🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Елизабет Холмс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основателката на Theranos Елизабет Холмс, която обеща революционна технология за изследване на кръвта, беше призната за виновна по четири от общо 11 обвинения по време на съдебния процес срещу нея за измами. Той започна в началото на септември и привлече вниманието на световните медии. В крайна сметка съдебните заседатели осъдиха Холмс по обвинение в заговор за извършване на измама и по три обвинения за измама срещу конкретни инвеститори. Съдията от окръжния съд на Калифорния Едуард Давила ще обяви окончателната присъда на по-късна дата. Някогашната любимка на Силициевата долина е заплашена от затвор до 20 години.

Холмс набра 945 млн. долара от известни инвеститори, а в своя пик Theranos беше оценена на 9 млрд. долара. Сега тя е осъдена за измама с 38 млн. долара на PFM Healthcare Master Fund - хедж фонд, инвестиращ в здравеопазване, с близо 100 млн. долара на Lakeshore Capital Management, както и с близо 6 млн. долара на Mosley Family Holdings и LLC.

Холмс прие стоически решението на съдебните заседатели и показа малко емоции.

Все още няма коментари
Нов коментар