Плащането на местни данъци и такси се премести от НАП към e-gov.bg (обновена)

От 1 март НАП вече не предлага тази онлайн услуга, а Министерството на електронното управление.

Местни данъци и такси засягат всички собственици на имоти и превозни средства, или почти всеки пълнолетен българин
Местни данъци и такси засягат всички собственици на имоти и превозни средства, или почти всеки пълнолетен българин
Местни данъци и такси засягат всички собственици на имоти и превозни средства, или почти всеки пълнолетен българин    ©  Надежда Чипева
Местни данъци и такси засягат всички собственици на имоти и превозни средства, или почти всеки пълнолетен българин    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите вече няма да показва задълженията за местните данъци и такси и оттам да могат да се плащат лесно с карта. Опцията се премества в портала на Министерството на електронното управление (МЕУ) - egov.bg. Промяната влиза в сила от 1 март, съобщи приходната агенция. Досега плащането ставаше през сайта за е-услуги на НАП, където излизаха всички задължения по различни общини. Достъпът ставаше с ПИК, който се издава безплатно от приходната агенция и много данъкоплатци го имат заради подаването на годишна данъчна декларация.

Промяната е представена като улеснение за потребителите, но реално такава ще има по-скоро за НАП, отколкото за данъкоплатците. Преди да платят, оттук нататък те ще трябва да отидат "на крак" до съответната община и да подадат заявление, да го направят в сайта й или да си направят регистрация в портала на МЕУ, за да подадат заявление за плащане. За издаване има и такси в зависимост от скоростта. За Столична община например те са между 6 и 12 лв. Опит на "Капитал" да подаде онлайн заявление не даде резултат, освен това за заявление тук се изисква електронен подпис, какъвто едва ли има всеки данъчно задължен.

По-лесно ли?

"За да използвате услугата, следва да подадете заявление по образец до съответната община. В заявлението можете да посочите какви видове местни данъци и такси желаете да заплатите и за кои задължени лица", се посочва на сайта на МЕУ. Т.е. ако някой има задължения в няколко различни общини, той ще трябва да подава заявления във всяка от тях.

Така вместо улеснение се оказва, че ще има нова административна тежест за данъкоплатците. И вероятно по-ниска събираемост на местния данък сгради, такса смет и данъците върху превозните средства.

Нещо повече - при пропуснати срокове за плащане ще трябва да се подават нови заявления: "Всяка община определя и срок, в който задълженията могат да бъдат заплатени чрез Единната входна точка за електронни плащания в централната и местната администрация. В случай че този срок бъде просрочен, за да се активират отново задълженията Ви, следва да подадете ново заявление до съответната община", се казва на сайта на МЕУ. Самият портал е доста труден за навигация от обикновен потребител и подаването на въпросните декларации през него може да обърка доста хора.

Оттеглянето на НАП

"Целта на промяната е да бъде сведено до минимум времето за обработката на декларираните от потребителите данни, както и на синхронизацията на информацията за платените местни данъци", посочват от НАП.

От 2005 г. местните данъци и такси се администрират от общините, а не от приходната агенция. По тази причина в момента данните за платените местни данъци и такси, които се обменят между информационните системи на общините и НАП, се зареждат на различни интервали от време в е-портала на приходната агенция поради което се получава разминаване в справките, които клиентите получават онлайн от НАП и от общините, посочват от НАП.

Обновена на 5 март, 13.55 часа: На 5 март от МЕУ изпратиха съобщение, че проверката и плащането стават лесно и дистанционно. В сайта на министерството се появи по-ясна инструкция за това. Проверка на "Капитал" показа, че действително вече отнема едва няколко стъпки за плащане на данъците на едно място, като навигацията е подобна на тази, която беше в НАП.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 5

    Само НАП работи в тази държава - и то за да има някой да папка и раздава. Сега с това измислено министерство и абсурдно тъпи общини, наистина нещата ще са много по-зле.

    Нередност?
  • 4
    plamen.m avatar :-|
    plamen.m
    • + 1

    Моят опит е с община Бургас.Преди много години подадох заявление да получавам по мейл задълженията си, получавам мейл, там пише всичко, има и пин в мейла с който влизам и плащам с карта.Всичко става за 5 мин., никъде не ходя и никакви допълнителни такси нямам.

    Нередност?
Нов коментар