🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Педро Санчес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испания беше обявена за европейски пример за успешната борба с пандемията, преди омикрон да удари отново страната. Но след като тази вълна отшуми, в бъдеще COVID-19 ще може да се наблюдава само като грипна вълна, смятат испанските експерти. Според тях би било излишно да се продължи постоянното наблюдение, докато в същото време тежестта на заболяването и ограниченията намаляват.

"Това е необходим дебат, науката ни даде отговор, за да се предпазим", заяви премиерът Педро Санчес в интервю, като добави, че смъртността на вируса намалява от началото на пандемията. "Трябва да оценим развитието на COVID-19 от пандемия към ендемично заболяване", казва той. Сега правителството в Мадрид работи по нов подход за наблюдение, а министърът на здравеопазването е поставил въпроса пред европейските си колеги. Според испанските експерти случаите с COVID-19, които са все по-леки, ангажират твърде много ресурси, което се отразява особено негативно на други, по-тежко болни пациенти, които не могат да бъдат лекувани правилно.

Засега Световната здравна организация е на мнение, че е твърде рано да се смята, чe COVID-19 нaвлизa в eндeмичнa фaзa. Това би означавало "стабилна циркулация на вируса на прогнозируеми нива, но това, което виждaмe в мoмeнтa, e дaлeч oт тoвa oпpeдeлeние", смятат от СЗО.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents

    На този фон България въведе миналата седмица ограничение за влизане в страната от Испания - PCR тест И ваксинация за постоянно пребиваващите в България. Ако липсва едно от двете - задължителна десетдневна карантина. За останалите – карантина без изключения.

    Източник - бюлетин на Посолство на Испания у нас.

    Нередност?
Нов коментар