Общините ще могат да инвестират общо 125 млн. лв. в ново улично осветление

От сдружението на местните власти обаче критикуват част от изискванията по процедурата от ПВУ

Проблемите с уличното осветление засягат на практика всички общини в България. Затова интересът към схемата вероятно ще е голям. Ако част от условията не препънат кандидатите още в началото
Проблемите с уличното осветление засягат на практика всички общини в България. Затова интересът към схемата вероятно ще е голям. Ако част от условията не препънат кандидатите още в началото
Проблемите с уличното осветление засягат на практика всички общини в България. Затова интересът към схемата вероятно ще е голям. Ако част от условията не препънат кандидатите още в началото    ©  Надежда Чипева
Проблемите с уличното осветление засягат на практика всички общини в България. Затова интересът към схемата вероятно ще е голям. Ако част от условията не препънат кандидатите още в началото    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Допустими кандидати са всички общини в България, но не е ясно колко от тях ще се възползват.
  • Местните власти могат да кандидатстват за максимум 2 млн. лева.
  • Според сдружението на общините в условията за кандидатстване има редица ненужни и спорни изисквания.

Местните власти ще могат да кандидатстват за близо 125 млн. лв. за енергийно ефективно улично осветление. Стойността на проектните предложения не може да бъде по-малка от 100 000 лв., но и не може да надвишава 2 млн. лева, което за големите градове би имало пренебрежим ефект, но целта е средства да стигнат до повече места.

Подкрепата е по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като това е втората процедура по инвестиция "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление", която се администрира от Министерството на енергетиката (МЕ). В началото на м.г. по първия етап от процедурата за улично осветление по ПВУ одобрени за финансиране бяха 68 общини с проекти на обща стойност 55.9 млн. лева.

Средствата са изключително важни предвид регулярните проблеми на градовете и по-малките населени места с осветлението, като дори София не прави изключение. Много улици и паркове стоят тъмни, а там, където лампите работят, сметките за ток са големи поради старите технологии. Въпросът е ще има ли ефект този път.

От МЕ изтъкват, че според изчисленията изпълнението на проектите ще спести не по-малко от 30% от изразходената за улично осветление енергия от съответните осветителни тела. Затова и предложенията за изпълнение на инвестицията по настоящата процедура следва задължително да постигат не по-малко от 30% спестяване на енергия в резултат на изпълнение на мерките за енергийна ефективност. В същото време общините се задължават за период от 5 години след приключване на проекта да правят годишни вноски във Фонда за декарбонизация от 10% от действително получения размер на безвъзмездна помощ. Един вид да си изплатят част помощта сега със спестените средства.

Кой може да кандидатства

Допустими кандидати са всички общини в България. Мерките, които ще се финансират, са свързани с демонтаж на съществуващи осветители, проводници и кабели, доставка и монтаж на нови, включително и на съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствено потребление. Ще се финансира и изготвянето на технически или работен проект, строителен и авторски надзор и други дейности. Те трябва да се осъществяват в публичен общински или държавен имот, когато лампите служат за осветяване на републиканската пътна мрежа.

Срокът за подаване на предложения е три месеца от датата на публикуване на поканата в ИСУН 2020 (02.01.24), т.е. втори април. Проектите трябва да се изпълнят в рамките на до 15 месеца от подписването на договор. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12.03.24 г. в ИСУН 2020, а в последната седмица на февруари експертите на МЕ ще проведат и информативна среща с представителите на общините.

Пренебрегване

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) припомнят, че проектът на насоките за кандидатстване е бил обявен за обсъждане още миналия юли. "Нито едно от принципните ни предложения, които бяха свързани с отпадане на изискването за извършването на ежегодни вноски от общините във Фонда за декарбонизация; увеличаване на горната граница на проектите или отпадане на изискването всеки кандидат да може да депозира само по 1 проект, не е било взето предвид от министерството.

От НСОРБ са поискали и отпадане на всички заложени изисквания за доказване на административен, финансов и оперативен капацитет, в т.ч. предоставянето на автобиографии на екипа по проекта, и то със заложени към същия прекомерни изисквания и др., също не са взети под внимание.