Кои са носителите на наградата "Еврика" за 2020 година

Едноименната фондация връчи за 31-ва поредна година отличията си за млад мениджър, учен, изобретател и фермер

"Млад мениджър" на 2020 е Мирослав Мирославов – основател и изпълнителен директор на софтуерната компания OfficeRnD
"Млад мениджър" на 2020 е Мирослав Мирославов – основател и изпълнителен директор на софтуерната компания OfficeRnD
"Млад мениджър" на 2020 е Мирослав Мирославов – основател и изпълнителен директор на софтуерната компания OfficeRnD    ©  Цветелина Белутова
"Млад мениджър" на 2020 е Мирослав Мирославов – основател и изпълнителен директор на софтуерната компания OfficeRnD    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Еврика" връчи традиционните си отличия за 2020 г. за най-добър млад мениджър (за 31-и път), изобретател (30), фермер (30) и за постижения в науката (25). Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

"Млад мениджър" на 2020 е Мирослав Мирославов - основател и изпълнителен директор на софтуерната компания за управление на гъвкави работни пространства OfficeRnD (на снимката). Той е завършил "Компютърни науки" в СУ "Св. Кл. Охридски" и е работил като софтуерен инженер в няколко компании. През 2015 г. заедно с Мирослав Недялков основават OfficeRnD, в която днес са заети над 70 служители в три офиса в София, Лондон и Атланта. Имат над 700 клиента в цял свят, които използват ежедневно софтуера на компанията, като близо половината от тях са в САЩ. OfficeRnD е успяла да привлече над 4 млн. долара инвестиции от международни фондове. За последната година въпреки пандемията от коронавирус екипът се разраства, а приходите се увеличават с над 70% и надхвърлят 4.8 млн. лв. Плановете за 2021 г. включват отваряне на офис в Австралия, увеличение на екипа до 130 служители и привличане на още капитал от международни инвеститори.

Наградата "Еврика" 2020 за постижения в науката е присъдена на Ана Колева - главен асистент по органична химия във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски" и ръководител на упражнения и семинари за различни специалности в Катедрата по органична химия и фармакогнозия. Разработила е цикъл упражнения за няколко нови за факултета курса - "Козметични продукти и грижи"; "Активни съставки в парфюмерията и козметиката"; "Органични материали в козметичните продукти". Дисертационният й труд е на тема "Синтез и химични трансформации на кумаринови производни" и изследвания по него са довели до изолиране и охарактеризиране на 11 нови неописани в литературата вещества. Участвала е в работните колективи на няколко научноизследователски проекта, а проведените от нея изследвания са публикувани в две научни съобщения в международни научни издания и представени в 21 национални и международни научни форума.

"Млад изобретател" на 2020 г. е Елена Кръчмарова - магистър-инженер от ХТМУ - София, и главен асистент в Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" на БАН. През юни 2018 г. тя защитава дисертационен труд на тема "Експресия и свойства на човешкия интерферон-гама и негови мутантни аналози", за което получава съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за постижения в науката. Наградата "Еврика" се присъжда на Елена Кръчмарова като съавтор на изобретението "Антигама-мутантен протеин срещу ендогенния човешки гама интерферон", регистрирано като патент в Патентното ведомство на България и като европейски патент от март 2020 г. Двата патента се отнасят до създаване на мутантни аналози на човешкия гама-интерферон, които да действат като негови инхибитори при различни заболявания. Мутантните аналози ще се използват за производство на медикаменти за лечение на автоимунни заболявания, трансплантна атеросклероза, която води до отхвърляне на трансплантирания орган и други.

Отличието "Млад фермер" за 2020 г. получи Виктор Гичев. Той е магистър по "Финансов мениджмънт" и е фермер от три години. Заедно със своя брат, който е ветеринарен лекар, и с помощта на европейски субсидии през 2017 г. изграждат модерна кравеферма в планинското село Боерица, община Ихтиман. В нея се отглеждат 161 крави, избирани по родословие. Средната млечност на стадото надвишава 8200 литра, като средният дневен млеконадой варира между 26-28 литра. Млякото се изкупува от мандра в района на Карлово, която търси качествена суровина. Фирмата обработва 450 дка арендована земя, като основната идея е собствено производство на фуражи. Общата продукция, реализирана през 2020 г., е за 400 хил. лв.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом е наградена Боряна Узунова - предприемач и основател на три активни компании, посветени на елиминирането на отпечатъка от модната индустрия: Kool and Konscious; Impakt_ID; NOLD.