Три мегавата човечност

За броени дни дарителската кампания на Манол Пейков за генератори за Украйна успя да събере над 1.16 млн. лв., а бройката на изпратените машини надминава многократно дори личните му очаквания

Складирани и транспортирани до Украйна са над 400 генератора, 150 от които са на склад, а още 50 се очаква да пристигнат по дарителската кампания на Манол Пейков
Складирани и транспортирани до Украйна са над 400 генератора, 150 от които са на склад, а още 50 се очаква да пристигнат по дарителската кампания на Манол Пейков
Складирани и транспортирани до Украйна са над 400 генератора, 150 от които са на склад, а още 50 се очаква да пристигнат по дарителската кампания на Манол Пейков    ©  Димитър Марков
Складирани и транспортирани до Украйна са над 400 генератора, 150 от които са на склад, а още 50 се очаква да пристигнат по дарителската кампания на Манол Пейков    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Акцията за набиране на средства за купуване на генератори за пострадалите градове от войната в Украйна стартира в края на ноември и за броени седмици се събраха над един милион лева.
  • Няколко души успяха да концентрират доверието на хиляди, които искат да помогнат на пострадалите от войната.
  • Кампанията "отсрами" държавата и показа, че гражданското общество съществува.

"Доброто се прави тихо, останалото е просто театър", гласи известна мъдра поговорка. Точно така тихо и без излишна помпозност започва и доброволческата акция за осигуряване на генератори за Украйна. Кампанията е само в социалните мрежи, без значимо медийно отразяване, и въпреки това е безпрецедентна за България.

Денят е 24 ноември 2022, а по случайност тогава се провежда и събитието "Капитал - Градове" в Пловдив. На него пък присъстват две (Манол и Чило) от трите основни движещи сили на зараждащата се тогава кампания.

Това са Манол Пейков, който е "началото" и основата на дейността, Чило Попов, който е логистичният отговорник на цялата схема по поръчка и купуване на генераторите, и третият - Наталия Еллис, която е украинката, отговорна за осигуряването на транспорта до Украйна на получените дарения чрез своята фондация Ukraine Support & Renovation.

Манол Пейков е пловдивски издател, преводач и бивш депутат от "Демократична България", зад когото стоят повечето местни дарителски кампании и инициативи в помощ на Украйна. Чило Попов е негов познат, пловдивски бизнесмен, който има добри познания и контакти в областта на електроизграждането и който може бързо да намери търсените генератори.

Тогава именно между Манол и Чило се появява и идеята как да откликнат бързо и без много шум на появилия се първи зов от Украйна.

И въпреки че акцията започва сравнително тихо и бива популяризирана само чрез фейсбук профила на Манол, тя успява само за четири денонощия да събере почти 130 хил. лв. от лични дарения, които се превръщат веднага в 73 генератора. Замесените лица всъщност са много. Голяма част от тях са служителите на Манол, Чило и Наталия и носят своя принос към кампанията по различен начин на абсолютно доброволни начала.

Началото

Първият апел на Манол излиза в неговия профил на 26 ноември, когато той обявява и банковата сметка за набиране на дарения с цел осигуряване на генератори за бомбардираните градове в Украйна.

Запитването идва от Одеса и е за 20 броя бензинови генератора с мощност 2 до 3 киловата. Между 18 и 20 хил. лв. ще са нужни според изчисленията тогава за купуването на генераторите. 48 часа по-късно нужната сума вече е събрана, отделно от това е направена и пълната организация по намирането и поръчката на генераторите, а на 29 ноември те вече са купени и пътуват към Пловдив, откъдето ще започне всъщност тяхното разпределение към Украйна.

А в самата Украйна вестта за появилата се възможност от подкрепа се разпространява изключително мълниеносно, точно каквато е и нуждата на хората в поразените от бомбите градове. "Маноле, в Болград има нужда още за няколко - за музикалното училище и за други детски учреждения", пишат апелите за помощ. А една значителна част от генераторите отиват в градове, в които живеят предимно бесарабски българи.

Така пет дни след началото на кампанията при Манол започват да пристигат все повече запитвания от всякакви места и градове. Появяват се и нуждите от по-големи мощности генератори като такива за училища, болници, социални домове, административни сгради и други.

Наред със събраните средства помощ идва и от редица хора, които желаят да дарят налични свои генератори. Те също успяват да се свържат с Манол и да изпратят или донесат лично това, което са могли, като 88-годишния Йордан Стойчев, който закарва свой малко употребяван генератор до автобуса за София ей така "с бастуна лека-полека и с ръчна количка".

Добрината се измерва в "Чиловати"

Човекът, който стои зад цялата дейност по намиране, договаряне и купуване на генераторите, е Чило Попов. Той започва търсенето на първите 20 генератора още в деня, в който Манол му показва полученото запитване. Познава пазара, има и контрагенти, познати фирми, които доставят или произвеждат генератори в България, Турция и Западна Европа. Справя се мигновено бързо, като това му отнема почти денонощна работа само по този казус.

"Действах през собствената си фирма, за да мога да договарям отстъпки, и на никого не обявявах, че става дума за доброволческа кампания", каза за "Капитал" Чило Попов. Това той прави, за да избегне появата на спекула и завишаване на цените предвид голямото търсене и наличието на финансиране. Разбира се, до този момент в крайна сметка се стига и някои търговци мигновено вдигат цените, когато разбират, че генераторите ще се търсят все повече. Ролята на Чило тук е именно тази, да "замаскира" търсенето като за собствени нужди за неговото предприятие и дейност колкото е възможно по-дълго, за да бъдат спестени колкото може повече средства, с които да бъдат купени колкото може повече бройки генератори. "Така успях да спестя 20% от общата сума, посочи Чило, но пък натрупах разочарование към някои от своите контрагенти, които се опитаха да изкарат бързи пари от това нещо", добави още той.

Когато доставчиците разбират каква всъщност е причината за увеличеното търсене, започват сами да търсят Попов, което той използва отново като предимство, за да ги да ги накара да играят истинска конкурентна игра и да се борят да предложат най-добрата оферта. Само една фирма от всички повече от 25, с които Чило има търговски взаимоотношения за агрегатите, прави и дарение от 2 генератора освен купените от нея 40 бройки.

Чило Попов и неговата фирма са и "гара разпределителна" за генераторите. Всеки купен или дарен агрегат пристига в базата, където дарените се проверяват за годност, а нуждаещите се от ремонт биват отремонтирани и възстановени за работа от служителите на дружеството. Окомплектованите генератори се съхраняват до организиране на тяхната спедиция за Украйна.

Всички разходи за тези дейности са за сметка на фирмата, а от началото на дейността до днес Чило, служителите и екипът на фирмата (счетоводители и финансисти и технически специалисти) отделят поне два дни седмично от времето и работата си, за да продължат договарянето и осигуряването на търсените агрегати.

"Чувствам се удовлетворен, смятам, че можех да направя и повече по отношение на договореностите и цените, но и времето, и условията бяха непредвидими", сподели Чило. А за него Манол написа: "За мен през последните дни и нощи единствената разбираема мерна единица за мощност, с която се измерва вътрешната светлина на човека, е един Чиловат."

Вместо държавата

Държавна акция в посока подпомагане на пострадалите от войната в Украйна с генератори няма по една или друга причина. Политизирането на доброто и добрината по принцип не е задължителна, нито коректна позиция за никоя държава. И най-беглият опит за помощ обаче носи усещане за ценност и пълноценност, каквато очевидно липсва на нашето политическо общество, но пък присъства в гражданското такова.

Кампанията за генераторите всъщност променя тези представи за липсващи ценности и дава лъч надежда за това, че бъдеще за доброто има, защото и според Манол Пейков "дарителството е най-ясният симптом за това, че в България се заражда гражданско общество".

В подкрепа на това е и информацията, която ни сподели и Чило Попов, че държавната помощ на Франция за Украйна под формата на генератори е 200 броя, тази на Германия е 350 броя, докато над 400 са изпратените до момента генератори от кампанията на Пейков (виж карето).

"Жалко и срамно е, че България има генератори, собственост на Министерството на отбраната, които са в добро състояние, стоят на склад, не се използват, защото са за подмяна отдавна, за които беше обявен търг на Софийската стокова борса (за който писа "Дневник"), вместо да бъдат дарени, дори след отправено официално запитване за помощ", посочи за "Капитал" Чило Попов.

"Надявам се да сме измили поне малко образа и лицето на България, които не са чисти за мен", тъжно отбеляза Попов.

Отсрамващата кампания

Официално кампанията продължи 9 дни от нейното начало на 26 ноември, с появата на първия пост във фейсбук страницата на Манол Пейков. Самият той обяви и нейния край. "И понеже всяка кампания освен начало трябва да има и край - за да можем да превърнем генерираните от Вас средства в генератори, за които сетне да организираме доставка и така нататък - бих искал да обявя, че събирането на средства ще продължи до края на деня в петък, 2 декември."

Впоследствие заради неспиращите дарения Манол я удължава до 5 декември. Дарителските суми варират от 1 евро до 30 хил. лв., а даренията не спират и след обявяването на края на кампанията. Всички суми обаче, които влизат в сметката и след посочената дата, продължават да се превръщат в генератори.

"Ще е страхотно, ако успеем да стигнем числото 100, та поне мъничко да измием срама от фактическото нищоправене на държавните ни институции", заложи като надежди тогава Пейков.

Към днешна дата реализираните генератори всъщност са 412 (372 купени и 40 дарени). Общо събраните средства са в размер на 1.13 млн. лв. Освен генераторите със средствата от кампанията са купени и 10 UPS уреда за аварийно захранване на компютърни мрежи и сървъри.

Манол Пейков продължава да предоставя пълна отчетност за събраните средства и реализираните генератори на своята страница във фейсбук, където публикува и информация за всички свои доброволчески инициативи в подкрепа на хората в Украйна.