НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Финансовото министерство сви значително очакванията си за инфлацията до 2.4%

Прогнозата за ръста на БВП тази година се запазва 3.2%, а през следващите две се залага той да се свие до 2.7%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в България ще стихне по-бързо спрямо очакванията от миналата есен, при които беше разчетен и бюджетът, но ще последва вторично леко ускоряване в края на 2024 г. и началото на 2025 г. Това се вижда в числата от пролетната прогноза на Института за анализи и прогнози към Министерството на финансите.

Средногодишното повишение на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за 2024 г. вече се очаква да е 2.4% спрямо 4.8% в есенната прогноза. За 2025 г. обаче се предвижда той да се покачи леко до 2.8%. Нивата в края на годината обаче се предвижда да следват тренд на плавно понижение - от 2.3% в края на настоящата година към 2.2% и 2.1% през следващите.

Прави впечатление обаче, че правителствената прогноза е сред най-оптимистичните в сравнение с всички други анализатори, следящи представянето на българската икономика. Посочените и в самия документ очаквания на всички международни институции, рейтингови агенции, банки и тинк-танкове са за покачване на ХИПЦ в диапазона 3-7%, а осреднено за около 4%. Аналогично предвиждания от Министерството на финансите ръст на БВП от 3.2% за 2024 г. е в горната граница на прогнозите, които средно са за 2.5%.

Какво ще движи цените

Според анализа "забавянето на инфлационните процеси в страната се дължи в най-голяма степен на тенденцията на намаление на международните цени на суровините, както и на базов ефект от ускореното поскъпване през предходната година". Към края на 2023 г. отчетеното ниво беше 5%, а към февруари - 3.5% и очакванията са в следващите месеци успокояването на цените да продължи. То е и повсеместно във всички основни компоненти на ХИПЦ, с изключение на групата алкохол и тютюневи изделия, където имаше покачване на акцизите. С най-висок положителен принос продължават да са услугите, докато енергийните продукти действат дефлационно.

Според МФ по-бързото понижаване на инфлацията ще се дължи и на три конкретни правителствени мерки, чийто съвкупен ефект се оценява на 1 процентен пункт, макар другите анализатори да са леко скептични доколко те биха повлияли съшествено на индекса. Те са насочени към понижение на цените на дървата за огрев за населението, по-ниско доплащане от страна на пациентите на лекарствените продукти за сърдечно-съдови заболявания по позитивен лекарствен списък на НЗОК и отпадане на таксите за обучение по държавна поръчка в държавните университети.

Предвид сравнително по-високите нива на инфлацията през първото тримесечие, за да се стигне до средно 2.4% за годината, в следващите месеци нивата трябва да паднат и до под 2%, като след това отново да се покачат. Вторичното ускоряване се обяснява с планираното за началото на 2025 г. връщане на стандартната ставка на ДДС за ресторантьорските услуги, както и изчерпването на базовите ефекти от мерките за понижаване на инфлацията. Донякъде това съвпада и с тенденциите в еврозоната, където в много държави след резкия спад на потребителските цени последва покачване. България се движи с известен лаг спрямо икономиките на валутния съюз.

Тази динамика е важна и за покриването на инфлационния критерий, който е основно препятствие пред влизането на България в еврозоната от 2025 г. Към момента страната е далеч от целевите нива и е малко вероятно да ги постигне до очаквания през юни конвергентен доклад. Причината е, че се използва изменението на последната налична 12-месечна средна стойност на ХИПЦ спрямо предходната 12-месечна средна стойност, т.е. вземат се данни и за доста месеци назад. А освен това показателят трябва да е с до 1.5 пункта не над средния в ЕС, а над този в трите страни с най-ниска инфлация. При очертаната инфлационна траектория обаче България ще може да отговори на тези условия през есента.

Какво ще движи икономиката

При БВП оптимистичните прогнози за ускоряване от 1.8% през 2023 г. до 3.2% се обясняват с "по-високо нарастване на публичните разходи за инвестиции и потребление", като се очаква и "активизиране на частните инвестиции в синхрон с по-силното външно търсене". За 2025 и 2026 г. Министерството на финансите ревизира очакванията си за икономиката леко надолу - от 3% на 2.7% и за двете години.

Според предвижданията потреблението ще бъде подкрепяно от продължаващ реален ръст на разполагаемия доход и най-вече от ръста на заплатите. Макар и в прогнозата покачването на компенсацията на един нает да се успокоява от 13.3% през 2023 г. до 9.3% през 2024 г., то ще е доста над инфлацията. Същевременно от Министерството на финансите залагат на забавяне на растежа на потребителските кредити, което ще има негативен принос спрямо потреблението. В прогнозата се залага ръстът на кредита за частния сектор да спадне от 12 на 9.7%, а при домакинствата съответно от 15.9% на 12.1% заради "постепенното повишаване на лихвените проценти и мерките, предприети от БНБ в тази посока".

Същевременно нетният експорт през настоящата и следващите години се очаква да е отрицателен. Подобрението на външната среда би трябвало да върне износа към растеж, но увеличението на вноса в резултат на силното вътрешно търсене, ще е по-високо.

Прави впечатление и че в номинално изражение се очаква БВП през тази година да е с около 6 млрд. лв. по-нисък, като в новата прогноза пада до малко под 200 млрд. лв. Причината това да не се отразява съществено на предвидения реален ръст е, че и отчетените данни за 2023 г. са съществено под тези в есенната прогноза 183.7 спрямо 191.2 млрд. лв.

Растеж, дори и при негативен сценарий

В прогнозата си МФ изготвя вариант за развитие при алтернативен сценарий с допускания за по-негативно развитие на външната среда. Проиграната симулация е при 1.1 пункта по-нисък глобален растеж и 1.3 пункта на този в ЕС (което означава рецесия), както и ново поскъпване на петрол, храни и суровини. Тя показва, че покачването на БВП в България би било едва с 0.7 пункта по-ниско, което все пак означава растеж от около 2.5%. Негативният ефект би дошъл основно по линия на по-малко износ, докато потреблението би спаднало минимално, а инвестициите дори се увеличават.

При такова развитие се очаква минимален ръст на безработицата с един 0.1 пункт, вместо очертания в базовия сценарий продължаващ плавен спад до 4.2%, а също и малко по-слаб ръст на заплатите.

При този сценарий обаче се очаква ХИПЦ за 2024 г. да е с 0.8 пункта по-висок. За 2025 г. също има инфлационен ефект от 0.3 пункта, докато след това той ще се превърне в дефлационен и показателите биха паднали по-бързо под 2%

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 7
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    С вдигане на заплатите в ДА и в средата на годината повишение на пенсиите ще спадне инфлацията?

    Нередност?
Нов коментар