🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Еврохолд" ще търси 100 млн. евро от борсата за покупката на активите на ЧЕЗ

Компанията ще е и гарант на заемите на нидерландското си поделение, чрез което трябва да се осъществи сделката

Основният акционер в "Еврохолд" - "Старком холдинг", което се контролира от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов, ще участва в предстоящото увеличение на капитала.
Основният акционер в "Еврохолд" - "Старком холдинг", което се контролира от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов, ще участва в предстоящото увеличение на капитала.
Основният акционер в "Еврохолд" - "Старком холдинг", което се контролира от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов, ще участва в предстоящото увеличение на капитала.    ©  Надежда Чипева
Основният акционер в "Еврохолд" - "Старком холдинг", което се контролира от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов, ще участва в предстоящото увеличение на капитала.    ©  Надежда Чипева

"Еврохолд България" планира да набере 100 млн. евро на Българската фондова борса. Увеличението на капитала, ако бъде записано напълно, ще бъде сред най-големите в историята на българския капиталов пазар, съизмеримо с това на ПИБ от миналата година, когато обаче залогът беше влизането на страната в ERM II и голямата част от новите акции бяха придобити от държавната ББР.

"Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на CEZ Group в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане", коментира в официалното съобщение на "Еврохолд" Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в компанията.

Самата сделка с CEZ е за 335 млн. евро, а за публичните електроразпределителни компании ще трябва да се предвидят средства и за задължително търгово предложение към останалите акционери. Така, че компанията ще трябва да осигури и още солидно дългово финансиране. Сделката трябва да приключи до средата на годината, но е възможно и леко удължаване на срока за плащане към чешкия продавач.

Въпрос на цена

Обявеният план на публичния холдинг, който трябва да бъде одобрен на общо събрание на акционерите, насрочено за 10 април, е да предложи малко над 79 млн. нови акции по емисионна цена 2.50 лв. Това прави общо малко над 197.5 млн. лв., или малко над 100 млн. евро, но около самото предлагане също има разходи, така че вероятно нетно получената сума ще е близо до обявената цел.

Дали ще се реализира тя ще зависи от наличието на инвеститорски интерес. Обявената цена е малко под текущите нива, на които се търгуват акциите на "Еврохолд" на БФБ. Последната цена на затваряне от вчера е 2.60 лв. До края на миналата година търговията беше при нива под 1.80 лв., но през януари 2021 г. след отпадането на всички регулаторни пречки за сделката с CEZ цената се изстреля до текущите нива. Първите сделки при началото на търговията след обявеното увеличение са на нива 2.48-2.58 лв.

Условията предвиждат, че за да бъде успешна емисията, трябва да бъдат записани минимум 40% от новите акции, което съответства на около 79 млн. лв. набран капитал. Това изглежда гарантирано, доколкото в съобщението се заявява, че "основните акционери в "Еврохолд", в това число мажоритарният - "Старком холдинг" АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала". Това предполага, че те биха записали минимум полагащия им се дял, но не е ясно дали биха придобили и повече при липса на интерес от другите акционери.

За самото предлагане трябва да се изготви проспект, който да бъде одобрен и от Комисията за финансов надзор, което вероятно означава, че набирането на капитала в най-оптимистичен сценарий би могло да започне през май и да приключи през юни. "В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с "ЧЕЗ груп" преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга основните акционери в "Еврохолд" имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията", се казва още в съобщението.

Освен капитал и дълг

Решението за увеличение на капитала не е толкова изненадващо, като досега винаги от "Еврохолд" бяха декларирали, че финансирането на сделката ще бъде осигурено основно от заеми от международни инвестиционни банки, но и със собствени средства. Макар и неназовани официално, спряганите на пазара имена бяха Deutsche Bank и Nomura.

От дневния ред за свиканото общо събрание става ясно, че се подготвя и втора сделка, която може да е комбинация от дълг и капитал. На акционерите в холдинга ще бъде предложено да одобрят той да стане гарант на нидерландските си дъщерни компании Eastern European Electric Company и Eastern European Electric Company II. Първата е компанията, която получи одобрение за придобиване на активите на CEZ, а втората е нова - явно създадена за структурирането на финансирането на сделката. "Eврохолд" ще отговаря за всичките им задължения, които биха възникнали при евентуални сделки на Eastern European Electric Company под формата на подчинен дълг или привилегировани акции с гарантиран дивидент, както и на мецанин заем или друг сходен инструмент за Eastern European Electric Company II.

Предвижда се лимитите на финансирането да са между 50 и 150 млн. евро, а срокът на заемите да е от 3 до 10 години, като управителния съвет на "Еврохолд" ще може да преговаря в тези рамки спрямо пазарните условия.

Стабилни приходи, но загуба

От оповестените консолидирани данни на "Еврохолд" става ясно, че в кризисната 2020 г. холдингът е успял да задържи приходите си почти без промяна - от 1.62 млрд. лв. през 2019 г. те се свиват до малко под 1.6 млрд. лв. Очаквано спад има при продажбите на автомобили (с 32% до 172.5 млн. лв.) и при съпътстващия го лизинг (със 17.4% до 22.7 млн. лв.). Те са в голяма степен компенсирани от 5% ръст в основното бизнес направление в холдинга - застраховането, което достига до 1.39 млрд. лв. приход за 2020 г.

За сметка на това обаче нетната загуба на "Еврохолд" силно набъбва от 0.9 на 28.57 млн. лв. Тук негативно влияние има по всички бизнес линии, но най-вече при застраховането, което от 12.6 млн. лв. печалба излиза на 12.9 млн. лв. загуба. Застрахователната подгрупа "Евроинс иншурънс груп" притежава едноименното дружество в България, но по-голямата част от приходите му са от румънското поделение, което е сред лидерите по гражданска отговорност там.

"Еврохолд" има рейтинг B от Fitch като е под наблюдение за понижение именно заради сделката с CEZ. От агенцията предвиждат, че тя създава финансови рискове за компанията, тъй като очакванията са структурата на финансирането да е предимно дългова.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-P
    aussie

    Това звучи като ‘Аз съм много добър мениджър, дайте ми 100 млн назаем да си купя фирма’!

    Нередност?
Нов коментар