🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Училище от планината

Професионалното училище за планински водачи в с. Черни Осъм предлага единствената за страната специалност, свързана с планината

Училището в с.Черни Осъм навършва 145 години през тази година
Училището в с.Черни Осъм навършва 145 години през тази година
Училището в с.Черни Осъм навършва 145 години през тази година    ©  Надежда Чипева
Училището в с.Черни Осъм навършва 145 години през тази година    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на масовото обезлюдяване на селата и закриването на училища в малките населени места в сърцето на Стара планина, сред древните гори, сред величествени върхове и кристални потоци, където времето сякаш е спряло, животът продължава с ритъма на природата в СУ "Васил Левски". "Балканът е нашата класна стая" е мотото на училището, чиято единствена роля е да подготвя децата по професия планински водач от специалност "Туризъм".

Единствено в България и второ в Европа. Това е училището за планински водачи, което се намира в сърцето на Троянския балкан, в с. Черни Осъм, а тази година ще навърши 145 години от неговото създаване.

Местните хора наричат Черни Осъм малката Швейцария. А всичко необходимо, за да се изучава професията планински водач, е на една ръка разстояние и точно тук - върховете Амбарица, Купена, Ботев, Северен Джендем (където училището има и учебна база), Беклемето.

Едно уникално "селско" училище

Просветното дело в с. Черни Осъм през вековете на робството несъмнено е свързано с духовното огнище на Троянския манастир. Така започва и своето съществуване като килийно училище към манастира настоящото професионално средно училище в с. Черни Осъм. Веднага след приемането на Търновската конституция и промяната на образованието, което придобива светски характер, училището бива преместено в с. Черни Осъм, където най-напред се помещава в сградата на турския конак в центъра на селото.

Следват години на строителство на нови сгради за училището, като тази, в която то се помещава и досега, е построена през 1956 г.

До 2000 г. училището съществува като основно с общообразователна подготовка. Началото на демографските проблеми и закриването на училищата поставя под заплаха съществуването и на училището в Черни Осъм. Така в опит то да бъде спасено и животът на селото да бъде запазен тогавашният му директор Минко Занковски, който е един от малкото български алпинисти, покорили няколко осемхилядника по това време, решава да го превърне в професионално училище. Създава се единствената за страната паралелка със специалност "Туризъм", а в нея започват да се обучават деца по професията планински водач.

"Професията планински водач всъщност е една много стара професия, която в Европа е известна още от XVIII век", казва настоящият директор на училището Румяна Велешка. "В България няма традиции по това професионално направление, което е и една от причините училището да бъде профилирано в тази посока", допълва още директорът.

Училище за природата

Основното, което води децата и техните родители, които избират училището за планински водачи в с. Черни Осъм, е обичта към природата и планината. Тук учениците и учителите са приятели, преживяват различни емоции и трудности и това ги сближава. Големите контролират и помагат на по-малките, особено на лагерите по ски. Учат се взаимно. Ориентират се по звездите зимата, а лятото - по слънцето и мъховете.

"Учейки при нас, децата добиват нестандартни и специфични умения, като височинното катерене например", казва Виктория Дундева, която е преподавател по английски и италиански език в училището. "Тук децата се научават да бъдат отговорни, превръщат се в личности с характер и идеи", допълва още преподавателят.

Голяма част от знанията си учениците придобиват от практическите занятия по специалните предмети, които се провеждат на учебна база "Северен Джендем", под връх Ботев и в близост до хижа "Плевен".

Освен всички общообразователни предмети учениците на училището изучават и редица профилиращи предмети като ориентиране, топография, алпинизъм и спортно катерене, спелеология и пещерно дело, планинско водене, планинска медицина и долекарска помощ в планината, хранене и бивакуване, маркетинг в туризма. "Всичко това помага на децата да бъдат много добре подготвени за живота не само в планината", казва директорът Румяна Велешка.

Завършвайки, учениците на гимназията могат да работят като ски учители, водачи, туроператори, екскурзоводи, алпинисти, височинни работници, аниматори, служители на планинските спасителни служби. Така например в ПСС - Троян, от 28 души 17 са възпитаници на училището.

Училището е единственото в България, в което има изградени три катерачни стени, две от тях са на открито и една е на закрито. Външните стени са изградени по проекти, а вътрешната изцяло е изградена с дарения. Фирма "Уолтопия" подарява платната и ръкохватките, а самото изграждане на стената се осъществява с доброволния труд на бивши ученици.

Планината и хората

Съществуването си гимназията дължи до голяма степен на любовта на хората към планината. Организираните мероприятия с учебна цел ръководството успява да осъществи благодарение на свои съмишленици, които подкрепят както училището, така и самата идея за съществуването му.

Такъв техен съмишленик е "Пампорово" АД, което осигурява подготовката на децата по ски всяка година. Дружеството има договор за партньорство с училището за планински водачи и реализира практиката на децата и през зимния, и през летния сезон. "Ние сме сърдечен съмишленик и спонсор на училището, защото децата са прекрасни и вярваме, че те са най-добрите посланици за популяризирането на ползите от взаимодействието с природата. Младежите са изключително мотивирани, отговорни, ентусиазирани и активни. Впечатлени сме от нивото на образование при общуването си с децата, а ползите от нашето сътрудничество несъмнено са допълнителна възможност за изява на децата и повишаване на тяхната отговорност", посочи в отговор за "Капитал" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

Училището успява да участва и в редица проекти, чрез които набавя висок клас алпийската екипировка

Децата и планината

До момента средно образование и трета професионално-квалификационна степен са получили над 160 ученици от 8-те завършили випуска. Днес в училището се обучават 200 ученици от I до XIII клас. От тях в професионалната паралелка са 90 ученици, дошли тук от цяла България. В училището се обучават деца от Бургас, София, Симитли, Добрич, Пловдив, Казанлък, Русе и други градове на страната.

Всъщност процентът на деца, които не са от региона, е значителен. Учениците са от цялата страна, а това ги превръща в големи приятели за цял живот, с дух, съпричастност и отговорност. Там, в планината, заедно децата и техните учители преживяват и оцеляват, научават се на взаимопомощ и стават хора.

"Трябва да си лидер, да имаш здрава психика, да носиш отговорност и да контролираш действията си, защото водиш група от хора, която разчита на твоите умения. Длъжен си да предвиждаш опасности, а в планината те не са малко", казват преподавателите, част от които са бивши възпитаници на училището, а други са от Национална спортна академия.

"Обучавайки се при нас, децата се научават на съпричастност, издръжливост, взаимопомощ чрез един здравословен начин на живот в планината, далеч от влиянието на екраните", посочи техният преподавател Виктория Дундева.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар