Общините ще трябва да върнат общо 50% от финансирането за нови лампи

В рамките на пет години те ще трябва да внасят по 10% от получената подкрепа в несъществуващия още Фонд за декарбонизация

Със спестените средства общините ще трябва да върнат 50% от инвестицията за улично осветление
Със спестените средства общините ще трябва да върнат 50% от инвестицията за улично осветление
Със спестените средства общините ще трябва да върнат 50% от инвестицията за улично осветление    ©  Надежда Чипева
Със спестените средства общините ще трябва да върнат 50% от инвестицията за улично осветление    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Подкрепата за ново улично осветление ще се предоставя под формата на 50% безвъзмездно финансиране и 50% безлихвен заем.
  • Заемът ще трябва да се върне от кандидатите, а парите ще постъпват във Фонда за декарбонизация.
  • Как ще се възстановяват сумите ще бъде уредено с приемането на поправките в Закона за енергийната ефективност.

Мярката, по която общините могат да кандидатстват за 124.7 млн.лв. за енергийно ефективно улично осветление, е напът съвсем да откаже някои от тях, въпреки явните ползи. Причината е в едно от условията по втората процедура по инвестиция "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление" от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а именно задължението за период от пет години след приключването на проекта кандидатите да правят 10%-ни вноски от действително получения размер на безвъзмездната помощ във Фонда за декарбонизация, който предстои да бъде създаден.

Или общо 50% от финансирането, което по условие не може да бъде по-малко от 100 000 лв., или повече от 2 млн. лева.

Това изискване остро бе разкритикувано от общините още в хода на общественото обсъждане на критериите по процедурата, но въпреки това то бе запазено от експертите на Министерството на енергетиката, които работят по нея. В това има логика, тъй като с възстановените средства ще може да се финансират нови проекти и ефектът ще се мултиплицира, а и така се повишава контролът и качеството на изпълнението - като знаят, че трябва да връщат пари, местните власти ще са много по-заинтересовани от постигане на заложената ефективност при смяна на лампите, така че сметките им за ток действително да се намалят и именно тези спестени пари да отиват във фонда.

В отговор на въпрос от депутата Тошко Йорданов (ИТН) енергийният министър Румен Радев дава подробности по схемата, като заявява, че подкрепата ще се предоставя под формата на 50% безвъзмездно финансиране и 50% безлихвен заем. "Заемните средства ще бъдат възстановявани от бенефициентите за период от пет години след приключване на проектите и ще постъпват в бъдещия фонд", обяснява Радев в писмения си отговор.

Аналогичен случай

Министърът дава друг пример - при схемата, свързана със сгради с близко до нулево потребление по REPowerEU (пак по ПВУ), с предвиден максимален размер от 120 млн.лв., са планирани 75% безвъзмездна помощ и 25% безлихвен заем.

"Заемните средства ще бъдат възстановявани от кандидатите за период от пет години след приключване на проектите и ще постъпват във Фонда за декарбонизация", разяснява процедурата енергийния министър.

Това означава, че общините ще дължат вноска от 10% от размера на получената помощ всяка година след приключване на проекта за период от пет години, т.е. в резултат на това те ще трябва да внесат във фонда общо 50% от размера на получената помощ. Идеята е общините да върнат част от подпомагането с вече спестените средства от фактурите си за ток. Дали обаче малките общини с по-скромни възможности ще успеят да се справят с това все още не е ясно, което създава риск те да останат на тъмно.

Едно по едно

Тъй като Фондът за декарбонизация все още не е създаден, условията, по които ще се възстановяват сумите, все още не са разписани, става ясно от отговора на Румен Радев до Тошко Йорданов. Те ще бъдат уредени след приемането на поправките в Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ), в който ще бъде регламентирано и създаването на Фонда за декарбонизация.

Идеята е той да бъде основна финансова схема в подкрепа на обновяването на сградния фонд, а домакинствата да бъдат стимулирани да участват в обновяването на жилищата. Точно как ще стане това ще се разбере с публикуването на промените в ЗЕЕ.

Може и ВЕИ

Проекти по схемата за улично осветление се приемат до втори април. Финансирането покрива демонтиране на настоящото осветление, проводници и кабели и монтирането на ново. Ще се подкрепят и съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствено потребление. Средства ще се предоставят и за документи - за изготвянето на технически или работен проект, както и за строителен и авторски надзор и други дейности. Допустими кандидати са всички общини в България.