🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Петър Андронов

Петър Андронов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Белгийската банка KBC официално приключи най-голямата за България сделка в сектора, като придоби Райфайзенбанк срещу 1 млрд. евро. След сливането й с другата банка от групата - ОББ, тя цели да изпревари Уникредит Булбанк и ДСК и да стане лидер на пазара.

От навлизането на KBC в България през 2007 г. с покупките на Сибанк и застрахователя ДЗИ тя беше водена от Петър Андронов, който с помощта на серия покупки я изкачи от сравнително малък играч с проблемно наследство до върха. Сумарно за тези години белгийската банка вложи над 2 млрд. евро, което я прави един от най-големите чуждестранни инвеститори в страната. А отделно България се превърна и в ключов пазар за KBC, която създаде и изнесени центрове, които да обслужват цялата група.

От миналата година Андронов не ръководи оперативно българския бизнес на KBC, а е в изпълнителния комитет на групата и оглавява звеното ѝ "Международни пазари", където влизат страните, в която тя присъства, извън Белгия и Чехия. Той обаче остава председател на надзорния съвет на ОББ и основен двигател за експанзията в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар