Ваучери за обучения по цифрова компетентност - за кого и как

Обученията се провеждат от Агенцията по заетостта, а успешно завършилите получават сертификат за ниво

Обучението може да бъде както присъствено, така и онлайн, а процесът по кандидатстване е опростен и интуитивен.
Обучението може да бъде както присъствено, така и онлайн, а процесът по кандидатстване е опростен и интуитивен.
Обучението може да бъде както присъствено, така и онлайн, а процесът по кандидатстване е опростен и интуитивен.    ©  Велко Ангелов
Обучението може да бъде както присъствено, така и онлайн, а процесът по кандидатстване е опростен и интуитивен.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Авторът е управител на Българска консултантска организация ЕООД, член на БАКЕП
Темата накратко
  • Издаването на ваучери по цифрова компетентност се организира от Агенцията по заетостта.
  • Бюджетът на схемата е над 327.4 млн. лв. и е по линия на програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г.
  • Кандидатстването е през сайта на АЗ, а ваучерите са за базово, средно, напреднало и високо специализирано ниво.

В епохата на цифровата трансформация, когато новите технологии и иновациите преобразяват всяка индустрия, развитието на цифрови умения се превръща в неразделна част от стратегическото планиране за бизнеса и личностното развитие. Със засилващата се конкуренция на пазара, владеенето на цифрови умения не е просто предимство, а основа за оцеляване. Във времена, когато информационните технологии определят темпа на прогреса, способността да се адаптираме и да успяваме чрез цифрови инструменти и платформи е изключително важна.

Цифрова грамотност, анализ на данни, програмиране, цифров маркетинг, и облачни технологии се нареждат сред водещите умения, търсени във всички сектори. Те откриват врати към нов растеж и иновации, увеличавайки продуктивността и устойчивостта на бизнеса. Компаниите ускоряват темповете на развитие и интегрират цифрови бизнес модели, които отразяват динамиката на съвременната икономика. Това включва трансформация на работни процеси и подходи за достигане до клиентите, като се използват цифрови технологии за създаване на добавена стойност.

И за заети, и за безработни

В отговор на тази цифрова трансформация държавата създава механизъм за повишаване на дигиталните умения, като осигурява финансов ресурс за безработни и заети лица - ваучери за обучение. Издаването на ваучери по цифрова компетентност се организира от Агенцията по заетостта (АЗ) и Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход.

Инвестицията за "Предоставяне на обучения за дигитални умения и създаване на платформа за обучение на възрастни" е с обща стойност от 327 455 849.81 лева. По този начин държавата подпомага прехода към по-динамична, иновативна и конкурентоспособна икономика. Единствено доставчици на обучения, които са преминали процедура за одобрение и фигурират в официално публикувания списък на страницата на АЗ, могат да организират електронни или присъствени обучения за развиване на цифрови компетентности. Тези обучения са насочени към усвояване на ключови цифрови умения.

За участие в курс е необходимо заетите или безработните лица да кандидатстват през сайта на Агенцията по заетостта и да получат безплатен ваучер за обучение по цифрова компетентност за базово, средно, напреднало и високо специализирано ниво, като при кандидатстването изберат доставчик на обучение. Процесът на кандидатстване е опростен и интуитивен. Всеки успешно завършил курса и положил изпит получава сертификат за владеене на ниво по цифрова компетентност в съответствие с Европейската рамка за дигитална компетентност DigComp.

Онлайн или на живо

Обученията се провеждат по утвърдени от министъра на труда и социалната политика учебни програми за съответните нива на дигитална компетентност. И присъствените, и онлайн обученията предлагат конкретни, приложими умения, които могат веднага да бъдат внедрени в професионалната практика. Онлайн обученията предлагат гъвкавост и могат да са полезни за много хора, търсещи ново начало или на желаещи да затвърдят позицията си, или да преминат към по-висока такава, без да прекъсват своите ежедневни ангажименти. От друга страна, присъствените обучения са идеални за лица, които предпочитат обучение на място и разполагат с време да посещават редовно учебните занятия.

Какви биха били ползите за бизнеса и за личността от обученията по цифрова компетентност? Ползите за бизнеса са свързани с повишаване на квалификацията на заетите лица, без да е необходимо влагането на финансов ресурс. Естествено процесът на повишаване на квалификацията на служителите е постоянен процес и не се изчерпва с еднократни инициативи за развиване на умения.

Необходимо е инвестиране в човешкия капитал и създаване на мотивация и условия за учене през целия живот, но всяка подкрепа е стъпка напред. Затова е важно бизнесът да се възползва от подкрепата на държавата, като насърчи и стимулира служителите си да участват и да кандидатстват чрез сайта на АЗ за безплатни ваучери за обучения по цифрова компетентност. А безработните лица могат да получат чрез тези обучения възможност за развитие в професионално отношение.

Цифровите умения и технологии предлагат безпрецедентни възможности за развитие и прогрес. Средата, в която се развива съвременният бизнес, е изключително динамична и трябва да се използват всички възможности. В конкретния случай с безплатните ваучери, се предоставя още една такава възможност. Това е свидетелство за стратегическата насоченост на държавата към повишаване на цифровата грамотност сред работещите и подобряване на шансовете на безработните лица за успешно интегриране и конкуренция на пазара на труда.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми БАКЕП.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар