🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са носителите на наградите на фондация "Еврика" за 2017 г.

Организацията връчи традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Еврика" връчи традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, изобретател, фермер и за постижения в науката за 2017 г. Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

Евгения Пеева-Кирова - изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", получи наградата за "Млад мениджър" на 2017 г. Тя е бакалавър по "Икономика, политология и социология" от Харвардския университет - САЩ, и магистър по "Образователен мениджмънт" от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Започва професионалната си кариера през 2006 г. като изследовател-асистент в Центъра за публично лидерство към Харвардското училище по политика и стажант в Центъра за внедряване на публични политики в подкрепа на равенството и развитието. Работила е като бизнес консултант в McKinsey&Company. Основател и член на борда на фондация "Стъпка за България". Участва в работата на управителните съвети на: Обществения съвет към министъра на образованието; Американския колеж в София; Харвардския клуб в България; фондация "Мечти в действие"; фондация "Артес либералес" и др.

Под ръководството на Евгения Пеева-Кирова "Заедно в час" разширява обхвата си и към момента 164 учители преподават в 80 училища в 12 региона на страната. Досега от фондацията са привлечени над 330 млади професионалисти от различни сфери, които работят за позитивната промяна в образованието. От завършилите над 160 души програмата за млади учители-лидери над 70% продължават работа в образователния и гражданския сектор и в бизнеса като учители, директори на училища, социални предприемачи.

Наградата за постижения в науката получи Мая Хаджиева - експерт по анализ и дизайн в НТА ЕООД. Тя е бакалавър по биотехнологии от СУ "Св. Кл. Охридски" и магистър по "Невронауки" от Otto-von-Guericke University в Магдебург - Германия. Защитила е докторантура по "Имунология" в Института по микробиология "Акад. Стефан Ангелов" на БАН, специализирала е в Лабораторията по имунопатология и терапевтична имунопревенция в Centre de Recherche des Cordeliers в Париж. Автор и съавтор на публикации в авторитетни международни списания, участва с доклади и презентации в международни и български научни форуми. Била е стипендиант на Европейското дружество по имунология и Европейското дружество по биохимия. Носител е и на наградата на фондация "Акад. Проф. д-р Стефан Ангелов" за най-добра работа на млад микробиолог за 2015 г. Мая Хаджиева получи съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "Антитела с индуцирана полиспецифичност".

"Млад изобретател" на 2017 г. стана Георги Баев - главен асистент в катедра "Национална и регионална сигурност" на Националния военен университет "Васил Левски". Той е бакалавър по специалност "Социални дейности" на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и магистър и докторант от НВУ "Васил Левски". Баев е експерт в технически комитет към Българския институт за стандартизация, в работна група към МОН, член на работна група "Космическа политика" към Министерския съвет, автор и съавтор на научни публикации в специализирани издания. Георги Баев получи отличието заради съавторство на изобретението "Сателитен спектрофотометър за мониторинг на околната среда", което е патентовано. Предимствата на изобретението са: повишена точност, по-малки маса, габарити и енергопотребление, повишени пространства и времева разделителна способност, бързо действие, подобрена надеждност и увеличен обем на полезната информация.

Отличието "Млад фермер" за 2017 г. беше присъдено на Райна Бонева от Добрич. Тя е бакалавър по специалността "Агрономство" и магистър по "Аграрен мениджмънт" от Техническия университет във Варна. Израснала е със създаването и развитието на семейната земеделска фирма, която се занимава с производство на зърнено-житни и зърнено-бобови култури. Преди 24 години нейният баща - Владимир Бонев, получава отличието за "Най-добър млад фермер" на фондация "Еврика". Ръководената от Райна Бонева семейна земеделска фирма обработва над 13 хил. дка земя в региона на село Белгун, община Каварна, от която 50% е собствена. Годишният добив на пшеница през последната година е 4434 тона, на царевица – 4302 тона, на леща – 170 тона, и е на обща стойност 2 465 хил. лв.

В конкурса с диплом за отлично представяне бяха наградени: Иван Георгиев – регионален мениджър на "Starbucks България", Галина Петкова – земеделски производител от с. Мало Конаре, община Пазарджик, и Красен Топалов – пчелар, земеделски производител от Търговище.

Все още няма коментари
Нов коментар