🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пиер Карло Падоан поема финансите на Италия

Новият министър е четвъртият поред технократ на поста

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Италия вече е традиция начело на финансовото министерство да застава технократ и новоизбраният титуляр на поста (след Марио Монти, Виторио Грили и Фабрицио Сакомани) Пиер Карло Падоан не я нарушава. Досегашният главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не може да се похвали с опит на водеща политическа позиция, но за сметка на това пък се радва на добра международна репутация, отбелязва Reuters. Преди да се присъедини към ОИСР през 2007 г., Падоан беше италианският изпълнителен директор в Международния валутен фонд (МВФ) в периода 2001 - 2005 г. Досегът му с политиката пък е като съветник на двама лявоцентристки премиери – Масимо Д'Алема и Джулиано Амато.

"Понякога е по-лесно да имаш неполитически финансов министър, който да запази лека дистанция и да охлади малко страстите", коментира пред Bloomberg бившият финансов министър на Гърция (в периода 2009 - 2011 г.) и също работил в ОИСР като икономист Георгиос Папаконстантину.

В новата си роля Падоан ще бъде лицето на Рим за връзка с Европейската централна банка и с Европейския съюз като цяло. На практика той ще представлява Италия в Брюксел и по време на започващото й от 1 юли ротационно председателство на ЕС. Въпросът е доколко ще успее да излезе извън сянката на амбициозния нов премиер на Италия – лидерът на лявоцентристката Демократическа партия Матео Ренци.

Първото предизвикателство пред Падоан ще е да успее да проведе заявената амбициозна програма за реформи на трудовия пазар, данъчната система и публичната администрация в рамките на следващите четири месеца. Като главен икономист на ОИСР той призоваваше за осезаема намеса от страна на ЕЦБ по линия на т.нар. количествено облекчаване (QE) на паричната си политика. Освен това беше и сред първите критици на идеите за сериозни бюджетни съкращения в най-слабите икономики в еврозоната, затиснати под бремето на огромния си дълг.

"Препоръчвам златно правило, което да позволява на страните от еврозоната при изчисляването на бюджетния си дефицит да изключват от сметките публичните разходи, насочени към създаването на нови работни места", коментира Падоан през юни, припомня Reuters. Новият финансов министър е привърженик и на идеите на премиера Ренци за по-стриктни европейски бюджетни правила, които да бъдат насочени към насърчаването на растежа и да позволяват повече инвестиции в инфраструктурата.

Все още няма коментари
Нов коментар