🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МОН обяви поръчки за 36.6 млн. лв за електрически, бензинови и дизелови автобуси

Министерството на образованието няма осигурени пари за поръчките към момента, ще чака от бюджета за следващите 4 години

При наличие на финансов ресурс МОН възлага доставката на училищните автобуси, след което ги прехвърля безвъзмездно в собственост на общини и училища
При наличие на финансов ресурс МОН възлага доставката на училищните автобуси, след което ги прехвърля безвъзмездно в собственост на общини и училища
При наличие на финансов ресурс МОН възлага доставката на училищните автобуси, след което ги прехвърля безвъзмездно в собственост на общини и училища    ©  Юлия Лазарова
При наличие на финансов ресурс МОН възлага доставката на училищните автобуси, след което ги прехвърля безвъзмездно в собственост на общини и училища    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • МОН обяви закупуването на първите електрически училищни автобуси по обявена обществена поръчка.
  • Средствата за закупуването на електробусите трябва да са от бюджета на МОН, но все още не са осигурени.
  • Предходната поръчка за училищни автобуси е от 2022 г. и беше на стойност 44 млн. лв., които правителството предостави на МОН след нейното обявяване.

Иновативните процеси в българската образователна система не вървят с особено бързи и успешни темпове. Без да е директно свързано с образованието, един такъв процес е електрифицирането на автобусите, с които се возят децата в училище. Идеята на Министерството на образованието и науката (МОН) е електрическите автобуси да влязат като редовно превозно средство за онези ученици, които ползват специалния транспорт от едно населено място до друго.

По последни данни на НСИ пътуващите деца и ученици от 1-ви до 12-и клас са над 90 хил. и всички те учат в различно населено място от това, в което живеят. От 2005 г. , когато бяха закупени първите ученически автобуси, до момента МОН е закупило и прехвърлило на общини и училища над 1700 моторни превозни средства.

Прехвърлянето на автобусите към общинските училища се случва приоритетно именно в райони, в които се обучават деца и от други населени места и в които има училища в труднодостъпни населени места.

В края на 2022 г. правителството предвиди и отпусна 44 млн. лв. за училищни автобуси, които средства бяха отделени тогава за обновяване на амортизирания автопарк, тъй като поддръжката му е вечен проблем за общинските и училищните ръководства.

Сега МОН предвижда закупуването за първи път на е-автобуси. За тази цел министерството обяви обществена поръчка на стойност 23 млн. лв. без ДДС. За тази поръчка обаче няма предвидени пари в бюджета на министерството за тази година. Те трябва да дойдат на порции от държавния бюджет в следващите четири години.

По същият начин - без осигурени средства, паралелно с поръчката за електробусите, образователното ведомство пусна и поръчка за бензинови или дизелови МПС на стойност от 13.6 млн. лв. и също по рамкови споразумения за следващите 4 години.

Поръчка без пари

Обществената поръчка с предмет "Доставка и гаранционна поддръжка на електрически превозни средства" е по 10 обособени позиции, като по всяка от тях следва да се сключи рамково споразумение с един изпълнител.

Обособените позиции съдържат различни видове превозни средства, като започват с малки такива, с 4+1 места и стигат до големи с 49+1 места.

Срокът за действие на всяко споразумение, според публикуваната в регистъра документация по обществената поръчка, е 4 години, а сумарната прогнозна стойност по всички обособени позиции общо за четирите години на изпълнение на рамковите споразумения е 23 млн. лв. без ДДС.

"Към момента на поръчката по бюджета на възложителя няма осигурени средства за закупуване на училищни електрически автобуси, нито за обновяване на автопарка на Министерството и на териториалните му администрации с нови електрически леки автомобили", се посочва обаче в документацията.

Според документа още възложителят (МОН) "на база на опита си през предходните години предполага, че през следващите 4 години, във връзка с необходимостта и с оглед на нуждите, ще се намерят бюджетни възможности за осигуряване средно на около 6.9 млн. лв. (с ДДС) на година за централизирано закупуване на ЕПС (електрически превозни средства), което предполага прогнозната стойност на поръчката за целия период от 4 години да се определи на 23 млн. лв. без ДДС".

В документацията е посочена и прогнозната стойност на възлаганията по всяко от рамковите споразумения за срока на тяхното изпълнение по обособени позиции. Водещ критерий при избора ще е оптималното съотношение между цена и качество, както и консумацията на ток, гаранцията и срокът на доставка, поясняват от МОН.

Не е ясно колко ще са

В бюджета на МОН обичайно не са предвидени редовни годишни средства за подмяна и закупуване на училищни автобуси. За покриване на тези нужди досега са използвани целеви средства по националните програми или със средства от икономии от бюджета, или допълнително отпуснати с решение на правителството средства.

Не е ясно колко нови електробуса ще бъдат закупени този път с 23-те милиона лева, нито какво ще е разпределението им в цялата страна.

От МОН регулярно предоставят възможност на всички общини и училища да кандидатстват за предоставяне на училищни автобуси, като същевременно изпращат и справка за техническото състояние на техните налични превозни средства.

Така го правим по принцип

Обичайно при наличие на финансов ресурс МОН възлага доставката на училищните автобуси, след което ги прехвърля безвъзмездно в собственост на общини и училища.

Според справка в регистъра на обществените поръчки по същия начин е разработена и поръчката за закупуване на МПС за нуждите на МОН на стойност 40 млн, лв., обявена в средата ноември 2022 г., а средствата за нейното осигуряване бяха одобрени и отпуснати с решение на служебния кабинет на Гълъб Донев в края на ноември същата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар