🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са носителите на наградата "Еврика" за 2022 година

Едноименната фондация награди за 33-та поредна година млад мениджър, учен, изобретател и фермер

Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит.
Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит.
Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит.    ©  Motion Software
Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит.    ©  Motion Software
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерен инженер, лекар, специалист по водородни технологии и пчелар са новите носители на наградите на фондация "Еврика", която връчи традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, изобретател, фермер и учен. Кандидатите се излъчват от обществени и стопански организации,научни звена и университети, неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит. Той е бакалавър по "Компютърни науки" и магистър по "Управление на иновациите и технологиите" от University of Bath във Великобритания. След завръщането си в България работи като софтуерен инженер за ScaleFocus.

На 23 години се присъединява към стартъп проекта Leap - социална мрежа за любителите на екстремни спортове, който печели второ място по програмата за ускоряване на стартъпи Lisbon Challenge. В рамките на програмата Христо Пеев гостува на IT гиганти като Amazon, Google, Facebook. Този проект изпреварва времето си и не успява да се развие, но стимулира Христо Пеев да приложи наученото в собствен бизнес.

Става инициатор на няколко стартъп компании и активен посланик на идеята за гъвкава дистанционна работа, която осигурява баланс между кариерата и личния живот. През 2015 г. основава Motion Software, която за две години се превръща в глобален доставчик на решения и услуги за разработка на софтуер в областта на финтех, здравеопазване, образование и блокчейн технологии. През 2022 г. компанията на Христо Пеев отбеляза 11 млн. лв. приходи и 1.1 млн. лв. печалба. Към края на 2022 г. има 125 служители в 17 града в България и представителства в Румъния, Турция и Украйна. Фирмата фокусира дейността си в дистанционното набиране на таланти и управление на екипи и свързва водещи световни компании с техническите специалисти, от които се нуждаят.

Зад успеха на Motion Software стои и инициираното от Христо Пеев сътрудничество със "СофтУни". Най-добре представилите се програмисти в обучителната инициатива получават възможност за последващо обучение и работа в Motion Software.

В средата на 2022 г. Motion Software беше придобита от американската софтуерна компания Exadel, която е собственост на фонда за дялови инвестиции Sun Capital, а Христо Пеев оглавява отдела по иновациите. Освен това той участва в испанско-американската компания в сферата на телемедицината QMENTA, разработила алгоритъм, с помощта на който се изследват снимки от скенер на мозъка с цел да се засекат микроскопични изменения и да се поставят диагнози в много ранна фаза на заболяването, още преди появата на първите симптоми. Заедно с фондация "Стъпка за България" се включва и като доброволец в създаването на заведение за поке боул, което наема хора в неравностойно положение.

Наградата "Еврика" 2022 за постижения в науката е присъдена на д-р Александър Сираков. Той е завършил Медицинския университет - София, и от началото на 2017 г. е лекар-специализант по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" - София. През 2021 г. придобива специалност по "образна диагностика". Има редица специализации, стажове и курсове по интервенционална неврорентгенология в Щутгарт, Париж, Новосибирск, Буенос Айрес и др. Автор е на 50 научни публикации на български и английски език, дисертационен труд, монография на български език. Участва като автор в първия в света референтен сборник за лечение на мозъчни аневризми заедно със световно признати имена в областта на интервенционалната неврорентгенология. Д-р Александър Сираков е редактор в списанията Interventional Neuroradiology, Cardiovascular and Interventional Radiology (CVIR) - Journal - направление "Невроинтервенции", JVD Neurovascular Diseases Section, Frontiers in Stroke, Frontiers of Neurology, както и гост-редактор на международен сборник на тема Advances in Flow-diversion for cereberal aneurysms. Участвал е като лектор в чужбина и България, съавтор е в ръководствата The ABC Aneurysm Casebook, The Arteriovenous Malformations and Fistulas Casebook и The Ischemic Stroke Casebook, издадени от Springer.

Д-р Александър Сираков получава съвместната награда на Фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "Временно-стент асистирано койлиране" при руптурирали мозъчни аневризми с широка шийка в условията на субарахноидален кръвоизлив. Представените оригинални научно-теоретични и научно-приложни резултати са със значим принос не само за българската, но и за световната интервенционална неврорентгенологична и неврохирургична наука.

Млад изобретател на 2022 е Елица Петкучева. Тя е бакалавър в ХТМУ - София, специалност "Биотехнологии", и магистър в същия университет със специалност "Водородни технологии". От септември 2017 г. е асистент в секция "Водородни системи с полимерен електролит" на Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Е. Будевски" (ИЕЕС) при БАН. Успешно е защитила докторантура в направление "Електрохимия, вкл. химически източници на ток". Специализирала е в Швейцария и Германия, участвала е в разработването и реализацията на 15 проекта, финансирани от национални и международни изследователски програми. Носител е на над 20 научни награди от български и международни конференции и конкурси.

Наградата "Еврика" й се присъжда като съавтор в изобретение "Метод за синтез на електрод за приложение като електрокатализатор за реакцията на отделяне на кислород", регистрирано като американски патент през февруари 2021 г. Целта на изобретението е да се получат нови катализатори с отлична активност чрез използване на достъпни материали и прости и евтини процедури за активация. Елица Петкучева е съавтор на още две изобретения: "Електролизна клетка за тестване на мембранни електродни пакети" и "Модулна електролизна клетка за производство на оксиводородна смес".

Отличието "Млад фермер" на 2022 г. получи Тихомир Тачев, регистриран като земеделски производител в село Асеновец, община Нова Загора. Той е бакалавър по "Бизнес икономика" в Тракийския университет - Стара Загора. Занимава се с пчеларство, започва като хоби със седем пчелни семейства, които днес вече са 270, разположени на два пчелина.

Тихомир Тачев добива мед от рапица, акация, липа, слънчоглед и букет. Ваденето на меда извършва в специално оборудвано за целта помещение. През годините е достигал до 60 кг среден добив от пчелно семейство. Реализира своята продукция както на едро, така и на дребно. През активния сезон в работата се включва цялото семейство на Тихомир Тачев, както и привлечени около 20 допълнителни помощници, голяма част от които също пчелари.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом е наградена Мария Тодорова - съавтор в пет изобретения, регистрирани като полезни модели. Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в нови продукти, които се предлагат на българския и международен пазар. Икономическият ефект от разработените продукти е на над 2 млн. лева.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом е награден и Димитър Платов - съосновател и собственик на "Бъзонада" ООД (производител на сироп от бъз) - "за създаване и развитие на сериозен бизнес въз основа на традиционни за българите вкусове и природни ресурси; решителност, гъвкавост и постигнати резултати в производствената дейност и реализацията на продуктите".

Все още няма коментари
Нов коментар