🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петър Андронов поема ръководството на международния бизнес на KBC

Постовете му като главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на белгийската група ще наследи Питър Рубен

Петър Андронов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мащабна рокада във висшето ръководство на KBC Group изстрелва българския й мениджър Петър Андронов на по-висок пост. Той ще стане член на изпълнителния комитет на белгийската група и ще бъде главен изпълнителен директор на бизнес звеното "Международни пазари". В това вътрешно поделение на KBC влизат дъщерните й банки и застрахователи в България, Ирландия, Словакия и Унгария. Освен това Андронов ще отговаря и за управляващото дружество в групата - KBC Asset Management.

Погледнато от София, другата важна промяна е, че ръководството на българските ОББ и ДЗИ ще бъде поето от чужденец. Позицията на Андронов като кънтри мениджър за страната и главен изпълнителен директор на трета по активи банка в България ще бъде заета от Питър Рубен, който досега е управлявал бизнеса на KBC в Ирландия.

Каскада от промени

Разместванията са породени от пенсионирането на дългогодишния главен финансов директор на KBC Рик Шеерлинк. На негово място е назначен досегашния главен изпълнителен директор на международния бизнес в групата Люк Попелие и така на неговия пост се издига Андронов.

От банката обявяват и още размествания. Домашното белгийско поделение на групата ще бъде поето от досегашния ръководител на словашкото - Давид Мушерон. А пък постовете начело на поделенията в Ирландия и Словакия ще бъдат поверени на други дългогодишни кадри на KBC - Ги Либо и Алес Блазек.

За новия пост на Петър Андронов вече са получени одобрения от ЕЦБ и от Националната банка на Белгия. Питър Рубен ще може да поеме ръководството над ОББ след одобрение от БНБ.

Новата роля на Андронов

Българският мениджър вече ще отговаря не за един, а четири ключови за белгийската група пазара. По данни от KBC другите три са по-големи като обем от българския, като сумарно кредитният портфейл е около 30 млрд. евро (от които 4 млрд. евро в ОББ). Всяка от банките в отделните страни си има свое ръководство и главен изпълнителен директор, така че функцията на Андронов вече ще е по-скоро стратегическа, отколкото оперативна.

"Радвам се да приветствам Петър Андронов като член на нашия изпълнителен комитет", казва главният изпълнителен директор на KBC Йохан Тийс в официалното съобщение за мениджърските промени. "Освен неговия многогодишен професионален, академичен и международен опит Петър има задълбочени познания в областта на икономиката и финансите, които ще му позволят значително да допринесе за по-нататъшното развитие на нашата група на основните ни пазари в Централна Европа и Ирландия", заявява още той.

Кариерата на Андронов започва в БНБ, където той последно е главен директор на "Банков надзор" - позиция, която заема от 2002 до 2007 г. Присъединява се към KBC с навлизането й в България, като поема управлението на придобитата от белгийската група Сибанк. Под негово ръководство през 2016 г. беше придобита ОББ и след сливането на двете банки беше създаден днешният номер 3 по активи на българския пазар. KBC притежава още и застрахователя ДЗИ, а буквално преди седмици обяви придобиването и на българската пенсионноосигурителна компания на нидерландската NN заедно с животозастрахователния й бизнес в страната. Последните шест години Андронов е и председател на Асоциацията на банките в България, като сега изтича вторият му пореден мандат.

Вносният директор

Новият главен изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен е белгиец, като цялата му кариера преминава в KBC, започвайки от 1991 г. в Kredietbank (една от институциите, чието сливане създава днешната група). Работил е в различни задгранични поделения на банката - Лондон, Мадрид, Париж. От 2005 до 2010 г. е изпълнителен директор с ресор корпоративно кредитиране в ČSOB Bank в Чехия, след това до 2017 г. е в изпълнителния комитет на унгарското поделение - K&H Bank & Insurance. След това за кратко е в централата в Брюксел, преди да оглави ирландската дъщерна банка на KBC.

От думите на Йохан Тийс се разбира, че основна цел, поставена пред него, ще бъде ускоряване на дигиталната трансформация на ОББ. В групата възприемат воденото от него ирландско поделение като лидер в тази област на тамошния пазар - тя има едва 12 клона, но държи 8% от ритейл пазара и обслужва 300 хил. клиента.

Това е втора поредна подобна смяна сред водещите български банки, при която начело застава чужденец. В края на миналата година това се случи в Банка ДСК - позицията на Виолина Маринова, която я ръководи от приватизацията й през 2004 г., беше поверена на унгареца Тамаш Хак-Ковач. При лидера по активи Уникредит Булбанк също относително скоро имаше поколенческа смяна на върха с оттеглянето на Левон Хампарцумян, но там беше заложено на местен кадър и за главен изпълнителен директор беше избрана Теодора Петкова, която дотогава отговаряше за риск мениджмънта на банката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар