Икономиката на Украйна се справя въпреки прекъсването на захранването и блокадите

С изобретателност и издръжливост гражданите преодоляват трудностите

Капацитетът на страната за производство на електроенергия е намален наполовина
Капацитетът на страната за производство на електроенергия е намален наполовина
Капацитетът на страната за производство на електроенергия е намален наполовина    ©  Reuters
Капацитетът на страната за производство на електроенергия е намален наполовина    ©  Reuters

Томаш Фиала не е много капризен относно виното си. Но наскоро той отвори бутилка червено вино, което имаше особено добър вкус. Бутилката беше прашна - не от дълъг престой във френска изба, а от бомба, хвърлена от Русия върху склад в покрайнините на Киев, отдаден под наем от фирмата на Фиала на местен дистрибутор. Бомбата унищожи 1.5 млн. бутилки, но няколко каси оцеляха, бяха почистени и пуснати в продажба под названието "Виживші" (оцелели). "Исках прашна бутилка", казва Фиала в препълнен италиански ресторант в Киев.

Фиала, чешки бизнесмен, основал Dragon Capital, понастоящем най-голямата базирана в Украйна инвестиционна банка, работи в Украйна от 1996 г. Той също е оцеляващ. Инвестициите му обхващат медии, търговски имоти, молове и селскостопанска техника. "На 24 февруари, когато Русия нападна, си помислих, че това беше всичко", казва той. Но той решава да остане: "Трябва да си на място, за да вземаш правилните решения." През март той отчита 90% спад на приходите. Но до септември е възстановил 50-70% от тях. Някои от инвестициите му, като например моловете в Лвов, са се върнали на предвоенните нива.

Тогава Русия започна да нанася удари по критичната инфраструктура на Украйна. Капацитетът на страната за производство на електроенергия е намален наполовина. Очаква се БВП на Украйна да се свие с 32-37% през тази година. Но Фиала, както и много други, продължава да работи. Заводът му в Полтава, Централна Украйна, който произвежда оборудване за обработка и съхранение на зърно, премина на нощни смени, за да избегне прекъсването на захранването. Когато светлините угаснат, той преминава към дизелови генератори (само през октомври Украйна е внесла генератори на стойност 120 млн. долара). Това значително увеличава разходите, но поддържа дейността на машините.

След като не успя да завладее Украйна или да заличи нейната идентичност, Владимир Путин се опитва да унищожи нейната икономика. Първо той се опита да блокира пристанищата ѝ и да спре износа на зърно. Но това навреди на страните, вносителки на храни, навсякъде по света и рискуваше да нанесе сериозни дипломатически щети на Путин. Затова той отстъпи и през юли сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, позволи да се възобновят доставките на зърно от три големи украински пристанища. През октомври Украйна изнесе 4.2 млн. тона през тези пристанища и 2.8 млн. тона с железопътен и шосеен транспорт. Но през ноември Русия започна да настоява за по-стриктни (т.е. по-бавни) проверки на корабите, така че Украйна можеше да изнесе само 2.7 млн. тона по море.

Запазването на подобие на нормален живот е от решаващо значение за военновременната икономика, заетостта и духа на украинския народ.

Сергей Марченко, финансов министър на Украйна

Същевременно Русия започна да бомбардира енергийната инфраструктура, което доведе до спиране на металургичната индустрия, вторият по големина износ на Украйна след зърното. Пещите в огромния завод на ArcelorMittal в Кривой Рог, родното място на президента Володимир Зеленски, бяха спрени. Това е най-големият работодател в града, чието население преди войната е било 600 хил. души. Сега Кривой Рог е до голяма степен тъмен благодарение на руските ракети и дронове. Но магазини, кафенета и ресторанти поддържат осветлението си чрез генератори. В ресторант, наречен Fish Place, на тъмна улица в Кривой Рог, персонал с престилки отваря стриди и сервира нарязана херинга на местни семейства.

На пълни обороти в Киев

В Киев повечето малки и средни предприятия работят на пълни обороти. Докато повечето жилищни квартали остават без ток в продължение на часове, в центъра се чува шумът на генератори. Клиентите се стичат в магазините за топлина и светлина. Луксозният централен универсален магазин ЦУМ е оживен. Киевската опера изпълнява Верди пред публика, която е ограничена до 462 души поради размера на нейните бомбоубежища.

Запазването на подобие на нормален живот е от решаващо значение за военновременната икономика, заетостта и духа на украинския народ, казва Сергей Марченко, финансов министър на Украйна: "Вътрешното потребление поддържа икономиката ни на повърхността." Постъпленията от ДДС са с 40% по-високи, отколкото в първите месеци на войната, казва той. Икономиката е устойчива, защото украинците са такива, продължава министърът, и защото донорите са били щедри.

От началото на войната Украйна получава 3-3.5 млрд. долара месечно от западните си съюзници. Америка предоставя предимно безвъзмездни средства; Европа - евтини заеми. Тези средства са покрили малко повече от половината от дефицита на Украйна. Наскоро ЕС одобри още 18 млрд. евро (19 млрд. долара) за следващата година. "Имаме по-голяма предвидимост, отколкото преди няколко месеца, и мога да планирам бюджета за година напред", казва Марченко.

Друг голям износ, информационните технологии, зависи от генераторите и интернет връзката. Софтуерните инженери не могат да работят от вкъщи заради прекъсването на електрозахранването. На мъжете във военна възраст е забранено да напускат страната. Затова IT специалистите се събират в работни помещения, разпръснати из цял Киев. Търсенето на бюра е по-голямо от всякога, казва Олександър Кухук, мениджър продажби в Creative Quarter, който има три различни локации в Киев. В пастелно боядисано пространство с изглед към река Днепър младежи на възраст между 20 и 30 години тихо работят на компютрите си.

"Ноември беше нашият рекорден месец. Дори не ми се налага да правя маркетинг", казва Кухук. Продажбите ни са нараснали с 200% на годишна база, казва той. Това, което прави работното му място привлекателно, не са конзоли за видеоигри или модерни кафемашини, а резервни генератори и Wi-Fi точки, 1000 бутилки вода (достатъчни за една седмица) и голямо бомбоубежище, оборудвано със столове и Wi-Fi, за да могат хората да продължат да работят по време на въздушна тревога. Някои идват с деца и кучета. Много от тях остават да пренощуват. Съвместната работа често се превръща в съвместно живеене.

"Структурата на нашата икономика се променя", казва Марченко. В постсъветската икономика на Украйна преобладаваха големите предприятия, повечето от които заводи и тръбопроводи от съветската епоха, произвеждащи около 90% от продукцията и до голяма степен контролирани от украински олигарси. Надеждата му е, че войната в крайна сметка ще направи Украйна много по-малко зависима от олигарсите или Русия. Първо обаче страната трябва да оцелее.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ujy001111819 avatar :-|
    ujy001111819
    • + 1

    и с милиардите на Европа и света... Тях някак все ги пропускате...

    Нередност?
Нов коментар