🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са носителите на наградите "Еврика" за 2018 г.

Едноименната фондация връчи традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер

Победителите в надпреварата
Победителите в надпреварата
Победителите в надпреварата    ©  Георги Кожухаров
Победителите в надпреварата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Еврика" връчи традиционните си отличия за 2018 г. за най-добър млад мениджър (за 29-и път), изобретател (28), фермер (28) и за постижения в науката (23). Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

"Млад мениджър" на 2018 г. е Момчил Кюркчиев. След завършване на средното си образование той записва тройна специалност в областта на математиката, компютърните и изчислителните науки в State University в Ню Йорк. Завършва магистърска степен по софтуерно инженерство и управление в Carnegie Mellon University. В трети курс е приет да стажува в Google, а след магистратурата си се присъединява към екипа на компанията като водещ инженер в разработването на YouTube. През 2012 г. напуска Google и заедно с колегата си Андрю Фърст основава Lednplum с идеята компанията да предоставя възможност за дългосрочни, стабилни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства. Сега Leаnplum е бързо развиваща се мобилна маркетингова компания с основен технологичен хъб в София, централа в Сан Франциско и офиси в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Токио и Сингапур. За компанията работят над 250 души от 26 страни, тя е в топ 10 на най-бързо развиващите се IT индустрии в Сан Франциско и е оценена на стотици милиони долари. Сред постиженията на дружеството за 2018 г. са 150-процентно увеличаване на екипа в България и нови локации в Европа и Азия. През 2018 г. фирмата привлече допълнителни 5 млн. долара от базирания в Пекин фонд за дялови инвестиции Waterwood Group. Така общият привлечен капитал досега е малко под 100 млн. долара, а изградените стратегически партньорства позволяват разширяване на дейността на компанията в Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион. Друго голямо постижение на Leanplum за 2018 г. е придобиването на българската компания Connecto за разработката на маркетингови чат-ботове и диалогови системи.

Наградата "Еврика" за постижения в науката беше присъдена на Елена Кръчмарова. Тя е бакалавър и магистър инженер биотехнолог от ХТМУ – София. Започва работа като специалист – химик в Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" на БАН, продължава като асистент и главен асистент, а през последните три години е задочен докторант "Молекулярна биология". Специализирала е в Института по структурна биология в Гренобъл - Франция, и в компанията "Протерос биоструктури" в Мартинсрийд - Германия. Автор е на научни публикации, съавтор в две патентни заявки (българска и европейска), участник и ръководител на научни проекти. Елена Кръчмарова получи съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "Експресия и свойства на човешкия интерферон-гама и негови мутантни аналози".

"Млад изобретател" на 2018 г. е Стефан Дочев. Той е завършил Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" и е магистър по фармация от Медицинския университет – София. От 2010 до 2016 г. е докторант в Института по приложна синтетична химия към Техническия университет във Виена с тема на дисертацията "Оползотворяване на възобновяеми ресурси за фуран-базирани химикали". Стефан Дочев е съавтор на научни публикации и на учебно помагало с тестове и логически задачи с решения по химия, участник в научноизследователски и образователни проекти, участник с доклади в национални и международни научни прояви. Носител е на втора награда в конкурса "Шимадзу" на Съюза на химиците в България за най-добра дипломна работа, както и на първа награда в конкурса за млади изобретатели на името на д-р Емил Бенатов на Патентно бюро "Д-р Емил Бенатов и партньори". Член е на Съюза на химиците в България и на Международното дружество по хетероциклична химия. През 2017 г. е постдокторант в Института по химия в Университета в Сао Пауло, Бразилия. Наградата "Еврика" е присъдена на Стефан Дочев като съавтор на изобретението "Метод за селективно окисление на 5-хидроксиметилфурфурал", защитено с европейски патент.

Отличието "Млад фермер" за 2018 г. получи Ненко Трифонов, който е бакалавър "Агрономство – полевъдство" и магистър "Агробизнес" от Аграрния университет в Пловдив. Той се регистрира като земеделски производител през 2004 г., когато е още студент, и така става част от фамилния бизнес. Семейството е сред най-успешните фермери в региона на Тракия и е изпълнило четири големи проекта по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони за оборудване и модернизация на селските стопанства. Ненко Трифонов създава кравеферма в гр. Баня, Пловдивска област, в която се отглеждат 850 крави и 250 биволици. Стопанството произвежда и земеделски култури на 10 хил. декара собствена и арендована земя. Трифонов успешно реализира европейски проект и създава модерна биогаз инсталация за производство на ток. Заедно със съдружници през 2014 г. започва преработката на мляко и производството на млечни продукти под търговските марки "Ведраре" и "Дунавия" в модерно предприятие в село Ведраре, община Карлово. То е основен доставчик на млечни продукти за всички големи търговски вериги в страната, а освен това продава и в Испания, Великобритания, Чехия, Израел, Молдова. От началото на 2018 г. Ненко Трифонов е управител и съдружник и в месопреработващата фирма "Карлово мес" ООД – Ведраре.

В конкурса на фондация "Еврика" с диплом за отлично представяне бяха наградени младите изобретатели Николай Иванов Стоименов и Ангел Венциславов Петков, Мартин Маринов Механджиев – председател на Националната аматьорска лига по баскетбол, Тихомир Петров Тачев– земеделски производител и пчелар от село Асеновец, община Нова Загора.