🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-доброто българско вино е... оранжево

Orange Gewurztraminer 2017 на изба Rossidi оглавява класацията DiVino Top 50, на второ и трето място са бял и червен купаж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

DiVino Топ 10

1. Rossidi Orange Gewurztraminer 2017

2. Eager Top Blend White 2015 / Най-добро българско бяло вино

3. Korten Grand Vintage 2017 / Най-добро българско червено вино

4. Zagreus Vinica Mavrud 2015 / Най-добро българско вино от местен сорт

5. Domaine Bessa Valley Syrah 2015

6. Yamantievs Ivailovgrad Syrah Grand Reserve 2016

7. Midalidare Grand Vintage Syrah 2016

8. Katarzyna Encore Syrah 2016

9. Dragomir Pitos Reserve 2013

10. Domaine Boyar Solitaire Elenovo Merlot 2016

Истинска изненада поднесе тази година екипът на DiVino, като за първи път постави начело на класацията си за най-добрите български вина DiVino Top 50 2018 вино, което не е червено. На всичко отгоре то не е и бяло, нито дори розе, а е оранжево вино: Rossidi Orange Gewurztraminer 2017. За първи път на второ място в класацията е поставено пък бяло вино. Това е Eager Top Blend White 2015 - бленд от цели 6 бели сорта, създаден от един от майсторите на бели вина в България Стефан Пирев. Третото място е за Korten Grand Vintage 2017 - един класически Бордо бленд с водещо участие на мерло от изба Кортен, което се отличава с дълбочина и комплексност, но и с по-леко тяло.

Така за първа година тенденциите в класацията ясно се обръщат като посоката е видима. "В България от много години доминират и продължават да доминират силно екстрактните, червени вина с мощни, плътни тела. Иска ни се да видим промяна в посока повече лекота, ефирност и финес при червените вина и класацията отразява това търсене", казва Ефросия Благоева, член на дегустационния екип на DiVino.

В Топ 10 на класацията има отявлено присъствие на вина от сорта Сира, което пък ясно говори, че този класически френски сорт се чувства много добре на българска почва, особено в топлия южен район на Сакар и Източните Родопи.

Orange is the new... everything

Оранжевите вина, както се наричат белите вина, създадени по натурален начин с минимална технологична намеса, от няколко години са истински хит на по-развитите винени пазари. Те са много различни, понякога дори провокативни, много подходящи за съчетание с храна. Популярността им се дължи както на тази различност, която внася оживление в пренаситения винен пазар, така и заради натуралния начин на производство, който е в унисон със "зелената" вълна, заляла света.

Да предлагаш на оранжево вино на значително консервативния винен пазар в България обаче е смело решение, което много малко български производители взимат. А изборът му за за вино номер 1 в България за 2018 г е още по-смело решение, което също така носи и своето послание. "Едуард и Росица Куриян заедно с уайнмейкъра Петър Георгиев са сътворили вино, което буди любопитство и изненада. За по-малко от 10 години Росиди си създадоха репутацията на артистични експериментатори, които нерядко провокират консервативно настроената публика", казват от екипа.

Изба Rossidi правят Orange Gewurztraminer 2017 вече за четвърта година. Това е натурално и изразително вино, със силно подчертани сортови характеристики, което екипът на DiVino наричат "многопластово, изразително, естествено в буквален и преносен смисъл вино" и "шедьовър на българското винарско изкуство".

За него е използван гевюрцтраминер от масива на избата в с. Николаево, южно от Сливен. От Rossidi са следвали стъпките за производство на оранжеви вина, както се наричат белите вина, създадени по максимално натурален начин с минимална технологична намеса. При него гроздовия сок престоява по-дълго с ципите- в случая 30 дни. Не се добавят дрожди и ферментацията не се контролира. Виното отлежава върху утайките 8 месеца, преди да се бутилира. То не се стабилизира, филтрира и не се добавят сулфити. Произведено е в серия от 2020 бутилки.

Бялото преди червеното

За първи път и бяло вино изпреварва червеното на върха на класацията. Второто място е за Eager Top Blend White 2015 на Стефан Пирев според екипа на Divino e "великолепен многопластов, фин и дълголетен бленд" от 6 сорта - шардоне, ризлинг, пино гри, совиньон блан, пино ноар и гевюрцтраминер. Това е комплексно бяло вино с дълъг живот, подобно на вината от Шабли и Бургундия.

Стефан Пирев е един от водещите български енолози, чиято успешна кариера продължава над три десетилетия, а през последните няколко години той работи върху собствените марки Kosara и Eager.

Поставеното на трето място червено вино Korten Grand Vintage 2017 на изба Кортен е богато, прекрасно структурирано и запомнящо се вино с отличен потенциал за стареене. Този пищен и впечатляващ купаж е класически Бордо бленд, съставен от 50% каберне совиньон, 30% мерло, 15% каберне фран и 5% пти вердо и е рожба на една от най-успешните двойки енолози у нас - Капка и Росен Георгиеви. Гроздето е от селектирани и контролирани лозя в района на Сакар. Отлежавало е 9 месеца в подбрани френски барици. Избата в Кортен, която е собственост на Domaine Boyar, е създадена, за да прави качествени вина в стила на Стария свят.

Цялата класация DiVino Top 50 можете да видите тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diadomraz avatar :-?
    diadomraz

    Ама наистина ли правят за четвърта година вино от 2017?

    Нередност?
  • 2
    cuf16271953751067520 avatar :-P
    decanter.bg

    Представяме ви един изключително добър магазин за вина с огромен избор, в който ще намерите вино от редки сортове грозде с гарантирано качество на добра цена и безплатна доставка https://decanter.bg/shop/

    Нередност?
Нов коментар