Яков Милатович сложи край на ерата на Джуканович в Черна гора

Бившият министър на икономиката категорично спечели изборите за президент и обеща до пет години страната да влезе в ЕС

"Тази вечер е нощта, която чакахме повече от 30 години. Пожелавам ви щастлива победа", заяви Милатович пред поддръжници на дясноцентристкото си движение "Европа сега"
"Тази вечер е нощта, която чакахме повече от 30 години. Пожелавам ви щастлива победа", заяви Милатович пред поддръжници на дясноцентристкото си движение "Европа сега"
"Тази вечер е нощта, която чакахме повече от 30 години. Пожелавам ви щастлива победа", заяви Милатович пред поддръжници на дясноцентристкото си движение "Европа сега"
"Тази вечер е нощта, която чакахме повече от 30 години. Пожелавам ви щастлива победа", заяви Милатович пред поддръжници на дясноцентристкото си движение "Европа сега"
Темата накратко
  • Поражението на Мило Джуканович от политически новак показва, че черногорците искат "нови лица" на върха.
  • Джуканович обвинява сегашното правителство, част от което е бил и Милатович, че приема просръбски и проруски елементи, което то отрича.
  • Резултатите от президентския балотаж се очаква да увеличат шансовете на спечелилата партия на следващите предсрочни парламентарни избори през юни

Бившият министър на икономиката Яков Милатович ще е следващият президент на Черна гора. Той водеше кампанията си с проевропейска и антикорупционна платформа, което му донесе около 60% от гласовете на втория тур на президентските избори в неделя според местните социологически агенции. Милатович, който доскоро беше част от сегашното коалиционно правителство, победи дългогодишния президент Мило Джуканович, който заемаше различни властови позиции през последните 30 години. Джуканович призна поражението си.

"Тази вечер е нощта, която чакахме повече от 30 години. Пожелавам ви щастлива победа", заяви Милатович пред поддръжници на дясноцентристкото си движение "Европа сега". "В рамките на следващите пет години ще вкараме Черна гора в Европейския съюз", добави той, цитиран от Reuters.

Ще има ли край на политическата нестабилност

Въпреки че ролята на президента е предимно церемониална в Черна гора, където по-голямата част от политическата власт е в ръцете на премиера, резултатите от президентския балотаж се очаква да увеличат шансовете на спечелилата партия на следващите предсрочни парламентарни избори през юни.

Милатович, който е на 36-години и е учил в Оксфорд, победи Джуканович, 61-годишен бивш комунист, който е бил премиер или президент почти непрекъснато от 1991 г. насам. Джуканович беше съюзник на сръбския лидер Слободан Милошевич, преди да скъса отношенията си с него през 1997 г. заради разногласия относно международната изолация на страната.

Джуканович обвинява сегашното правителство, част от което е бил и Милатович, че приема просръбски и проруски елементи, което то отрича. Черна гора е в политическа нестабилност, като през миналата година правителството падна от власт заради спорно споразумение със Сръбската православна църква.

Критиците на бившия министър и нов президент го наричат популист, привърженик на Доналд Тръмп и просръбски ориентиран и го противопоставят на Джуканович, преориентирал Черна гора към ЕС и НАТО в последното десетилетие.

Защитниците на бившия икономически министър виждат в него шанс за промяна след дългогодишна - и неприключила напълно - доминация на Джуканович в черногорската политика. Към Джуканович имаше обвинения, че управлява държавата като лично имущество, че под неговия надзор процъфтяват корупцията и шуробаджанащината, властта му беше на прицел и на протестите, обхванали Черна гора (заедно с други държави като Сърбия и Албания) през пролетта на 2020 г.

Създадено едва през септември миналата година, движението "Европа сега" бързо се превърна в изгряваща политическа звезда, като се фокусира върху икономиката и реформите.

Критиците посочват като проблем в биографията на Милатович факта, че е работил с правителството на Здравко Кривокапич - първото, излъчено от предишния парламент, но бързо разпаднало се заради вътрешни спорове. Заедно с друг министър от този кабинет, финансовия Милойко Спаич, те създадоха движение "Европа сега", част от чиито политики са по-скоро леви и което някои медии в Черна гора определяха като проект на Белград.

Какъв е знакът за политиците

Анализатори обясняват пред сайта balkaninsight.com, че поражението на Мило Джуканович от политически новак показва, че черногорците искат "нови лица" на върха и че "старите власти вече не привличат масите, както някога". Поражението на дългогодишния силен човек в Черна гора отваря пътя за нови политически елити в страната, смятат още те.

Джуканович заяви, че Черна гора трябва да избере ново правителство на предсрочните избори на 11 юни, за да се възстанови стабилността.

Милатович имаше подкрепата на партиите от управляващото мнозинство, докато Джуканович беше подкрепен от по-малката опозиционна Бошняшка партия и две етнически албански партии. Гражданският активист Стефан Джукич заяви, че победата на Милатович показва, че черногорците искат нови лица на върха след почти три десетилетия управление на Демократичната партия на социалистите (ДПС) на Джуканович.

Създадено едва през септември миналата година, движението "Европа сега" бързо се превърна в изгряваща политическа звезда, като се фокусира върху икономиката и реформите. Движението е основано от Милатович и Милойко Спаич, и двамата бивши министри от т.нар. експертно правителство, сформирано след парламентарните избори през август 2020 г., които отстраниха ДПС от властта. През октомври новото движение спечели кметските избори в столицата Подгорица и в Даниловград.

Професорът от Белградския университет Милош Бешич заяви пред обществената телевизия, че след поражението на Джуканович правителствата в Черна гора ще се сменят по-лесно в бъдеще. "Гражданите изпратиха ясно послание, че искат промени и нов политически елит, който да се грижи за техните нужди. Убеден съм, че при всяка подобна ситуация гражданите ще сменят правителството много по-лесно, отколкото досега", обясни Бешич. "След поражението на своя лидер ДПС трябва да започне партийни реформи, ако иска да остане политически играч в страната", добави той.

Според резултатите от неделя бившата управляваща ДПС продължава тенденцията на спад сред избирателите, като Джуканович беше последният им висш държавен служител след загубата на парламентарните избори през август 2020 г.

Партията, която доминираше в Черна гора в продължение на почти три десетилетия, загуби парламентарните избори през август 2020 г. от коалиция от три бивши опозиционни блока. В неделя Джуканович заяви, че Черна гора трябва да избере ново правителство на предсрочните избори на 11 юни, за да се възстанови стабилността.

Черна гора се ръководи от отиващо си правителство на малцинството, след като кабинетът на министър-председателя Дритан Абазович беше свален през август миналата година. Предишното т. нар. експертно правителство беше свалено през февруари миналата година с гласовете на опозиционното и управляващо гражданско движение URA и просръбската Социалистическа народна партия, SNP.

Стефан Джукич заяви, че след падането на Джуканович е трудно да се очаква друга партия да има толкова силен контрол сред електората. "По-дълбокото послание на президентските избори е скоростта, с която избирателите наказват политиците. Избирателите сега далеч по-малко принадлежат към партиите и са по-малко лоялни. Досега тази лоялност означаваше, че гражданите са там заради партиите, а не обратното", казва Джукич.

В какво състояние е икономиката на Черна гора

През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Черна гора се е увеличил с 3.3% на годишна база след 3.2% през предходното тримесечие. Голяма част се дължи на ръст на крайното потребление - разходите за него са нараснали до 1.515 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2022 г. от 1.260 млрд. евро през същия период на предходната година. Подобно на другите страни в Централна и Източна Европа инфлацията остава висока - 15.1% през февруари на годишна база.