🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетки хиляди служители на Credit Suisse вероятно ще бъдат съкратени след придобиването от UBS

Най-засегнати се очаква да бъдат швейцарското подразделение и инвестиционните банкери

Все още не е ясно колко точно позиции ще бъдат закрити, но се спекулира, че те могат да достигнат до една трета от общите 120 хил. в новата комбинирана група.
Все още не е ясно колко точно позиции ще бъдат закрити, но се спекулира, че те могат да достигнат до една трета от общите 120 хил. в новата комбинирана група.
Все още не е ясно колко точно позиции ще бъдат закрити, но се спекулира, че те могат да достигнат до една трета от общите 120 хил. в новата комбинирана група.    ©  Reuters
Все още не е ясно колко точно позиции ще бъдат закрити, но се спекулира, че те могат да достигнат до една трета от общите 120 хил. в новата комбинирана група.    ©  Reuters

Десетки хиляди служители на швейцарската банка Credit Suisse вероятно ще загубят работата си, след като закъсалата финансова институция беше придобита от своя конкурент UBS. Местното подразделение и инвестиционното банкиране, където работят общо над 30 хил. души, се очаква да бъдат най-засегнати от съкращенията според източници на Financial Times, запознати с плановете на новия собственик.

Все още не е ясно колко точно позиции ще бъдат закрити, но се спекулира, че те могат да достигнат до една трета от общите 120 хил. в новата комбинирана група. UBS планира да закрие голяма част от инвестиционната банка и да премахне припокриващи се позиции на двете банки в Швейцария.

Сделката за 3 млрд. швейцарски франка (3.25 млрд. долара) стана факт в неделя под натиска на швейцарските власти, които се намесиха, за да спасят Credit Suisse от колапс. Впоследствие придобиването срещна критики заради загубите, които донесе на облигационерите, както и защото не беше взето под внимание мнението на акционерите. Очаква се придобиването да бъде завършено през втората половина на годината.

Съкращенията вече бяха започнали

Към края на миналата година в Credit Suisse работеха малко над 50 хил. души, а банката вече беше започнала да намалява персонала. Досега тази година тя е съкратила 4000 служители, като очакванията бяха съкращенията да засегнат над 10% от инвестиционните банкери в Credit Suisse. Поглъщането от UBS обаче ще разшири мащабите на този процес. Очаква се голяма част от 17-те хил. инвестиционни банкери на придобитата банка да останат без работа, тъй като UBS закрива по-голямата част от подразделението. Новият собственик, който има около 74 хил. служители по света, също така планира да премахне дублиращи се позиции на Credit Suisse в Швейцария, да затвори банкови клонове и да намали административния персонал, твърдят източниците.

Изпълнителният директор на UBS Ралф Хамърс каза в неделя след обявяването на сделката, че ще се опита да съкращава по 8 млрд. долара разходи всяка година до 2027 г., по-голямата част от разходи за персонал.

Ethos Foundation, представляваща швейцарски институционални инвеститори, които общо притежават между 3% и 5% от двете банки, заяви, че оказва натиск върху швейцарските власти и UBS да отделят местния бизнес на Credit Suisse, в който работят малко под 17 хил. души. "Това ще запази работните места и ще поддържа здравословна конкуренция, което ще гарантира правилното функциониране на нашата икономика", казва Ethos. Асоциацията на швейцарските банкови служители пък призова мениджърският екип на Credit Suisse да създаде работна група за управление на риска от масови съкращения.