Търговията с газ с Турция започва след договор между "Булгартрансгаз" и "Боташ"

Сега търговците могат да ползват връзката. Но "Булгаргаз" ще продължи да плаща по 300 млн. лв. заради споразумението на служебния кабинет

Договорените капацитети могат да задоволят близо две трети от потреблението в страната
Договорените капацитети могат да задоволят близо две трети от потреблението в страната
Договорените капацитети могат да задоволят близо две трети от потреблението в страната
Договорените капацитети могат да задоволят близо две трети от потреблението в страната

Държавната "Булгартрансгаз" и операторът на газопреносната система на Турция "Боташ" (BOTAŞ) са подписали оперативно Споразумение за междусистемно свързване при Странджа/Малкочлар.

"Това е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора", казват от българската газопреносна компания и допълват, че в споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни.

Въпросното споразумение идва малко повече от година след като служебният кабинет на президента Румен Радев подписа спорно споразумение между търговеца "Булгаргаз" и "Боташ", с което задължи българската компания да плаща на турската близо 300 млн. лв. на година, дори да не купува никакъв природен газ.

Нелепото е, че въпросното споразумение от началото на 2023 г. дава конкурентно предимство на турската компания спрямо останалите търговци и генерира огромни загуби за "Булгаргаз", но няма как да бъде развалено въпреки подписания сега договор за междусистемно свързване на газовите мрежи в двете страни.

Техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция - България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" е определен в размер на 117 677 MWh/ден, а в посока България - Турция - 504 138 MWh/ден.

За сравнение - по договорката между "Булгаргаз" и "Боташ" от времето на служебното правителство от 1 януари 2024 г. до края на срока й - 31 декември 2035 г., дневният капацитет и за двете компании (само внос към България) е по 53 200 мВтч, или 5 млн. куб. метра на ден (150 млн. куб. на месец, което е 60% от нуждите на страната).

Това означава, че само с тези две договорености с "Боташ" може да се осигури повече природен газ, отколкото потребява България в момента. Отделно обаче приблизително толкова количества влизат през газовата връзка с Гърция, както и през междусистемните връзки на страната.

"Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция", посочват още от "Булгартрансгаз".

В тази ситуация не е изключено търговци на газ да успеят да изместят напълно "Булгаргаз" от пазара с по-добри условия, докато държавната компания продължава да е задължена да плаща за капацитет, който не използва.

Дори през студения януари газовите пазари остават стабилни, като в момента търговията става на най-ниските стойности от средата на миналата година.