Строител на капитализма: проф. д-р Любомир Спасов

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В здравния сектор има несменяеми директори на болници, администратори и преподаватели в медицинските университети. Има такива, пред които всички правителства и парламенти коленичат и изпълняват всичките им желания. Техен символ е проф. д-р Любомир Спасов, директор на правителствената болница "Лозенец" от 1998 г. и декан на възстановения заради него Медицински факултет на Софийския университет от 2007 г.

Повече от 20 години всяко поредно правителство субсидираше безотчетно с милиони левове болницата, в която на лекар се падат средно 1.49 пациентаимесечно, а директорът й беше неизменно близък до всяко управление и политически лидер. Лечението на ВИП пациенти и тяхната благодарност явно са давали на клиниката неизменна индулгенция за всичко, което се е случвало зад стените ѝ.

За да се стигне до напълно безнаказан канал за търговия с органи, източване на здравната каса с фалшиви пациенти и пререждане на хора, нуждаещи се от трансплантация - все събития, за които предишното управление е знаело и не е предприело нищо, освен да мачка сигналите. До тази седмица, в която служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров се осмели с едно изречение да разпореди неговото уволнение, което пък Спасов оспори и съдът засега спря уволнението му.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6

    Преди да се подтиква плебса към площадни трибунали, е хубаво да му се каже, че проф. Спасов е един от малцината БГ трансплантолози, дал живот на дедетки обречени.
    За останалото има прамосъдие. Не площадно.

    Нередност?
Нов коментар