🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капиталист на деня: Тодор Попов, кмет на Пазарджик

Вечният кмет на града първо загуби книжката си за две години, а после в общината дойде проверка от НАП и ДАНС

Тодор Попов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последните няколко дни не са сполучливи за Тодор Попов - вечният кмет на Пазарджик. През уикенда той беше спрян на пътя като част от акция на полицията и след отказ да му бъде направена алкохолна проба книжката му беше отнета за 2 години. В понеделник пък ДАНС, МВР и НАП влязоха в общината като част от проверка за начина, по който се разходват публични средства.

Попов оцелява на поста от 2007 г. насам и е символ на това, в което се превърна местната власт в страната. Той е едновременно близък с Бойко Борисов и Делян Пеевски, общината му е едно от местата, които постоянно са обект на разследвания за купуване на гласове. На изборите през 2015 г. изборни наблюдатели констатираха, че става дума вече за търговия с влияние далеч извън простото купуване на гласове - нещо много подобно на това, което се случва в друга завладяна община - Симитли.

Попов доби национална известност първо с факта, че през 2015 г. помощничката му беше застреляна с няколко куршума пред дома си - убийство, което така и не беше разкрито. След това bTV прелетяха с дрон над огромно имение, което се оказа също собственост на кметското семейство. Със заплата от 2 хил. лв. и без спестявания Попов беше съумял да изгради имение за над 1.5 млн. лв. Прокурорската проверка и по този казус приключи без проблеми за него.

Тъжно-ироничен е фактът, че миналия петък, по време на предизборна среща с Делян Пеевски и представители на ДПС, кметът на Пазарджик заяви, че "внушенията на кръга "Капитал" много пречат" и са в основата на неспособността на общината да настигне Пловдив например. Уви, както последните няколко дни припомниха, проблемът на Пазарджик вероятно е доста по-сериозен.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 17
    • + 1

    Последните избори до колко си спомням кандидата на ГЕРБ за кмет на Пазарджик остана трети. На балотаж отидоха кандидатът на БСП и този Попов, който хората в Парзарджик си го избират за 4-ти път и то с не малка разлика. Това, че Рашков и Спецов влезнали в Общината нищо не значи дори напротив. Може би са влезнали точно защото Попов казал нещо за кръга Капитал. Знаеш ли.
    А изречения и внушения в статии от вида "Той е едновременно близък с Бойко Борисов и Делян Пеевски" би трябвало да е срамно дори и за младите полезните идиоти, които още ви се водят по акъла.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    Досиетата Пандора разкриват офшорки на приближени до Ахмед Доган
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160345443966189
    Баки Бедел и Арбен Хавальов, които се считат за приближени на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, са собственици на офшорки, излизащи в глобалното журналистическо разследване Досиетата Пандора. Хавальов е известен като формален собственик на луксозния сарай в с. Рибарица, свързван с Доган. В момента той се изявява като политик с партията “Бригада”. Чрез тайна офшорка Хавальов успява да запорира капитала на болницата в Чирпан заради бизнес спор за европари, в който се замесват имена на политици, поискали подкупи за милиони. Бизнесменът Баки Бедел пък е считан за един от сенчестите финансисти на ДПС още от създаването на партията през 90-та година на миналия век.

    Нередност?
  • 3
    dandancho avatar :-|
    Iordan Cvetanov
    • + 1

    ПоМПи сЕотзаД
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 4
    qua19499608 avatar :-|
    qua19499608
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    По всичко личи че този кмет се мисли за вечен! Рашков ще го изчегърта и после ще бъде изхвърлин на бунището на Пазарджик! Нека опита в Германия или в Америка да откаже проба за алкохол! Не ме интересува по какъв начин ще го изхвърлят от кметското место! Важно е да знаят и другите герберски кметове че ще бъдат изчегъртани! Точка!

    Нередност?
Нов коментар