Още от същото в конкурсите за общинските "Пазари", "ВиК", "Софийски имоти"

В повечето случаи на следващ етап преминават досегашните директори в бордовете, а най-голям интерес има към пазарите

Най-много кандидати са се включили в конкурсите за директори на общинските пазари - "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане" и "Юг".
Най-много кандидати са се включили в конкурсите за директори на общинските пазари - "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане" и "Юг".
Най-много кандидати са се включили в конкурсите за директори на общинските пазари - "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане" и "Юг".    ©  Велко Ангелов
Най-много кандидати са се включили в конкурсите за директори на общинските пазари - "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане" и "Юг".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година за конкурси в бордовете на столичните дружества. Така може да бъде определена 2021. След като през февруари бяха избрани директори на транспортните такива, сега общината подбира кандидати за всички общински "Пазари", "Софийски имоти" и "Водоснабдяване и канализация".

Назначенията идват, след като заради присъединявате към чакалнята на еврозоната България прие нов Закон за публичните предприятия. Той задължи държавните и общинските фирми да направят конкурси за мениджъри. Резултатът от тези за общинските транспортни дружества обаче показа, че директорите на ЦГМ, електро- и автотранспорта остават непроменени за още три години, а кадрите в бордовете, които не са свързани с ГЕРБ, са рядкост. Сега отново в повечето конкурси са се явили старите директори.

Без особени промени в "Софийски имоти", "ВиК" и ГИС

Съдейки по интереса и явилите се участници, е доста вероятно ръководството на "Софийски имоти" да си остане същото. Настоящите директори Димитър Шивачев и зам.-председателят на борда Полина Витанова кандидатстват отново в конкурса. Анастас Тодоров, който сега заема третия пост, обаче не се е явил. Останалите кандидати са А. Терзиева и Л. Пелов.

Тримата директори на "Водоснабдяване и канализация" пък са подали отново документи за същите позиции, като се конкурират с едва още двама кандидати - Ц. Иванов и Св. Пожидаев. Директорката на "Географска информационна система - София" Веселка Дишева също иска да продължи работата си в общинското дружество, като за позицията няма други кандидати.

Много кандидати за пазарите

Впечатление прави големият интерес към общинските пазари - общо четири дружества - пазари "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане" и "Юг". За тях са кандидатствали между 6 и 13 души за всяка обява.

В конкурса за "Пазари Изток" се включват двама от сегашните членове на борда - Даниела Стойнева и Димитър Кунов. Пенка Арменкова, която е третият член в момента, обаче не е кандидатствала повторно за позицията. Другите кандидати, допуснати в следващия кръг на кандидатстване, са Л. Дреков, Д. Главинов, Ю. Леков и Б. Миланов. Инициалите на Дреков съвпадат с тези на Любомир Дреков, който е бивш кмет на район "Лозенец" от ГЕРБ, но загуби от кандидата на ДБ Константин Павлов-Комитата на изборите миналата есен. През 2020 г. Дреков се включи в надпреварата за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но дни след това оттегли номинацията си.

Друг бивш кмет на ГЕРБ, който на последните избори не успя да спечели отново район "Студентски" - Димитър Дилчев, пък беше избран през февруари да управлява Центъра за градска мобилност, като преди това беше назначен за временен директор с решение на общинския съвет по инициатива на ГЕРБ.

Най-много желаещи има за ръководството на "Пазари Север", където кандидатури са подали общо 13 души. От сегашните членове на борда единствено Иван Лулчев е подал документи отново, което значи, че в ръководството ще се усети някаква промяна. Друг член на сегашното управление на "Пазари Север" - Драгомир Агайн, обаче е кандидатствал за директор на други общински пазари - "Пазари Юг". Той е бил кандидат за депутат от ГЕРБ на изборите през 2017 г.

Двама от кандидатите за позиции в "Пазари Изток" - Б. Миланов и Ю. Леков, участват също в конкурса на южните пазари. Други участници са Ев. Евтимов, В. Ангелова (подала документи и за "Пазари Север"), Ц. Тодорова, М. Лалев, Св. Костов и Е. Савов. Сегашният директор Николай Попов също се е включил в надпреварата, но другите членове на съвета Ваня Върбовска и Петър Кирилов не са участвали отново.

В борда на "Пазари Запад" пък всички членове на сегашния съвет са решили отново да кандидатстват. Това са Галина Бежанска, Диляна Иванова и Стилиян Георгиев. Включват се и още седем кандидати.

Подобна е и ситуацията с "Пазари Възраждане", където тримата директори - Маргарита Манова, Веселин Теофилов и Драгомир Димитров - сегашният изпълнителен директор, се явяват на конкурс за същите места.

Тук отново се включва Вълчев, както и Б. Миланов. Останалите кандидати са Н. Константинова, Л. Черногорски и Н. Ладжев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Изброявате пет пазарни района, а пишете, че са четири.

    Нередност?
Нов коментар