🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Кристалина Георгиева

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позицията на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева сериозно се разклати след разкрития за натиск от нейна страна в полза на Китай при изготвянето на класацията Doing Business. Става въпрос за събития от 2017 г., когато тя оглавява Световната банка, а разследването отрежда ключова роля в манипулирането на данните и на бившия финансов министър на България Симеон Дянков, който по това време е неин съветник.

Самата Георгиева напълно отхвърля констатациите на наета от Световната банка кантора, че е повлияла на анализаторите, изготвящи класацията. Въпреки това институцията явно ги приема достатъчно сериозно, защото на база на тях преустанови изготвянето на Doing Business.

Сега пред българката, заемаща най-висок международен пост в историята на страната, ако иска да го запази, стои задачата да убеди в правотата си колегите си от борда на МВФ. А също и основните му донори - правителствата на водещите икономики по света, както и широката публика.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    В редакционна статия Икономист я призовава да си ходи от МВФ. Нещата стават сериозни.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Не знаех, че Симеон Дянков ѝ е съветник. Така ѝ се пада тогава. Още веднъж се убеждавам, че човек може да е изключителен специалист в дадена област, но да му липсва социална интелигентност. Как е могла да се довери на това нищожество? Не мога да коментирам професионалните му качества (които май също са съмнителни!), но това, което категорично го срина в очите ми, беше случката с президента Първанов, на когото той по нареждане на Борисов трябваше да целува ръка и да иска прошка, защото го бил нарекъл "млад милионер" - нечувана обида! Първанов, разбира се, се възползва от случая, за да го върти на шиш и да го унижава цял час и това нищожество не си тръгна! Тогава се усъмних и в международната му кариера - ако можеш винаги да си намериш добра работа, може така ли да се вкопчваш в министерското кресло?

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 2

    Малката Постна Пица работи за Масква.. А Голямата Уста даде на Лукашенко 1 млрд. за справяне с... коронавируса..

    Нередност?
Нов коментар