Кои са носителите на наградите "Еврика" за 2019 г.

Едноименната фондация връчи за 30-та поредна година традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер

Отличените за 2019 г.    ©  Фондация ''Еврика''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Еврика" връчи традиционните си отличия за 2019 г. за най-добър млад мениджър (за 30-и път), изобретател (29), фермер (29) и за постижения в науката (24). Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

"Млад мениджър" на 2019 г. е Дарин Маджаров - създател на образователната платформа "Уча.се" . Той е бакалавър и магистър по електроника и компютърни науки от Jacobs University Bremen - Германия. Осем години след началото сайтът има екип от над 130 души и над 600 хил. регистрирани потребители, които срещу абонамент са изгледали над 50 млн. видеоурока. Материалите следват официалната училищна програма на МОН и са съобразени с държавните образователни стандарти. Потребителите купуват абонамент, с който имат достъп до всички над 16 000 видеоурока и теста по всеки предмет и клас. Платформата се ползва и от учителите в 60% от училищата в България, а приходите от бизнеса за 2019 г. достигат 7 млн. лв. Очакванията са в следващите 18 месеца потребителите да се удвоят, а плановете на Дарин Маджаров включват организиране на пролетни и летни лагери с ученици и създаване на верига частни училища.

Наградата "Еврика" за постижения в науката беше присъдена на Иванка Петрова-Дойчева от Института по механика на БАН. Тя е магистър по "Обогатяване и рециклиране на суровини" от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София. Зачислена е като редовен докторант в Института по механика на БАН, където работи като инженер в отворена лаборатория по експериментална микро- и наномеханика, продължава като асистент, а от февруари 2019 г. е главен асистент в същия институт. Специализирала е в научни центрове в Италия, Франция, Португалия, Гърция и Великобритания.

Иванка Петрова-Дойчева получава съвместната награда на Фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "Реология, механични и термични свойства на трифазни полимерни нанокомпозити". При реализацията на темата успешно е разработен метод на синтез на трифазни нанокомпозити, съставени от полипропилен (като матрица) и многостенни въглеродни нанотръбички и органоглина (като пълнители). Те проявяват сходни и в повечето случаи подобрени свойства на новите материали, а разходът на отделните компоненти е многократно по-нисък, което съхранява изчерпващите се ресурси на Земята и води до значителен икономически ефект като следствие от ниската цена на полимерите. Изделията от хибридни нанокомпозити са използвани в автомобилостроенето, самолетостроенето и конструирането на машини, както и в строителството.

"Млад изобретател" на 2019 г. е Николай Стоименов. Той е бакалавър по "Машиностроене и уредостроене" и магистър по "Автоматизация на дискретното производство" от Техническия университет - София. Защитил е дисертация "Изследване на движението и взаимодействието при тела с променлива форма" в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Професионалната си дейност започва като програмист в този институт, а от 2017 г. е главен асистент в него. Има над 80 публикации, както и монографични трудове в над 11 реферирани списания и участва в 5 заявки за патент. Наградата "Еврика" му е присъдена за съавторство в изобретението "Абразивно тяло", регистрирано като полезен модел в българското Патентно ведомство. Защитеното изобретение намира приложение в промишлеността за обработка на детайли при довършителни обработки като обезмасляване, шлифоване, полиране и др. Предимствата на абразивното тяло са: повишена контактна площ спрямо вложения в него материал, с което се постига по-бързо и по-лесно довършително обработване на детайлите; опростено изработване;улеснение при полирането или почистването на ъглите на детайлите.

Отличието "Млад фермер" за 2019 г. получи Иван Иванов, който управлява семейната компания "Агротайм". Той е бакалавър по "Международни финанси и търговия" от University of Portsmouth - Англия, и магистър по "Хранително-вкусова промишленост" от Heriot-Watt University - Единбург, Шотландия, и по "Мениджмънт" от London School of Economics and Political Science. "Агротайм" е една от най-големите фирми производителки и износителки на семена и заедно с дъщерната "Аннона грейн" обработва около 8000 хектара в районите на Разград и Исперих. Компанията разполага с модерни съоръжения за почистване, сушене и съхранение на семената и зърното. Изнася зърно в Германия, Швеция, Испания, Италия, Гърция, Йордания, Ливан, Египет, Тунис, Мароко и Мадагаскар. "Агротайм" произвежда и плодове под фирмената марка "Бориса" и притежава един от най-големите свинекомплекси в България. През 2017 г. се разширява с още едно звено - "Агротайм техник", която предлага земеделска техника, поддържащо сервизно обслужване и консултации на земеделците. "Агротайм" е сред най-големите работодатели в региона и осигурява постоянна заетост на 370 души, като всяка година наема и около 120 сезонни работници

В конкурса на фондация "Еврика" с диплом за отлично представяне бяха наградени младите мениджъри Петър Дяксов - управляващ съдружник и маркетингов директор на дигитална агенция SEOMAX, и Христомир Витанов - Мъро - креативен директор на "Аномали", както и Десислава Кръстанова - земеделски производител от село Мирянци, община Пазарджик.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Това нещо толкова ли не можаха да го покажат по новините, вместо да дават дежурния отчет за катастрофи?

    Браво на тези хора!

    Нередност?
Нов коментар