🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-голям мащаб, но и нови проблеми: Какво означава за UBS придобиването на Credit Suisse

Сделката създава четвъртата по големина банка в света, но промените в структурата на обединението тепърва предстоят

Освен плюсовете от внезапното разширяване новият собственик ще трябва да се справи и с рисковете, които поема с поглъщането на закъсалия кредитор
Освен плюсовете от внезапното разширяване новият собственик ще трябва да се справи и с рисковете, които поема с поглъщането на закъсалия кредитор
Освен плюсовете от внезапното разширяване новият собственик ще трябва да се справи и с рисковете, които поема с поглъщането на закъсалия кредитор    ©  Reuters
Освен плюсовете от внезапното разширяване новият собственик ще трябва да се справи и с рисковете, които поема с поглъщането на закъсалия кредитор    ©  Reuters
Темата накратко
  • Със своите общо 5 трлн. долара активи новото обединение ще стане четвъртата най-голяма банка в света.
  • Според рейтинговите агенции сделката по-скоро носи негативи за UBS.
  • Купувачът ще наследи инвестиционно банкиране, генериращо загуби, и влошена репутация в управлението на активи.

Дни след като UBS се съгласи да придобие конкурента си Credit Suisse, спасявайки го от срив, мениджърите на банката купувач се опитват да представят принудителната сделка за 3.25 млрд. долара като печеливша. Поглъщането ще създаде четвъртата по размер на активите банка в света, със 120 хил. служители и 5 трлн. долара активи. Освен плюсовете от внезапното разширяване обаче новият собственик ще трябва да се справи и с рисковете, които поема с поглъщането на закъсалия кредитор.

Сделката е "не просто за обединяването на две компании, а за това как можем да изградим по-голяма UBS", заявява пред Financial Times изпълнителният директор на банката купувач Ралф Хамърс. Въпреки оказания от швейцарските власти натиск ръководителите на UBS казват, че не са били принудени да сключат сделката и очакват тя да повиши печалбата на акция на UBS най-късно до 2027 г. Те изтъкват ниската цена, която са платили за бизнес, който допреди седмица е имал 7.5 млрд. долара пазарна капитализация и чиято ликвидност беше подкрепена със 108 млрд. долара от швейцарското правителство.

Акциите на UBS първоначално се сринаха след обявяването на сделката, но постепенно възстановиха загубите. Рейтинговите агенции обаче вече са по-песимистични за бъдещето на банката, като S&P и Moody's тази седмица понижиха перспективите на UBS до негативни, изтъквайки рисковете, произтичащи от придобиването на Credit Suisse.

Новият гигант на световната сцена

Със своите 3.4 трлн. долара в сферата на управление на богатството UBS ще се превърне във втората най-голяма частна банка в света след Morgan Stanley. Новосформираният гигант ще е водещ играч в Югоизточна Азия, Близкия изток, ще има и основна роля в Латинска Америка благодарение на силните позиции на Credit Suisse в Бразилия. Сделката обаче няма да помогне на плановете на UBS да се разшири в САЩ, тъй като Credit Suisse напусна този пазар през 2015 г.

Въпреки това комбинираната група може да се радели с част от клиентите си, които са били вложители и в двете банки, но сега биха искали да се диверсифицират. През последните месеци UBS се превърна в убежище за клиенти, напускащи Credit Suisse. "Притокът, който видяхме, наистина демонстрира статута ни на безопасно убежище", каза Хамърс пред анализатори. Но сега UBS вече няма да се разглежда като алтернатива. Очакванията са от това да се възползва швейцарският мениджър на богатство Julius Baer, чиито акции се повишиха с 13% тази седмица.

Анализаторите на JPMorgan прогнозират, че най-вероятни са тегления от свръхбогати клиенти, които представляват 55% от активите на двете банки, както и общи клиенти в Азия и Швейцария.

Швейцарската перла

Наричан "перлата в короната" на Credit Suisse, местният ѝ бизнес беше най-ценният актив на банката. Според анализатори при отделяне той може да бъде оценен на до 15 млрд. швейцарски франка (близо 16.3 млрд. долара). Според някои експерти такова отделяне е необходимо, тъй като двата кредитора концентрират 30% от банковия сектор в Швейцария. Засега обаче UBS не изглежда да има такива намерения предвид привлекателното корпоративно банкиране на Credit Suisse в страната, а липсва и натиск от страна на регулаторите. Запознати с процеса на спасяването на банката казват, че не очакват сделката да има проблеми с швейцарските антитръстови органи, след като тя се случи под натиска на държавата.

Ако UBS задържи местния бизнес обаче, голяма част от 17-те хил. служители на Credit Suisse в Швейцария са застрашени от съкращения заради затваряне на клонове и премахване на дублиращи се позиции.

Наследени проблеми

Комбинирането на бизнеса за управление на активи на UBS за 1.1 трлн. долара с подразделението на Credit Suisse за 400 млрд. долара ще създаде третия по големина мениджър на активи в Европа. Двата бизнеса взаимно се допълват. UBS Asset Management е по-фокусиран върху активни стратегии, които предлага на своите богати клиенти, докато Credit Suisse залага повече на пасивни продукти и алтернативни фондове.

Но разнообразяването на портфолиото ще дойде с цената на нови рискове. Инвестиционното подразделение на Credit Suisse беше източникът на един от най-големите скандали за банката от последните години, като през 2021 г. трябваше да затвори инвестиционни фондове на стойност 10 млрд. долара, свързани със специализираната финансова фирма Greensill Capital. Колапсът доведе до съдебни дела и застрахователни искове, които се очаква да продължат с години.

Най-проблемното подразделение на Credit Suisse е нейното инвестиционно банкиране, което вече беше в процес на съкращаване още преди сделката. За ръководителите на UBS това е най-лошата част от бизнеса, който придобиват, и източник на повечето скандали и загуби на Credit Suisse през последните години. Затова купувачът възнамерява да закрие по-голямата част от инвестиционното банкиране, чиито нежелани активи миналата година бяха отделени в самостоятелно звено.

Като цяло очакванията са UBS да се отърве от всяка част от бизнеса, която счита за твърде рискова или непечеливша, включително финансирането с ливъридж и структурирания кредит. Сред възможностите за UBS също така е да се опита да продаде част от бизнеса, вместо да го закрива.

Все още няма коментари
Нов коментар