTF), водещият европейски център за търговия на едро с газ, надхвърля 180 евро за мегаватчас за три работни дни.
  • Цената на газа за месец напред на TTF е с 35 евро по-висока от референтната цена за втечнен природен газ (LNG) на световните пазари за три работни дни.

Ако и двете условия са изпълнени, трансакциите във виртуалните хъбове ще бъдат спрени, създавайки изкуствено ограничение на цената, която пазарът определя въз основа на търсенето и предлагането.

Двуетапният процес и високите ценови тавани обаче правят малко вероятно таванът някога да бъде активиран.

Все още няма коментари
Нов коментар